Skip to content

Sesia apiformis

4 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en type skadedyr som påvirker avlinger og prydtrær. Det handler om Sesia apiformis. Det er en type lepidopteran med egenskapene til en borer som tilhører Sesiidae-familien. Noen anledninger finnes vanligvis på planter som Salix og Alnus. Problemet med denne typen insekter er at når det er i en larvetilstand, lever det hovedsakelig av trær av slekten Populus.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, livssyklusen og behandlingen av Sesia apiformis.

Hovedtrekkene

sesia apiformis insekt

Når vi ser et voksenprøve Sesia apiformis vi ser at den har et utseende som ligner på en veps. Det kan lett skilles siden det har magen i forlengelse av thorax. Det er også lett å kjenne igjen fordi antennene er toveis og svarte. De har en gul lås ved basen. Det er noen forskjeller mellom mannlige og kvinnelige prøver. Hunnene er normalt mer robuste og med større vingespenn enn hannen. Noen kvinner kan måle opptil 45 mm i lengde.

Når de er larver, måler de vanligvis opp til 55 mm i lengde i sitt siste trinn. De gjenkjennes lett med det blotte øye, siden de er larver med en elfenbenhvit farge og et lysebrunt hode med et hjerteformet panne. Disse forskjellene er det som skiller den fra andre piercere med lignende egenskaper.

En av delene av livssyklusen til dette insektet er krysalisering. De gjør det i den nedre delen av poppelen, i de grunne røttene. I løpet av dette stadiet danner de veldig karakteristiske kokonger som er beskyttet av flis. Denne beskyttelsen gir dem en hardhet som er sterk nok til å kunne holde seg ved siden av utgangshullet. Hunnen lager leggingen ved trærne eller på røttene som er nærmest basen. Det er ansvarlig for å se etter små sprekker for å kunne deponere eggene og sikre at de er beskyttet. Det er vanlig å se et stort antall egg som er kastet fra bakken. Dette er imidlertid ikke et problem siden hunnen er i stand til å sette inn mellom 1500-2000 på flere dager.

Biologisk syklus av Sesia apiformis

borelater

Vi skal se hva som er de forskjellige stadiene som dette insektet gjennomgår, og som er det som kan skade avlinger og trær mest. Før krysning, larvene lager et hull som sirkulerer i bunnen av kofferten. Kokongene som dannes av sagflis av treet spises av sommerfuglene for å kunne gå utenfor. Dette skjer rundt slutten av våren fra midten av mai og kan vare til første halvdel av juli.

Både menn og kvinner, når de først er ute, strekker vingene og står i solen på koffertene til andre trær. Kvinner er ansvarlige for å slippe ut feromoner for å tiltrekke menn. Feromoner sendes ut fra antennene og brukes til å produsere kopiering. Når hunnen er utsendt, den beveger seg mot rothalsen, den gode begynnelsen på kofferten og er der eggene legges.

De første larvene som blir født, gjør det i midten av juni, når temperaturene begynner å stige og klimaet er mye hyggeligere for vekst og utvikling. De går inn i sprekkene i barken på trærne, og det er her det sies å mate på kambium. For å gjøre dette lager de alltid gallerier i en nedadgående retning som øker i diameter når størrelsen på larvene øker. Slik tilbringer de hele sommeren og i midten av oktober og i begynnelsen av november for å lage en kokong inne i kofferten.

Senere forekommer krysningen mellom månedene mars og juni og er kl starter i mai når vi ser voksne fullføre den biologiske syklusen igjen.

Skader på Sesia apiformis

Sesia apiformis

Vi har kommentert at Sesia apiformis det er et insekt som har blitt et skadedyr og skader avlingene. Og det er at dette insektet fundamentalt påvirker dannelsen av trær. Det meste av skaden de forårsaker gjøres når de er larver. Galleriene som lager larver er de som får saftkanalene til å bryte. Av denne grunn begynner den berørte delen av trærne å svekkes, og det fører ved flere anledninger til et sammenbrudd av deres mekanikk på grunn av vinden.

En annen av de grunnleggende skader på Sesia apiformis er å skade treverket av høyere verdi for produksjon i tømmerindustrien. Og det er at poppelen har en av de beste skogene når det gjelder kvalitet, og dette insektet skader det. Maksimal årvåkenhet må tas i betraktning i den første tredjedelen av treet, det er der larvene er mest aktive. Poppelplantasjer må overvåkes slik at de ikke påvirkes av disse insektene.

Kontrollmetoder

Vi skal analysere hva som er de forskjellige kontrollmetodene som finnes for å redusere befolkningen i Sesia apiformis og ikke skade populærene. Fordi larver tilbringer mesteparten av sin livssyklus inne i gallerier den kan bare behandles med kjemikalier. Disse kjemikaliene må påføres på kort tid, som er tiden mellom klekking av egget og larvenes inntrengning i treet.

Det er bare på dette punktet i livssyklusen der larver er sårbare for kjemiske agenser og populasjoner kan kontrolleres godt. Disse behandlingene er hovedsakelig rettet mot larver i sine tidlige stadier før de kan introduseres i trær.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om Sesia apiformis og deres egenskaper.