Skip to content

Sopp

5 de juli de 2021

I eldgamle tider, både sopp og sopp de ble ansett som planter siden de ikke kunne bevege seg. I tillegg hadde de det vanlige kjennetegnet at de vokste på bakken. På denne måten har de over tid blitt studert av vitenskapen kjent som botanikk. Etter hvert som studier i biologi har økt, ble det kjent at sopp ikke har klorofyll, så de kan ikke tilhøre gruppen av planter. De fotosyntetiserer heller ikke, og er den viktigste egenskapen til alle planter.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, beskrivelsen og nysgjerrigheten til sopp.

Hovedtrekkene

deler av en sopp

Måten sopp ble klassifisert i antikken, var basert på noen av deres mest åpenbare egenskaper. Men siden den ikke kunne etableres som en plante siden den ikke hadde klorofyll og ikke utførte fotosyntese, kunne den inkluderes i dyreriket. Likeledes ville det ikke passe helt da klassifiseringen ikke var helt nøyaktig. Løsningen var å klassifisere disse typer levende ting i soppriket. Slik ble soppriket som sopp og sopp tilhører født. I dette riket er mer enn 100.000 arter inkludert, og det gjorde det nødvendig for en ny vitenskap å se ut til å være ansvarlig for hele studien. I dag kjenner vi denne vitenskapen til mykologi.

Vi skal analysere hva som er de forskjellige delene av sopp:

  • Hymenio: Det er den delen som ligger under hatten og kan ta forskjellige former. De kan være i form av ark, rør, stingers eller fold. Hymeniumets hovedfunksjon er å kunne skape, utvikle, lagre og spre alle sporene som er ansvarlige for en ny syklus med soppdannelse. Det er som om de var frøene til en plante.
  • Hatt: den ligger på foten og har den funksjonen å beskytte dannelsen av sporer. Hovedfunksjonen til en sopp er å reprodusere og øke rekkevidden. Takket være sporene er dette mulig.
  • Fot: Han har ansvaret for å holde hymeniet og hatten. Det er noen sopper som vanligvis ikke har en fot eller er veldig stuntet. I dette tilfellet, når vi finner noen føtter av denne typen, sies de å ha et sittende utseende.
  • Kom tilbake: Det er et fragment i form av en membran som kommer fra det generelle sløret og som omgir fotfoten i noen sopp. Det er vanligvis mer vanlig i noen sjangre som Amanita og Volvaria, derav navnet. Ved noen anledninger kan det skje at volva forsvinner når soppen modnes.
  • Ringe: det er resten av membranen som kommer fra bruddet på det indre delvise sløret. Ikke alle sopp har ikke. Dette gardinet er dannet av en masse veldig små fibre i veldig fin størrelse som gir opphav til en slags tråd som dekker og beskytter hymenium.

Sopp habitat

spiselig sopp

Den viktigste delen av sopp er under jorden og består av et nettverk av filamenter kjent som mycelium. Karbon er ikke bare viktig for planter, men også for sopp. Siden de ikke har klorofyll, er de forpliktet til å skaffe karbon ved å utvinne det fra levende organismer, enten det er planter eller dyr. De kan også ta det fra organiske stoffer som er tilstede i bakken.

Det er mange sopper som ligger så på trestammer eller i jord rik på organisk materiale. Det er sjelden man finner sopp i jord som er dårlig med både organisk materiale og fuktighet. Når de blir avsatt på trærne, ser vi at en stor mengde døde blader faller og soppen trekker ut karbon fra dette nedbrytende organiske materialet.

De er vanligvis svært ettertraktede for sin deilige smak, og noen av dem er høyt verdsatt og tilhører den dyreste matgruppen i verden. Vi må vite at ikke alle sopp er spiselige, så det er nødvendig å vite veldig godt hva de giftige soppene er.

Giftige og spiselige sopp

egenskaper av sopp

Å ikke skille godt mellom soppene vi har funnet og samlet, kan garantere oss et godt problem. Husk at det er spiselige sopp som ligner på andre som er giftige. For eksempel er en av de mest utsøkte soppene å prøve Amanita oronja og den ligner veldig på den giftige soppen Fly agaric. De tilhører begge samme slekt, som inkluderer noen av de mest giftige soppene der ute.

På den annen side har vi satt stor pris på en spiselig boletus som tilhører en slekt som har ganske mange ondartede arter. For eksempel har vi djevelens billett. Andre sopp er lettere å gjenkjenne, for eksempel rebollones, kantareller og agarics. Noen av soppartene er bare ufarlige hvis de konsumeres veldig ferske siden de er i stand til å spaltes raskt. Her har vi clavarias, coprinos og morels.

Myter og nysgjerrigheter

La oss se hva som er de viktigste mytene og kuriositetene som sopp har. Mange myter blir fortalt om disse soppene. De har vanligvis troen på å drikke med noen tester du kan fortelle om en sopp er spiselig eller ikke. Det er imidlertid bevis som egentlig ikke kan rettferdiggjøre om det er en god sopp eller ikke. La oss se hva noen av disse testene er:

  • Det sies å være en sopp som nappes av snegler er bra. Dette er helt falskt, siden snegler kan spise sopp uten å skade, noe som for mennesker ville være dødelig.
  • En annen myte er det de som har en søt smak og veldig aroma er spiselige. Det er noen veldig farlige sopp som har en behagelig smak og lukt som gjør dem mer attraktive. Imidlertid inneholder de en stor mengde gift.

Vi kan avslutningsvis si at du må vite veldig godt og ha litt erfaring med sopp for å vite hva som er bra og ikke. Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om sopp og deres egenskaper.