Skip to content

Vill Gladiolus (Gladiolus illyricus)

7 de juni de 2021

De Gladiolus illyricus De er pæreplanter med prydblomster som kan lyse opp dagen vår. Selv om de blomstrer veldig kort tid, er kronbladene deres så fargerike og dekorative at de kan tjene som en unnskyldning for å gjøre noe så enkelt som å smile.

Hvis vi snakker om vedlikeholdet, er det veldig enkelt som jeg vil fortelle deg nedenfor. Så hvis du vil ha et veldig spesielt hjørne, fullt av farger, la oss bli kjent med disse fantastiske plantene i dybden.

Opprinnelse og kjennetegn ved Gladiolus illyricus

Utsikt over Gladiolus illyricus i habitat

Våre hovedpersoner er flerårige og pæreformede planter som er hjemmehørende i det nordlige Middelhavsområdet som tilhører Gladiolus-slekten, det fra gladioler. De kan nå en høyde på omtrent 40 til 70 cm, med grønne, lineære blader som spirer fra et underjordisk organ som kalles knollen. Blomstene er gruppert i blomsterstander og er zygomorfe, så vel som hermafrodittiske og rosa i fargen. Frukten er en tørr kapsel med 3 skall som inneholder bevingede frø.

Etter blomstring tørker både blomsterstammen, blomstene og bladene ut, og etterlater bare fruktene hvis den har produsert dem, og knollen som vil holde planten i live takket være næringsstoffene som røttene har absorbert i den vegetative perioden , det vil si vekst.

De er populært kjent som vill gladiolus, rapier grass, less gladiolus eller rapier.

Hva er omsorgen det krever?

Hvis du tør å ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

Slik at de kan produsere sunne blomster, det er veldig viktig at de plasseres utenfor, i et område hvor de får direkte sol ideelt sett gjennom dagen.

Innendørs vokser de ikke bra, da lyset som kommer inn i hjemmene vanligvis ikke er tilstrekkelig for at de skal vokse ordentlig. Men hvis du har en innendørs gårdsplass med glastak, vil de sannsynligvis passe.

Land

Gladiolus er ikke veldig krevende, men du må vite at de frykter vannlogging. Derfor anbefaler vi følgende:

  • Blomsterpotte: velg et som har dreneringshull, og fyll det med universalunderlag blandet med 30% perlit.
  • Verft: hvis jorda du har en tendens til å komprimere mye, og / eller hvis det er vanskelig å absorbere vannet, må du lage et plantehull på minst 30 x 30 cm og fylle det med underlagsblandingen nevnt ovenfor.

Irrigasjon

Som vanlig, de vil bli vannet i gjennomsnitt 2 ganger i uken fra det tidspunktet knollen plantes til blomstene visner. Så vil det være tilstrekkelig en gang i uken, eller enda mindre hvis det regner med måte. Hvis du er i tvil, må du kontrollere fuktigheten, for eksempel ved å sette inn en tynn trepinne eller en digital fuktighetsmåler.

Det er viktig å vanne til underlaget eller jorda er veldig fuktig, så hvis det er i en gryte, må du helle vann til det kommer ut gjennom dreneringshullene, og hvis det er i hagen, må du legge mellom 1 og 2 liter vann.

Abonnent

Under blomstringen kan den betales med en spesifikk gjødsel for løkplanter i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken, eller med andre organiske som guano, eller algeekstrakt for eksempel.

Multiplikasjon

Gladioli multipliser med frø eller pærer

Gladioli multipliser med frø om høsten, eller oftere, ved å dele «bulbitos» vår-sommer:

Frø

Frøene blir sådd i såbed med universelt underlag, og prøver å ikke begrave dem for mye og at de ikke er stablet opp. Deretter blir den vannet, og de plasseres ute i halvskygge.

Hvis alt går bra, vil de spire om våren.

Inndeling av «bulbitos»

Etter blomstring pleier løkplanter å produsere nye pærer. Disse kan skilles fra hverandre når de er omtrent 3 centimeter store, og plantes i individuelle potter.

Om våren vil de spire.

Skadedyr

De kan påvirkes av trips og bladlus, som for eksempel kan bekjempes med kiselgur eller med hjemmemedisiner som hvitløk.

Sykdommer

Sårbar for soppsykdommer, det vil si de som overføres av sopp. Botrytis, rust og fusarium er vanlige når de overvannes. Du må prøve å vanne bare når det er nødvendig, og unngå vannlogging.

Du kan til og med gjøre forebyggende soppdrepende eller svovelbehandlinger i løpet av regntiden.

Planting eller transplantasjonstid

Om vinteren, slik at de kan blomstre om sommeren.

Pærebevaring

Når blomstene har visnet, du kan oppbevare pærene på et kjølig og tørt sted.

Et annet alternativ er å la dem være plantet i potten og beskytte den mot dårlig vær ved å sette den innendørs eller i et drivhus, eller la pærene ligge i bakken hvis du dyrker dem i hagen og det ikke er for kaldt i ditt område.

Rustikk

Motstår opptil -4 ° C.

Hva brukes de til?

Utsikt over blomstene til Gladiolus illyricus

De Gladiolus illyricus, som resten av gladioler, er planter med høy dekorativ verdi, så de plantes både i potter og i hager for å lyse opp solfylte hjørner om sommeren. Dessuten kan blomstene brukes som en avskåret blomst.

Hva tror du?