Skip to content

Slik var blomster for mer enn 100 millioner år siden

5 de juli de 2021

Utviklingen av planter er et fascinerende tema, siden hundrevis av millioner av år har gått fra de første grønne alger til utseendet til moderne arter. Men hvis vi fokuserer på å undersøke de som produserer blomster og som beskytter deres frø i en frukt, er kunnskapens eventyr enda mer interessant hvis mulig, for i dag har de fleste planter som forskjønner hagene og hjemmene våre disse egenskapene.

Av denne grunn vil ikke forskerne stoppe før all tvil som oppstod og dukker opp i dag. Takket være dette, i dag kan vi vite hvordan forhistoriske blomster var.

Hva er blomstrende planter?

Disse plantetypene er kjent som angiospermer. Det er et navn som kommer fra gresk, og består av angión (betyr glass eller amfora) og sperma (frø). Med andre ord angiospermer er de plantene som beskytter frøene sine i en frukt. Men i tillegg til det, produserer de vanligvis veldig prangende blomster.

Det antas at de startet utviklingen under krittiden, for rundt 140 millioner år siden. På den tiden ville ingen av oss ha funnet det lett å overleve, siden jorden ble styrt av dinosaurer, og klimaet var betydelig varmere enn det er i dag, spesielt i begynnelsen og midten av tiden, da temperaturen i det tropiske havet De var mellom 9 og 12 ºC høyere enn hva det er nå.

Med et så varmt klima klarte insekter å vokse og diversifisere seg, noe som utvilsomt ville «tvinge» plantens natur til å finne andre måter å tilpasse seg miljøet. En av disse måtene var utseendet på blomster med attraktive farger, former og / eller lukter for disse insektene. Fra da av kunne både angiospermplanter og dyr (spesielt planteetere og altetende) utvikle seg enda raskere og tilpasse seg bedre og bedre til stedet der de bodde.

Hvordan var de første blomstene?

Slik var blomster for mer enn 100 millioner år siden

Foreløpig er vi heldige å kunne leve på en planet der det er rundt 300 000 arter av angiospermplanter som bor et sted i verden. Trær, busker, palmer, pæreformede, urteaktige, klatreplanter, kaktus og sukkulenter, … Det er mange, og et stort antall av dem kan lyse livet vårt hvis vi dyrker dem i hagen, på terrassen, på balkongen, på terrassen og / eller i frukthagen.

Men en av tvilene som har vært mest interessert i å løse er: hvordan var den første blomsten? Hva var dens egenskaper? Ser det ut som andre moderne blomster? Vel, det viser seg at en studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature viser en som er, la oss være ærlige, veldig pen.

For å ha mer eller mindre en ide om hvordan de var, det forskerne gjorde, var å kombinere flere evolusjonsmodeller med en serie med nåværende blomsterdata. Noen få blomster som serverte studien, var for eksempel pilen, magnolia, lilje eller paradisfuglen.

Resultatet antyder det den første blomsten var hermafroditt, det vil si at den hadde både mannlige og kvinnelige deler, og det kronbladene ble ordnet tre og tre. Når det gjelder størrelse og farge, er det litt vanskelig å fortelle. Med dataene de har brukt, ser det ut til at den var hvit, og middels, kanskje 3-4 centimeter i diameter, men som jeg sier, uten mer informasjon er dette fortsatt bare teorier.

Hvor ble den eldste blomsten oppdaget?

Forhistoriske planter levde for mer enn 100 millioner år siden

Så langt har vi snakket om et vitenskapelig eksperiment, men … la oss nå gå videre til de fossile restene. Hvor var den første blomsten? Du kan bli overrasket: de oppdagede restene av den første blomsten finnes i Spania, spesielt i fjellområdet mellom Lleida og Huesca, i det iberiske systemet og Sierra del Montsec.

Dens vitenskapelige navn er Montsechia vidalii, og ifølge en studie utført av forskjellige universiteter, som Barcelona, ​​og publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences, har de funnet at levde for 130 millioner år siden, i kritt også. For å vite nøyaktig alder, egenskaper og livsstil, analyserte ekspertene mer enn 1000 fossile rester, og de visste at det er det mest nysgjerrige, siden det ikke hadde kronblad eller kronblad, men hadde frukt som fungerte som beskyttelse for frø, og det er grunnen til at det regnes som et angiosperm.

Hva mer, klarte å overleve under vann, en væske som tjente som et middel for pollen for å nå andre blomster og dermed pollinere dem, noe som gir opphav til mange eksemplarer.

Derfor var det utvilsomt en plante som må ha tjent som et fristed for vannlevende liv.

Hva synes du om disse blomstene? Som du kan se, selv om de er forhistoriske, trenger de ikke nødvendigvis å være veldig pene. Hvis de i dag eksisterte og ble markedsført, vil du gjerne dyrke en i hagen eller terrassen din?