Skip to content

Alt du trenger å vite om soppdyrking

18 de juni de 2021

Sopp er høyt verdsatt sopp for sin utmerkede smak og allsidighet når de lager mange sunne retter. Det er også elsket for sitt høye protein- og mineralinnhold.

Soppen er en heterotrofisk sopp, det vil si at den får næringsstoffene fra jorden siden den ikke fotosyntetiserer. Siden den ikke har klorofyll, kan den ikke fotosyntetisere. Det er mange sopparter og mange deilige retter som kan tilberedes med dem. Vil du vite hvordan du kan dyrke sopp og hvilke retter du kan lage?

Sorter av sopp

naturlige sopp

Dens vitenskapelige navn er Agaricus bisporus og kommer fra inndelingen av basidiomycetene. Dessuten har den også andre vanlige navn som paris sopp eller portobello. Det finnes varianter av denne arten, de vanligste er Agaricus bisporus var. albidus, vi har også Agaricus bisporus var. avellaneus og av Agaricus bisporus var. bisporus.

Soppen var veldig nyttig under verdenskrigene, siden de trenger mørke for å vokse og presist, i tilfluktsstedene var det mye mørke. Reproduksjonen er relativt enkel, og på grunn av det høye mineral- og proteininnholdet ble den ganske kjent og utbredt over hele verden.

To hovedvarianter av sopp skiller seg ut. Den første er naturen, som er født av seg selv i naturen. De er hvite i fargen og noen ganger har skalaer i den sentrale delen av hatten. Vi kan finne dem på enger der det er et visst nivå av mørke eller skygge, og de trenger også en overflod av organisk materiale i form av gjødsel. På den andre siden, vi har dyrket sopp, som presenterer hatten dekket av brune vekter.

Takket være den nesten ikke-eksisterende pleien som soppen krever og den lille plassen den trenger for å reprodusere, er det ikke en dårlig idé å utføre vår egen høst av sopp i hagen vår.

Hvordan reproduserer soppen?

Reproduksjon av sopp

Soppen i Paris o Portobello Det er en type sopp som reproduserer seg gjennom myceliet. Myceliet er ernæringsmekanismen til sopp som består av et sett med filamenter. Den fruktbare delen av soppen er den såkalte hymenium. Hymenium er dannet av plater som er plassert i den nedre delen av hatten. Den inneholder sporer som de nye soppene, når de er dyrket, vil dukke opp.

Når sopp samles i marken, brukes kurver med garn slik at de sammenhengende restene frigjøres mens myceliet utfolder seg når de samles og går på veiene. På denne måten sprer myceliet seg igjen gjennom jorda og den vil tjene til produksjon av senere avlinger.

Soppdyrking

dyrke sopp hjemme

Når vi dyrker soppen, må vi gjøre det på mørke steder, som huler, kjellere, kjellere osv. Vesker eller skuffer som er bygget for denne funksjonen kan også brukes. Passende mål på skuffene kan være en halv meter bred, en kvart meter høy og en annen fjerdedel dyp.

For å bruke som underlag for soppen, vil vi bruke en blanding som vi skal plassere i skuffene og som vi vil ordne i lag. Underlaget vil være sammensatt av:

  • Det første laget som skal plasseres nederst i skuffen som skal være vil basere seg på en tredjedel av halm. Du kan også servere hvete, bygg eller havre.
  • Et andre lag som har nok en tredjedel torv blandet med noe sagflis. Torv er våt jord rik på organisk materiale.
  • Det tredje laget er det som dekker resten og er plassert med godt strimlet gjødsel. På denne måten kan vi tilpasse soppkulturen rik på organisk materiale og mørke slik at den vokser lett.

Når vi har plassert alt underlaget i skuffene, må vi legge myceliet og smuldre det på gjødselaget. Gjødsel vi bruker til sopp kan også være hestegjødsel. Når vi har spredt myceliet, dekker vi alt med litt torv og vann, og unngår overflødig fuktighet. Vi må huske at det å være på mørke steder, fordampningshastigheten til vann er mye lavere, så vi må kontrollere mengden vi vanner godt. For å kontrollere mengden vi vanner godt, er det mye bedre å bruke en vannkanne og ikke spraye.

Jeg har allerede nevnt det flere ganger, men det gjør aldri vondt å huske det. Lett dreper sopp. Hvis vi ønsker å dyrke dem, må det være i et mørkt miljø. Vi må også bruke et sted (som vi har sagt tidligere, en kjeller, en kjeller osv.) Som har et minimum av fuktighet. Fuktigheten bør være rundt 80%. For å kontrollere nivåene av miljøfuktighet kan vi bruke et hygrometer. På den annen side er det også nødvendig at rommet eller stedet der soppen dyrkes har god ventilasjon. Temperaturen de må være på kan ikke overstige 30 grader.

For å samle soppen må vi vente i syv uker etter at vi har dyrket den. De må samles hver tredje dag og før ringen som soppen har ved siden av hatten, sprekker. Det må tas i betraktning at både å dyrke dem og å samle dem må være i mørket. Når du fjerner dem, må en skruesving utføres, og de lagres også i mørket.

Sykdommer og skadedyr som angriper sopp

sopp med sykdommer og skadedyr

Sopp kan også angripes av visse skadedyr og sykdommer. De hyppigste er noen midd, noen nematoder og forskjellige insekter. Blant de hyppigste skadedyrene finner vi den hvite edderkoppen som forårsaker uregelmessige hulrom i foten og hatten.

Vi har også pesten til den blonde edderkoppen som danner seg ut i soppens røtter. Disse skadedyrene kan kontrolleres med akaricider som dikofol, tetradifon, fenson, sulfotep, diazinon, etc.

Myggene De danner også skadedyr som ødelegger soppets mycelium. De kan forårsake hulrom og tunneler i foten og hetten på sopp. For å behandle dette må diazinon, malation, lindan, klorfenvinfos osv. Brukes. I tillegg til en god desinfisering av underlaget.

Når det gjelder billene, kan de produsere små hull på hatten. De må også behandles med lindan og malathion.

Det skadeligste skadedyret som kan angripe sopp er nematoder, siden de ødelegger soppets mycelium. For å vite at soppavlingen din er infisert med nematoder, kan du gjenkjenne dem ved å se på gjødselen som får en rødaktig farge, og når du berører den, gir det følelsen av å berøre en såpepasta. For å eliminere dette skadedyret, må substratet steriliseres sammen med bruk av nematicider og kontroll av avlingens miljøforhold.

Nå snur vi oss til å snakke om sykdommene som påvirker sopp. Den mest alvorlige av disse er gikt. Det er en sykdom forårsaket av bakterier Pseudomonas toolasi Planie. Når soppen lider av denne typen sykdom, presenterer den gule flekker på hatten, klissete i utseende og i form av dråper. For å unngå denne typen skadedyr, må forberedelsen av gjødsel og underlag behandles veldig bra, siden dette er der, på grunn av dårlig ventilasjon eller overdreven vanning, kan denne sykdommen oppstå. For å bekjempe den, må du vanne den med vann der du har oppløst 250 gram klorid kalk per 100 liter.

Denne bakterien forårsaker også en effekt som kalles mumifisering. Dette består av en serie hevelser i soppfoten som danner en for tidlig åpning av hatten. For å unngå dette anbefales det samme som før, med en uttømmende kontroll av landet den er plantet i.

Også sopp kan angripes av sopp. Den mest kjente er soppen Verticillium malthoussei. For å gjenkjenne det trenger du bare se utseendet på deformasjoner i soppen og utseendet på en rosa-hvit mugg som forårsaker rotting og en veldig ubehagelig lukt. Vi unngår utseendet til disse soppene ved ikke å bruke tidligere brukt jord, desinfisere jorden med formaldehyd, damp, blandinger av zineb eller mancozeb, med benomyl, iprodion, etc.

Hovedretter med sopp

utstoppa sopp

Når vi snakker litt om gastronomi, kan vi si at det er mange deilige retter laget med sopp. Blant dem er soppkrem, sopp med hvitløk, sopp i saus osv. Kort sagt, en serie med kjente og veldig smakfulle retter som vi kan lage mat. Hvis vi dyrker vår egen sopphage hjemme, vil det være mye mer tilfredsstillende enn å kjøpe dem på supermarkedet.

En av rettene som folk smakte veldig godt på er de utstoppa soppene. Den består av å bruke sopp, løk, kokt skinke, ost og dressing (salt, pepper, olje osv.) Og fylle soppen med ingrediensene. For å tilberede ingrediensene lager vi en liten saus med litt pepper, løk og skinke. Når sausen har blitt introdusert i soppen, blir de bakt en stund til ost er gratengert.

Som du kan se, er sopp ganske enkelt å både dyrke og lage mat, og de kommer ut ganske deilige retter. Vi må bare ta hensyn til noen retningslinjer når vi dyrker og behandler dem. Nok mørke og fuktighet, ikke for mye temperatur, unngå skadedyr og sykdommer ved å alltid ta vare på stedet de plantes og plukk dem sju uker etter dyrking. Når vi får vår egen sopp og koker dem, det vil være mye mer tilfredsstillende og deilig.