Skip to content

Sopp (Agaricus bisporus)

13 de juli de 2021

De Agaricus bisporus det er en kjent sopp. Det navnet forteller deg kanskje ikke noe, men hva om jeg sier deg at det er soppen? Ting endrer seg, ikke sant? Hvis du vil vite kjennetegnene og bruken, vil jeg i denne artikkelen forklare alt slik at du vet det mer.

Så uten å gå lenger, oppdag hemmelighetene til denne spiselige soppen.

Opprinnelse og egenskaper

Den vanlige soppen, også kalt Paris-soppen, er en sopp som er hjemmehørende i Europa og Nord-Amerika hvis vitenskapelige navn er Agaricus bisporus. Den er preget av å ha en avrundet hatt og ganske flat på toppen som måler ca 18 cm i diameter.. Dette under veksten er festet til foten med en enkel ring. Når den utvikler seg, åpner den seg og avslører lamellene som ikke er festet til foten, og som endrer farge fra rosa til mørkebrun. Foten måler 8 cm lang og 3 cm i diameter.

Sporene måler 5-5-8-5 µm med 4-6,5 µm, har en elliptisk form og forekommer to for hvert basidium, som er en mikroskopisk struktur som produserer sporer.

Hvordan er kultiveringen?

Hvis du vil kultivere Agaricus bisporus, du må gjøre følgende:

  1. Først bør du få skuffer eller bokser (som korkene) om våren eller høsten.
  2. For det andre fyller du dem med kompost.
  3. For det tredje legger du i soppballene, som normalt måler 55 x 37 x 20 centimeter.
  4. For det fjerde og siste må du vanne jorden godt – ikke soppen – og la dem være på et sted beskyttet mot direkte sol.

Hvilke bruksområder har den?

Sopp

Det brukes ofte på kjøkkenet. Den er rik på kostfiber og vitamin B6, C, D, samt kalium og niacin. Det er mye brukt, for eksempel for å lage pizzaer, kyllinggryteretter, risottoer, steker osv.

Hva syntes du om Agoricus bisporus? Tør du å dyrke den hjemme?