Skip to content

Sover planter?

23 de juli de 2021

Dyr trenger søvn for å få tilbake energien de har mistet i løpet av aktivitetsperioden. Hvis de ikke gjorde det, ville det ikke ta lang tid før de var svake og / eller syke. Men, Hva med plantevesener? Hviler de også?

Lurer på om planter sover er fascinerende, siden svaret du får vil hjelpe deg med å forstå disse fantastiske og alltid overraskende levende vesener.

Planter har ikke et sentralnervesystem som vi har, men de har det ha en døgnrytme som passer 24-timers dag-natt-syklusen. Denne syklusen hjelper dem å vite når de skal begynne å utføre sine plikter og når de skal suspendere dem.

Som vi vet er de avhengige av at solen skal vokse, til og med begonier eller bregner, som foretrekker å bli beskyttet mot stjernekongen, de kunne ikke overleve hvis de ikke hadde noe lys, ettersom de ikke kunne fotosyntetisere og derfor ikke kunne mate dem. Men selvfølgelig, når det blir mørkt, forsvinner muligheten til å utføre denne viktige prosessen, så deres atferd endres.

Albizia julibrissin med brettede blader

Noen liker Albizia julibrissin som du kan se på bildet over, bretter de arkene sine på grunn av mangel på lys. Denne merkelige reaksjonen er kjent som nictinastia, som ikke er noe mer enn en reversibel respons på lysstimuli. Det antas at de gjør dette for å unngå å miste varme når strålingen avtar, noe som er utrolig.

Nictinastic arter har pulvulus ved foten av bladene, som er en sirkulær og fleksibel struktur. Den har extensorceller som er ansvarlige for åpningen av bladene og flexorceller som er ansvarlige for bladlukking. De to celletyper økning i størrelse med økende turgor hver morgen ved soloppgang, og hver kveld.

Plante sett om natten

Derfor, planter sover ikke, men hvis de ble utsatt 24 timer i døgnet for sollys, ville de få problemer. Hvorfor? Fordi det er om natten når de vokser opp. Når de vokser, vokser de ikke bare i størrelse, men når de gjør det, blir de sterkere og sterkere, noe som er viktig for å kunne motstå skadedyr, sykdommer og miljøforhold på stedet.

Fant du det interessant? 🙂