Skip to content

Voksende San Marzano-tomater

8 de februar de 2021

Italia er kjent for sin fantastiske mat, og det bør ikke komme som noen overraskelse, visse ingredienser er høyt respektert når det gjelder italiensk matlaging. Sammen med tradisjonell balsamicoeddik som denne, Prosciutto di Parma-skinke og Parmigiano Reggiano-ost, holdes tomatplanten San Marzano spesielt høyt.

Dette kan komme som en overraskelse for amerikanere som spiser masseproduserte relativt smakløse varianter av plommetomat eller romatomat. Hvis du aldri har smakt en deilig, riktig dyrket arvestomat eller San Marzano-frukt, ta vårt ord for det, du vil finne en enorm forskjell mellom disse og typiske kommersielt dyrkede tomatene.

san marzano tomatplanter

Hva er forskjellen?

San Marzano-tomater er spesielt veldig søte med en veldig subtil mengde syre. Denne kombinasjonen skaper en perfekt balansert tomat som base for sausen laget av San Marzano-tomater. Det er denne balansen som gjør dem til toppvalget blant de aller beste italienske kokkene.

Ikke bare har San Marzanos den perfekte kombinasjonen av surhet og søthet; de er også klumpete og finstrukturerte og spesielt gode til matlaging.

Hvor kan du få San Marzano-tomater?

Dessverre er det ganske vanskelig å finne ferske San Marzano-tomater til salgs i USA. Det er veldig sannsynlig at du må velge hermetiske tomater som denne bestselgeren. Når du kjøper hermetiske tomater til italiensk matlaging i butikkene, må du se etter sertifiserte San Marzanos, oppkalt etter regionen Italia hvorfra de hagler.

Når de vokser nær Vesuv, drar de enormt fordel av vulkansk jord og temperert klima. Dette er de samme faktorene som gjør Kona-kaffe fra Hawaii unik og makeløs.

Mens San Marzano-typen tomat faktisk kan vokse i USA og andre steder, er det bare de som er sertifisert for å ha blitt dyrket i nærheten av Vesuv i Italia. Vær så forsiktig når du velger San Marzanos-hermetikk som når du velger en olivenolje eller god kaffe.

Det er leverandører av falske og / eller lavkvalitets blandede versjoner av den ekte artikkelen. Les alltid etikettene nøye for å anskaffe autentiske, beskyttede, sertifiserte San Marzano-tomater i bokser. San Marzano Consortium fører tilsyn med sertifiseringen av disse tomatene.

Hvordan vokse tomaten kjent som San Marzano

Med mindre du har en vulkan i hagen din, er det lite sannsynlig at San Marzano-tomatene vil være sammenlignbare med de som er importert fra Italia. Dette skal ikke hindre deg i å ta denne utfordringen, skjønt!

Å eksperimentere med jordjusteringer og vekstforhold for å produsere de aller beste San Marzanos er et utmerket prosjekt for en eventyrlystne gartner.

I disse dager er det absolutt mulig å kjøpe frøplanter eller frø fra San Marzano og prøve deg på å dyrke denne italienske gourmetglede. Den primære nøkkelen er å endre jorden din riktig for å duplisere de fruktbare jordforholdene i de vulkanske feltene i Napoli.

Følg disse plante- og veksttipsene for å lykkes:

#1 – Kjøp San Marzano frø eller frøplanter fra en veletablert kilde. Vær sikker på at du kjøper en tomat av arv, ikke en hybrid.

# 2 – Start plantene dine tidlig. Du bør begynne omtrent to måneder før datoen for den siste forventede frosten. Sørg for å bruke en høy pottejord med fiskemel og kompost tilsatt.

# 3 – Start plantene dine i et pålitelig varmt miljø og hold jorden lett fuktig hele tiden. Å dekke plantene med et gjennomsiktig deksel kan bidra til å produsere disse forholdene.

# 4 – Hvis du sår frøplanter over en enkelt overflate, må du tynne dem til omtrent to inches fra hverandre etter utseendet til det andre bladesettet. Hvis du plantet dem to eller tre frø per små torvpotter, la de sterkeste være igjen og fjerne de svakere plantene.

# 5 – Omtrent en uke etter vinterens siste frost, begynn å tilpasse plantene til utemiljøet. La dem holde seg utenfor noen timer den varmeste delen av dagen i et par uker.

# 6 – Når plantene når en høyde på seks inches, transplanter dem i full sol til hagen eller deres permanente beholdere. Sørg for at jorden inneholder disse komponentene:

  • Fosfor
  • Kalium
  • Kompost
  • Silisiumdioksyd

Disse ingrediensene vil hjelpe til med å etterligne vulkanske jordforhold.

Relatert lesing: Beste organiske gjødsel for tomater

# 7 – Sett plantene, så det øverste settet med blader er to eller tre inches over jordnivået. Fjern de nedre bladene på planten, og la de øverste bladene være på plass. Fyll ut frøplanten med den endrede jorda og pakk den fast for hånd.

# 8 – Lag en vollgrav rundt hvert anlegg for vanning. Hold plantene godt vannet, men la dem aldri bli fuktige. Vanning et par centimeter i uken bør være perfekt for hageplanter. Hvis du har plantet i containere, må du overvåke og vanne etter behov nøye.

# 9 – Gi tomatene dine støtte ved å bruke et tomatbur eller stolper. Fest dem forsiktig med strimler med strømpebukse som holder dem på plass uten å skade stenglene.

# 10 – Se opp for blomsterrotting og hornorm. Velg tomathornorm når du ser dem, og sjekk undersiden av tomatplantenes blader der hornormene elsker å gjemme seg.

Tålmodighet og utholdenhet lønner seg!

Du bør ha noen gode San Marzano-tomater omtrent tre måneder etter at du har plantet plantene dine. Plukk dem når de føles litt myke når de blir presset.

Du bør kunne høste velsmakende tomater til den første frosten. Rett før den første frosten, samle de grønne tomatene og la dem modne innendørs. Nyt nå hele tomatsmaken, i saus og salater.

bilde: youtube.com

Dyrking av San Marzano-tomater krever eksperimentering med endring av jorda for å duplisere de fruktbare jordforholdene i de vulkanske feltene i Napoli.