Skip to content

Sitrus (Sitrus)

9 de juli de 2021

De sitrus De er frukttrær som tilhører slekten Citrus, som er eviggrønne trær eller busker som dyrkes i både små og store hager og frukthager, og til og med i potter.

De har stor betydning for mennesker, siden bortsett fra å produsere frukt med en behagelig smak – med unntak av sitron 😉-, er de også medisinske og veldig, veldig dekorative.

Sitrus viktigste egenskaper

Sitrus-slekten er naturlig til stede i tropisk og subtropisk Asia. De vokser mellom 5 og 15 meter i høyden, med en mer eller mindre rett koffert, og en ganske forgrenet krone.. Bladene er grønne, lansettformede, med hele margen. De blomstrer vanligvis om våren, med små, hvite, aromatiske blomster. Men uten tvil er det du liker aller best frukten, som er en modifisert bær, med herdet skinn og kjøttfull masse, med en noe syrlig smak.

Sitruseksempler

Citron (Sitrus medica)

Sitrus medica

Kjent som sitron, sitron, grapefrukt, fransk sitron eller ponsil sitron, det er en busk mellom 2,5 og 5 meter høy, med en stiv, vridd koffert. Bladene er enkle, alternative, elliptiske til lansettformede. Den produserer hermafrodittiske og duftende blomster, gruppert i klynger. Fruktene er avlange til kuleformede, med en tykk gul eller grønnaktig hud og søt eller sur masse.

Mandarin (Sitrus reticulata)

Utsikt over sitrus reticulata

Det er et tre opp til 7-8 meter høyt, med enkle, alternative og grønne blader. Blomstene er små, ensomme eller i blomsterstand, hvite og veldig duftende. Frukten er en liten hesperidium, med normalt tynn hud og masse med en litt syrlig, men veldig behagelig smak.

Kjøp den her.

Appelsintre (Sitrus x sinensis)

Appelsintreet er et frukttre

Kjent som naranjero, søt appelsin eller appelsintre, det er et tre meter opp til 13 meter høyt som vanligvis er igjen med opptil 5 meter. Stammen er rett og sylindrisk, med en avrundet krone bestående av middels og lange blader. Blomstene er ensomme eller i klynger, og frukten er avrundet, med en sur smak, men ikke ubehagelig.

Kjøp den her.

Grapefrukt (Sitrus x paradisi)

Grapefrukt er et dekorativt og frukttre

Kjent som pomelo, grapefrukt eller grapefrukt, Det er et tre eller et lite tre på 5 til 6 meter høyt, med en avrundet og liten forgrenet krone sammensatt av enkle, alternative og ovale blader. Blomstene er hermafrodittiske, duftende og vises i små klynger eller ensomme. Frukten er avrundet, dekket av et tykt skall som beskytter «segmentene» eller kjøttet med en søt eller sur smak avhengig av sorten.

Kalk / kalk (Sitrus x aurantifolia)

Kjent som kalk eller kalk, det er et tre opp til 6 meter høyt med en generelt skjev koffert med forgrening som starter veldig lavt. Grenene har korte, harde pigger, og bladene er ovale. Frukten er en gul modifisert bær, samme farge som skallet, selv om den er noe mer grønnaktig. Kjøttet eller massen er surt og saftig.

Sitrontre (Sitrus x limon)

Utsikt over sitrontreet

Kjent som sitrontreet eller sitrontreet, det er et ofte tornet tre som når en høyde på 6-7 meter høy. Bladene er alternative, læraktige, og blomstene er ensomme eller gruppert i corymbs. Fruktene er avrundet, med en veldig syrlig smak, så mye at de bare brukes til å smake mat og drikke.

Kjøp den her.

Hva er pleien Citrus krever?

Vær

Sitrusfrukter er planter som de dyrkes ganske enkelt i varme tempererte klimaer. Det må tas i betraktning at selv om de motstår frost, må de være svake og punktlige. I områder der temperaturen faller under -4 ° C, vil de kreve beskyttelse.

På samme måte kan maksimumene være 38 ° C eller til og med 42 ° C, så lenge jorden eller underlaget er fuktig, da de ikke tåler tørke.

Land

  • Blomsterpotte: anbefales på det sterkeste å bruke tilberedte underlag, som urbane hagen (til salgs) som bærer alle næringsstoffene de trenger.
  • Verft: de vokser i leire eller litt sur jord, med god drenering.

Irrigasjon

Må være hyppig. I løpet av sommeren kan de trenge 4-5 vanninger i uken, og resten av året 1-2 ukentlig.

I alle fall, bruk regnvann eller kalkfritt vann når du kan, ellers kan du ha klorose.

Abonnent

Fersk hestegjødsel

Slik at de har det bra, det er viktig at du gjødsler sitrusfrukter gjennom våren og sommeren med organisk gjødsel. Når man produserer spiselige frukter, er det å foretrekke å bruke naturlige (ikke-sammensatte) produkter, for eksempel guano, mulch, kompost eller gjødsel fra planteetende dyr.

Multiplikasjon

Sitrusen multipliser med frø (sjelden) og / eller pode.

Frø

Det blir sådd om høsten eller våren, i potter eller frøplantebrett med substrat for frøplanter (til salgs).

Et annet mye brukt alternativ er å så dem pakket inn i kjøkkenpapir eller våt bomull, og når de spiser, overfør dem til potter.

Grafter

De brukes fra mønstre til:

  • Carrizo, som er veldig motstandsdyktig mot kalkstein og saltholdighet, men sensitiv for vanntett og tørke.
  • Citrange troyer, som er en variant som ikke er veldig motstandsdyktig mot kalkstein, men som stimulerer fruktproduksjonen.
  • Bitter appelsintre, som er veldig motstandsdyktig mot fytophthora, tørke og kalkstein, men følsom for tristhetsvirus.

Beskjæring av sitrus

Uvanlig, og ikke aggressiv i det hele tatt. De er trær som, selv om de tåler beskjæring, er det ikke bra å kutte dem hvert år siden de mister mange reserver. Det må gå minst 3 år mellom beskjæring og beskjæring.

Tørre, syke, svake grener og de som er ødelagte må fjernes, så vel som de som går inn og de som berører bakken. Bruk alltid beskjæringsverktøy som tidligere er desinfisert med alkohol fra apotek eller oppvaskmaskin, og påfør helingspasta på store kutt.

Plantetid

På våren, når risikoen for frost har gått. De har ikke invasive røtter, men det anbefales å la det være minst to meter mellom stammen og stammen slik at den kan utvikle seg under forhold.

Hvordan forbrukes de og hvilke vitaminer har sitrusfrukter?

Appelsinen kan konsumeres som en drink

Sitrusen de blir vanligvis spist som dessert, men de brukes også til å lage juice, iskrem, yoghurt og smake på andre matvarer som sitrontreet. De er rike på vitamin A, B1, B2 og C, samt mineralsalter og sitronsyre, noe som forbedrer fordøyelsen.

Og du, har du noen?