Skip to content

Serissa phoetida bonsai, hvordan blir den tatt vare på?

4 de juli de 2021

En av de mest brukte artene i verden av bonsai er Serissa phoetida. Et eviggrønt tre med hvite blomster veldig dekorative, men når vi ønsker å dyrke det i breddegrader med kjølig klima, kan det være ganske komplisert.

Uten tvil står vi overfor en av de vanskeligste bonsaiene å vedlikeholde. Men ikke bekymre deg: Følg rådene vi tilbyr nedenfor, så vil du kunne nyte Serissa i mange år.

Opprinnelse og kjennetegn ved Serissa phoetida

Serissa er en eviggrønn busk

Før du snakker om serissa som bonsai, er det viktig å vite litt om arten, siden på denne måten vil vi bedre forstå dens oppførsel, og vi vil vite hvordan vi skal ta bedre vare på den når vi arbeider som bonsai. Vel, her går vi:

De Serissa phoetida eller Serissa japonica, også kjent som treet med tusen stjerner, Det er en eviggrønn busk hjemmehørende i Sørøst-Asia som når en maksimal høyde på 60 centimeter. De små mørkegrønne eller brogede bladene (med gule kanter), og den lett kontrollerbare veksten, har fått mange av oss til å begynne med bonsai-kunsten med et eksemplar av denne arten, siden det i tillegg er det du kan nyte om sommeren sine vakre blomster.

Men det viser seg at det er en art som lever i tropisk eller subtropisk klima, og hvis vi bor i et område med tøffe vintre, må vi beskytte det innendørs eller i et oppvarmet drivhus i løpet av disse månedene. Resten av året må faktisk være i utlandet, ellers vil det ikke ha en god utvikling, og mest sannsynlig vil vi ende opp med å miste det før neste vår.

Hva er omsorgen for bonsai Serissa phoetida?

Selv om det selvfølgelig er flere ting vi kan gjøre for å få bonsai til å se fantastisk ut året rundt. Nemlig:

plassering

A la Serissa den må plasseres i en utstilling med delvis skygge. Hvis vi må ha det innendørs, må vi velge et veldig lyst rom.

Hvordan vanne en serissa bonsai?

Hold underlaget litt fuktig, spesielt om sommeren, men unngå vannlogging da det er følsomt for overvanning. Vi vil vanne med regnvann eller med det som har en lav pH (mellom 4 og 6).

Underlag

Serissa phoetida bonsai er lett å ta vare på

Underlaget må tømme vannet godt; det vil si at den må absorbere og filtrere den og holde røttene ordentlig oksygenerte. Når dette ikke skjer, er det lett for problemer å oppstå. Derfor anbefales det sterkt å blande 80% akadama med 20% kiryuzuna, eller med kanuma.

Abonnent

Vi vil bruke en spesifikk gjødsel til bonsai (til salgs), i henhold til anbefalingene angitt på beholderen, fra vår til sensommer. På denne måten vil vi sikre at den vokser godt, og at den er sunn.

Beskjæring

Klemming kan gjøres gjennom hele året, da det for det meste gjøres for å opprettholde stilen. For å gjøre dette vil det være nok å la 4 til 8 par blad vokse, og deretter kutte 2-4 par.

Derimot, både formasjon og rotbeskjæring skal gjøres på slutten av vinteren, når minimumstemperaturen er høyere enn 15º. Vi må også fjerne skuddene som kommer ut i bunnen av kofferten, med mindre vi vil inkludere dem i designet.

Transplantasjon

Veksten er langsom generelt, så det må transplanteres hvert tredje år. Dette gjøres om våren, når minimumstemperaturen er minst 18 grader Celsius.

Likeledes er det viktig å si at hvis du har kjøpt bonsai på et ikke-spesialisert sted (for eksempel et supermarked), er det mulig at underlaget det inneholder er av veldig dårlig kvalitet.

Hvis du ser at det er vanskelig å absorbere vannet når du vanner, eller hvis du finner ut at det er en tung og kompakt jord, er det best å fjerne det og legge et nytt, som denne blandingen: 70% akadama + 30% kiryuzuna . Gjør det om våren, slik at det går gjennom transplantasjonen uten problemer.

Vanlige bonsai problemer av serissa

Det er en serie problemer som er ganske vanlige når du har denne bonsai, så vi skal forklare årsakene deres, og vi vil også fortelle deg hva løsningen er:

Gule laken

Når en plante, uansett hva den er, har gule blader, kan det skyldes en av disse årsakene:

  • Mangel på vanning: hvis bladene som blir gule er de unge, kan det være at det mangler vann.
  • Overflødig vanning: hvis bladene begynner å bli svarte av spissene, og hvis jorden også ser veldig våt ut, er det fordi det er rikelig med vann.
  • Overskudd av kompost eller gjødsel: når indikasjonene for bruk av gjødsel eller gjødsel ikke følges, kan du gjøre feilen ved å tilsette mer mengde enn bonsai trenger. Hvis dette skjer, må du vanne mye slik at overflødig kompost siver ut.
  • Naturlig død av blader: bladene har en begrenset forventet levealder. Derfor, hvis Serissa har noen gule blader, men ellers er fin, trenger du ikke å bekymre deg, da de snart vil vises som nye.
  • Endring av sted: Det er normalt at noen blader blir gule og til og med faller når du beveger dem. Noen ganger tar det litt å bli vant til.

Tørre blader

Hvis serissaen din har tørre blader, kan det skyldes en av disse faktorene:

  • Luftstrømmer: hvis du har det innendørs, er det viktig at det er borte fra viften, klimaanlegget og gangene.
  • Det brenner: hvis det er i nærheten av et vindu, er idealet å flytte det litt bort fra det slik at bladene ikke «brenner».
  • Lav luftfuktighet: den trenger høy luftfuktighet, siden bladene tørker ut på tørre steder. For å gjøre dette, plasser bare beholdere med vann rundt det, eller spray / spray bladene med kalkfritt vann om våren og sommeren.
  • Bladfornyelse: Som vi nevnte tidligere, blir bladene fornyet i løpet av månedene. Hvis du ser at det har noen få tørre, bør du ikke gi det mer betydning.

Hvor å kjøpe en bonsai fra Serissa phoetida?

Serissas bonsai er pen

Hvis du vil skaffe deg en, kan du gjøre det ved å klikke. Kos deg med planten din.