Skip to content

Sonchus oleraceus

8 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en plantetype som har mange bruksområder, og som også kan brukes til å dekorere hager og utendørs. Det handler om Sonchus oleraceus. Det er en flerårig plante som er hjemmehørende i Midtøsten og Øst-Europa. I vårt land kan det finnes på nesten hele territoriet, hovedsakelig i frukthager og banker. Den kan også vokse hvor som helst på en elvebredde og i områder nær kysten.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene og egenskapene til Sonchus oleraceus.

Hovedtrekkene

Låsesmedblomster

Det er en plante som også er kjent under det vanlige navnet låsesmed. Det er en plante som har eviggrønne blader og som vanligvis måler 50 til 80 cm høye normalt. Den har lokalisert bladene delt inn i segmenter og med takkede kanter. Bladbunnen har to trekantede segmenter som klemmer stammen. Fra disse stilkene og bladene kan vi se at en slags latex som er karakteristisk for denne arten flyter.

Blomstene er gule og er normalt gruppert i klynger på 4 til 5 blomster. Vi finner denne typen planter på den iberiske halvøya på nesten hele territoriet. Det vokser vanligvis i områder med frukthager og skråninger der det er større mengde nitrogen i jorden. Imidlertid er den i stand til å vokse i andre deler som elvebredden og høyder på opptil 2000 meters høyde. Den har god motstand mot saltholdighet, så vi kan også se at den utvikler seg normalt i områder nær kysten.

De Sonchus oleraceus den har en blomstring som varer praktisk talt hele året. Fruktene er ganske små i størrelse og kan gjenkjennes med det blotte øye på sin brune farge. Huden på disse fruktene har mange veldig fine rynker. På grunn av de mange egenskapene den har, har den en tendens til å ha forskjellige bruksområder, og det er derfor høstingen av denne planten kan gjøres om høsten. Denne samlingen er gjort i deler. Bladene er de første som samles, og deretter fortsetter de å slå roten. Disse plantene skal lagres i skyggen der de kan tørke ut med lite fuktighet. Det trenger en påfølgende lufting slik at bladene og røttene kan dra nytte av alle dens egenskaper. For å gjøre dette må vi raskt utsette dem for solen.

Bruk av Sonchus oleraceus

Det er en plante som har forskjellige bruksområder gitt sine egenskaper. Vi kommer til å se noen av dens viktigste bruksområder. Den kan brukes til å lage en infusjon. For å gjøre dette må vi koke litt vann og deretter legge til bladene og røttene til låsesmeden. For å få optimal effekt anbefales det å ta en kopp før hvert måltid. Du kan også lage matlaging med en håndfull av bladene og en påfølgende sortering og la tilberedningen avkjøles. Hvis det gjøres ved å lage mat, bør vi ta omtrent tre kopper om dagen.

En annen applikasjon den har er plaster. Dette kan brukes på et grøtomslag laget av låsesmedblader på et nytt sår. Vi kan tilberede en slags juice med røttene til Sonchus oleraceus hvis vi maler det og hoster det riktig. Dette spilt kan være et mål som ligner på kaffe.

Selv om det ser ut til at bladene på denne planten også kan spises rå og brukes til salater eller tilberedes som en grønnsak. De har gode egenskaper for helsen vår.

Som vi har nevnt før, i bladene og stilkene kan vi se hvordan et karakteristisk stoff kjent som latex flyter. Nevnte latex inneholder fytosperin. Phytosperin er nyttig hvis det påføres som et gips på magen og pus-infiserte sår. Saften som vi tidligere har nevnt om at vi kan lage røtter og etterlater haler, brukes til å behandle ganske sterke magesmerter.

I eldgamle tider var det ganske vanlig å se folk klargjøre vann med låser på alle apotek. Det var en infusjon som ble brukt til nesten alle slags plager. Men fra 1700-tallet begynte det å bli betraktet som et lite nyttig preparat, og det ble derfor ikke lenger brukt.

Egenskapene til Sonchus oleraceus

Sonchus oleraceus egenskaper

Denne planten har også avføringsmiddel, vanndrivende, rensende og fordøyelsesegenskaper. De kan erstatte en salat perfekt i salater eller tilberede dem som alle andre grønnsaker. Det faktum at den har disse egenskapene, er grunnen til at den har blitt brukt siden antikken for å lindre enhver form for sykdom.

Denne arten er også kjent mange steder med navnet cerrajón. Å være en årlig plante som produserer latex, har hodene beskyttet av 3 krøller. Det kan forveksles med en art som er ganske lik, og som de samme økosystemene trives S. asper. Disse to artene skiller seg hovedsakelig av tannblader. Sistnevnte arter har noen ganger flikete blader. I nord er det mye brukt som fôr til husdyr, selv om det tidligere ble brukt som medisinsk plante.

Det kan også forveksles med noen arter som sorten lacerus hva Den har bladene med terminallappen med en omtrentlig størrelse på sidene. Takket være egenskapene vi har nevnt ovenfor, har den hatt en ganske utbredt bruk som et vanndrivende og forfriskende middel som reduserer feber og stimulerer melkesekresjon. Latex er den som har noen egenskaper som å ha en fuktighetsgivende effekt. Denne effekten består i å fremme utdriving av vann fra kroppen, og det er derfor det kan brukes til å eliminere væskeretensjon hos mange mennesker.

Det er en plante som i dag vanligvis blir reist i medier som er endret og nitrifisert. Av denne grunn har vi nevnt at en stor del av utbredelsesområdet ligger i områder nær jordbruksavlinger. Det finnes også i utkanten av veier og motorveier, så vel som i gressletter med en viss fuktighetsgrad.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan vite mer om Sonchus oleraceus.