Skip to content

Satsuma (Citrus unshiu)

9 de juli de 2021

Har du noen gang hørt om satsuma? Sannheten er at det ikke ville være overraskende hvis noen forvekslet det med mandarin: de er veldig like! Bladene er lange og mørkegrønne, frukten er like sur, men uten å være ubehagelig, … og bæringen er lik.

Opprinnelsen er imidlertid annerledes. Og egenskapene er selvfølgelig ikke helt like. Bli kjent med henne.

Satsuma opprinnelse og egenskaper

Satsuma er et frukttre

Hovedpersonen vår er et lite tre, eller rettere sagt en eviggrønn busk med opprinnelse i Japan, som kan nå en maksimal høyde på 4 meter. Det er kjent som satsuma, unshu mikan eller rett og slett mikan, et begrep som betyr «søt sitrus» på japansk. Planten tilhører Citrus-slekten, det vil si til sitrusfrukter, som appelsin, mandarin, grapefrukt og mange, mange andre.

Det er preget av å ha lansettformede, mørkegrønne blader. Hver vår spirer hvite og aromatiske blomster, omtrent 3 cm i diameter, bestående av fem kronblader. Når den er pollinert, begynner frukten å modnes, som vil være klar høst-vinter, så snart den har nådd en størrelse på 5 til 7,5 cm i diameter, og har endret farge fra grønn til oransje.

Hva bryr de seg om?

Hvis du tør å ha et eksemplar, anbefaler vi at du følger rådene våre for å nyte en plante hvis produksjon vil øke når den vokser og styrker 🙂:

plassering

Satsuma må være ute, i full sol. Siden det ikke er veldig stort og ikke tar mye plass, er det ideelt å ha i nærheten av store planter, og til og med ca 4 meter fra bassenget for eksempel.

Land

  • Verft: som resten av sitrusfrukter, trenger den en fruktbar jord, med god vanndreneringsevne, og hvis pH er nøytral, litt sur (ikke mindre enn 5) eller litt alkalisk (ikke mer enn 7,5).
  • Potter: en god blanding vil være 70% substrat for urbane hager (til salgs) + 30% perlit (til salgs) eller lignende.

Irrigasjon

Vanning vil være moderat til hyppig, spesielt avhengig av klimaet (jo varmere og tørrere, jo mer vil det være nødvendig å vanne). For å gi deg en ide i et kystklima i Middelhavet, med temperaturer opp til 38 ° C om sommeren og opp til -2 ° C om vinteren, og med en ganske markert tørr sesong (det kan vare i seks måneder, sammenfallende med våren og slutter rundt begynnelsen av høsten), bør den vannes 3 til 4 ganger i uken, unntatt om vinteren når det er nok med 1 eller 2 ukentlige vanninger.

Med dette i tankene kan du få en ide om når du skal vanne. Men når du er i tvil, må du alltid sjekke jordfuktigheten før vanning, enten ved å sette inn en tynn trepinne eller med en digital fuktighetsmåler (til salgs Ingen produkter funnet.).

Abonnent

Satsuma er et lite frukttre

Fra begynnelsen av våren til fruktene modnes Det anbefales sterkt å gjødsle satsuma med organisk gjødsel, som guano (til salgs), kugjødsel, kompost, blant andre. Du kan også veldig ofte (f.eks. Annenhver måned) legge til algeekstraktgjødsel (til salgs), men jeg insisterer på at du ikke bør misbruke det, for selv om det er veldig næringsrikt er det for alkalisk.

Hvis du ser at bladene blir gule og du har det i kalkholdig jord, vanner du det med jernsulfat eller gjødsler det regelmessig med gjødsel til syreplanter (til salgs) i henhold til instruksjonene som er angitt på pakken.

Beskjæring

Du trenger det egentlig ikke. Fjern døde, syke og svake grener på sen vinter.

Multiplikasjon

Det er en plante som multipliserer med frø eller transplantaterpoding på andre sitrusfrukter, som for eksempel trefarget appelsin eller Sitrus trifoliata.

Frø

Å spire, frøene de må sås i frøbed (potter, frøplantebrett osv.) med spesifikt underlag (til salgs), begraver dem ikke mer enn 1 cm og holder dem fuktige, men ikke vanntette, ute i halvskygge.

Dermed spiser de på 1 eller 2 måneder.

Grafter

Hva blir gjort er en kile eller knoppgraft i T, ved hjelp av en podingskniv og et bånd for å feste transplantatet med vertsplanten.

Du har all informasjon her:

Planting eller transplantasjonstid

Den ideelle tiden å plante den i hagen eller frukthagen, eller å bytte pott, er på våren.

Innhøsting

Høst vinter. Prøvene som er hentet fra frø, tar i gjennomsnitt åtte år å bære frukt.

Rustikk

Den motstår frost på opp til -9 ° C. Som en kuriositet bør du vite at det sies at jo kaldere det passerer, jo søtere blir frukten.

Hvilke bruksområder får satsuma?

Satsuma ligner på mandarin

Pynt

Det er en veldig dekorativ, elegant busk, og også ganske enkel å ta vare på. Den kan fås både i jord og i potter, og lever godt i et bredt utvalg av klima.

Spiselig

Det er den mest populære bruken. Spesifikk, brukes til å lage juice, selv om den også kan konsumeres som en dessert.

Hva syntes du om satsuma?