Skip to content

Sorbus aucuparia eller Hunters «Rowan, et veldig rustikt tre

21 de juli de 2021

The Hunters «Rowan, et tre som mottar det vitenskapelige navnet på Sorbus aucuparia, Det er en av de mest egnede å ha i hager i temperert-kaldt klima. Hva mer, gir en utmerket nyanse, så mye at under grenene kan du holde piknik og invitere hele familien 😉.

Blomstene er også bemerkelsesverdige. Selv om de er små og enkle, vises de i en slik mengde og er så pene at det er en glede å se dem. Vil du vite mer om denne planten?

Opprinnelse og kjennetegn ved Sorbus aucuparia

Sorbus aucuparia i habitat

Hovedpersonen vår Det er et løvtre som er hjemmehørende i Europa, fra Island til Russland, som går gjennom den iberiske halvøya, Asia og nordøst-Afrika. Den vokser i gran, bøk og eikeskog. I tillegg til å være jegerrollen, kalles den også ofte for vill rogn, fuglekikkere, azarollo eller capudre.

Den er preget av å nå en høyde på mellom 15 og 20 meter. Kronen er veldig bred og når omtrent 5-6 meter, og består av blader som er ordnet vekselvis langs stilkene. Disse er sammensatte, odd-pinnate, avlange og med takkede kanter.

Blomstene er gruppert i terminal corymb-formede blomsterstander med en diameter på 8 til 15 cm med mer enn 250 hvite blomster. Når de er befruktet, begynner frukten å modnes, noe som vil ende opp med å ta en kuleformet lys oransje, korallrød, rosa, gul eller hvit, avhengig av sorten. Disse er myke og saftige, noe som gjør dem til lett mat for fugler, inkludert europeiske ampeler og troster, som vil spre de inntatt frøene gjennom avføringen.

Hvilken omsorg trenger du?

Sorbus aucuparia blomster

Vil du ha en kopi av Sorbus aucuparia i hagen din? I så fall anbefaler vi at du følger disse tipsene:

plassering

Å være et stort tre, Du må plante den i hagen, med en minimumsavstand på 7 meter fra enhver konstruksjon og andre høye planter. I en gryte kan det være, men bare de første årene. Tåler både full sol og delvis skygge.

Jord eller underlag

Ikke krevende, men vokser bedre hos de som ikke har kalk. Det er viktig at den har god drenering, ellers vil røttene råtne.

Irrigasjon

Du må vanne ofte, spesielt i perioder med tørke. Som vanlig, Du bør vanne den tre eller fire ganger om sommeren og hver 5-6 dag resten av året. Når det er mulig, bruk regnvann eller kalkfritt vann, men hvis du ikke får det, fyll en bøtte og la den sitte over natten. Dette vil etterlate tungmetallene i bunnen, og du kan bruke vannet fra den øvre halvdelen av beholderen.

Abonnent

Spesielt om våren og sommeren er det veldig viktig at du betaler det med organisk gjødsel, som kyllinggjødsel i første sesong og guano i andre. På denne måten vil du ikke bare oppnå utmerket vekst og utvikling, men det vil også produsere mange flere frukter du kan smake så snart de er ferdig modnet, om høsten.

Plantetid

Den ideelle tiden å plante den i hagen er på våren, så snart risikoen for frost har gått.

Beskjæring

Du kan beskjære den hvis du ser det nødvendig om høsten eller slutten av våren.

Multiplikasjon

Frukt av Sorbus aucuparia

  • Frø: de må være kalde lagd i en periode på 6 til 8 måneder. Det kan ta omtrent ett år å spire.
  • Suckers: du kan skille dem fra moderplanten når de har en håndterbar høyde (ca. 15-20 cm).
  • Varianter: multipliser med graft.

Plager og sykdommer

Det er veldig motstandsdyktig, men det er følsomt for angrepet av rustsoppen og borerne. Finn ut hvordan du skal handle i hvert tilfelle:

  • Rust: denne sykdommen produseres hovedsakelig av Puccina og Melampsora sopp, trenger inn i planten gjennom røttene eller sårene, og forårsaker utseende av små røde eller brune støt på undersiden av bladene. Du kan behandle treet ditt med et syntetisk (kjemisk) soppdrepende middel som Fosetyl-Al, eller med en Bordeaux-blanding om våren, noe som er naturlig. Se fil.
  • Borers: de er insekter som spiser tre mens de skjærer ut gallerier under barken. Du kan behandle det med Fenitrotion eller Delmatrin, men hvis treet er veldig svekket, er det best å kutte det ned og brenne det. Heldigvis kan du forhindre dem ved å holde Sorbus aucuparia godt vannet og gjødslet.

Rustikk

Tåler kulde og frost opp til -25 ° C. Utrolig, ikke sant? 😉 Det tropiske og subtropiske klimaet og temperaturene på 30 ºC eller høyere passer imidlertid ikke for deg.

Hvilke bruksområder har Sorbus aucuparia?

Dette fantastiske treet har mange bruksområder, som er:

  • Pynt: størrelsen den har, blomstene, … alt er så elegant at det ser fantastisk ut i mellomstore og store hager. I tillegg, og som vi nevnte i begynnelsen, gir det en god nyanse, som kommer godt med spesielt om sommeren.
  • Kulinarisk: fruktene kan spises ferske, eller du kan lage syltetøy. De brukes også til produksjon av russisk vodka.
    Blomstene brukes til å lage beroligende drinker.
  • Turnery: tre er sterkt og elastisk, så det brukes til å lage for eksempel bena på senger, bord, stoler osv.

Og sist men ikke minst, med dype røtter mye brukt til å støtte ustabil jord i de voldsomme bassengene.

Hvor kan du kjøpe den og hva er prisen?

Blad av Sorbus aucuparia

Som med alle typer planter, de Sorbus aucuparia Du kan bare finne den til salgs i barnehager og hagebutikker i de klimatiske sonene der det er kjent at den kan trives uten problemer.. For eksempel, selv om jeg bor sør på Mallorca (Balearene), har jeg mange vanskeligheter med å oppnå det; faktisk har jeg ikke funnet det noe sted ennå, men jeg vet at de selger det i Galicia. Men i dag, takket være Internett, er avstandene forkortet, og vi kan få planter fra hvor som helst i verden. (Det må alltid gjøres lovlig, og sørge for at arten vi er interessert i har bestått både CITES og tollkontroll og at de ikke er i fare for å utryddes). Så hvis barnehagene i ditt område ikke har det, ikke nøl med å se etter nettbutikker. Du vil sikkert finne det der.

Hva er prisen? Vel, det kommer an på størrelsen. En ung mann på rundt 20 centimeter kan få deg for 1 eller 2 euro, men en større på 1 meter i høyden går allerede til omtrent 20 eller 30 euro avhengig av hvor du kjøper den. Hvis du ikke har det travelt, anbefaler jeg på det sterkeste å kjøpe en ung frøplante, da det blir lettere for deg å tilpasse deg; Selv om du vil ha en allerede vokst prøve, må du lage en hage, ikke nøl med å gå etter en 🙂.

Hva syntes du om Sorbus acuparia? Kjente du ham?