Skip to content

San Jose lus

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om et av skadedyrene som vanligvis rammer mer enn 150 plantearter. Det handler om san jose lus. Dens vitenskapelige navn er Quadraspidiotus perniciosus og angriper oftest frukttrær som har stein. For eksempel blant annet fersken, plomme, nektarin, mandel og kirsebær. Det er et skadedyr og er også kjent med navnene på caspilla og skadelig hvitblomst.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg egenskapene til San José-lusen, dens biologiske syklus og hvordan du skal bekjempe den i hagen din.

Hovedtrekkene

Tegn på San Jose-lus

Denne typen skadedyr kalles Piojo de San José fordi det er i området der den først ble oppdaget. Jeg vet den tar for seg plantasjene i California, San José. Dette skadedyret er imidlertid av asiatisk opprinnelse. Vi snakker kanskje om et av de mest destruktive og virulente skadedyrene innen melkeboller.

Det er noen vinteroljebehandlinger som hjelper til med å kontrollere trespredningssykdom. Mealybugs virker ved å feste på grener, blader og frukt av trær med både stein- og frøfrukt. De gjør dette for å bedre suge saften og innlemme den i kroppen som mat.. Dette gjør at tregrenene begynner å tørke kontinuerlig til de er helt tørre. Det er en parasitt, men med store bokstaver.

Et av de viktigste symptomene vi kan observere når vi ser en plante påvirket av San José-lusen, er at det er merket med mange røde flekker på huden som ødelegger fruktene.

Biologisk syklus

Lus i voksenstadiet

Hvitlukkene presenterer tre generasjoner per år, så vi har en ganske akselerert reproduksjon. Larvene har en tendens til å ligge i dvale og gå tilbake til aktivitet om våren. De når voksenstadiet rundt månedene april og mai. Avhengig av temperaturene gjennom årene, kan denne gangen være tidligere. Hvis vintertemperaturen generelt er høyere enn normalt, det er mer sannsynlig at de kommer tilbake til aktivitet etter dvalemodus mye tidligere.

Når de er nymfer, er de mindre enn 2 mm store. De er gule i fargen og er festet for å danne skjold. De holder seg i denne posisjonen til de vokser til litt etter litt. Skjoldet blir mørkegrått med lysere ringer. Disse ringene er de som markerer vekstperioder. Kvinner har et sirkulært skjold gjennom hele livet, mens menn har ovale skjold i nymfetilstanden. Voksne menn er bevingede, oransje i fargen og har et mørkt tverrbånd på brystkassen.

Når de når voksenstadiet, gir de opphav til den første generasjonen. I slutten av mai og begynnelsen av juni får vi den første generasjonen. Den andre finner sted i godt vær mellom slutten av juli og begynnelsen av august. Endelig utvikler den tredje generasjonen seg i slutten av september og kan vokse til begynnelsen av november, så lenge temperaturene tillater det. I dette tilfellet skjer det motsatte. Hvis forkjølelsen skjer før, de vil utvikle seg i kortere tid fordi de begynner å dvale.

Skader forårsaket av San José-lusen

Fruktskader

Nå skal vi analysere hovedskaden forårsaket av dette skadedyret på avlingene. Luspopulasjoner dekker grenene, bladene og fruktene av frukttrær som et skjold. Som et resultat av den nevnte sugingen av saften fra grenene, bladene og fruktene, begynner innhøstingen å reduseres, forverres og treet begynner å svekkes til det punktet at det kan dø. Melkebuggen sitter på kofferten og begynner å tette stomataen. Disse stomata er celler som planter må utføre fotosyntese og dets tilsvarende respirasjon med CO2-fangst.

Når disse lusene begynner å gi bitt, er når de visner hele det berørte området. Dette er fordi de er giftige. Den berusede frukten reduserer den kommersielle verdien fordi den har synlige flekker på huden og tilstedeværelsen av melkeboller. De plasseres i små og store frukttrær for å lage sine egne. Hvis det etter flere angrepskampanjer av denne lusen ikke er mulig å kontrollere fremrykket, de er i stand til å tørke ut trærne helt. I motsetning til andre skadedyr, utskiller ikke denne arter av melkefugler honningdugg.

Hvordan bekjempe skadedyret

San Jose lus

Nå skal vi fokusere på de kjemiske behandlingene som kan kontrollere San José-lusearten på en mer effektiv måte. Den mest hensiktsmessige og effektive behandlingen er vinterolje, som når den kommer i kontakt med melkeboller skaper et filmlag som hindrer dem i å puste.. I tillegg reduserer det bladlusangrepet.

De mobile larvene kan behandles i perioden mai-juni-juli-august og september når de begynner å vokse, men ennå ikke har kolonisert frukten. Larvenes utgang varer flere dager i hver generasjon. Derfor er det praktisk å lage to applikasjoner av pyriproksyfen, fenoksykarb, metylklorpyrifos og klorpyrifos. Den første gjøres når larvene er ferske ut. Det andre gjøres 10 eller 15 dager etter utviklingen.

Som du kan se, er det tider når organiske behandlinger ikke er gjennomførbare, ettersom de er langsommere. Denne typen skadedyr, som San José-lusen, trenger raske behandlinger med høy effektivitet for å unngå ødeleggelse av hele planten.