Skip to content

Spermatophyta

2 de juli de 2021

Planteverdenen er veldig bred og presenterer et enormt mangfold. Men ikke alt er bare art, hver og en tilhører en klade som igjen tilhører en annen enda bredere gruppe til de når den generiske familien. En av disse gruppene er Spermatophyta, cuyos medlemmer er preget av produksjon av frø. Imidlertid er det i denne gruppen underklasser, ettersom de kan fortsette å differensiere.

Men hva er Spermatophyta? Og spermatofyttene? Hvilke typer er det? Vi vil svare på alle disse spørsmålene og mer i denne artikkelen. Hvis du vil vite mer om planter som produserer frø, kan du lese videre.

Hva betyr begrepet spermatofytter?

Spermatophyta-gruppen er uten tvil den mest omfattende avstamningen blant alle karplanter.

Spermatophyta, spermatophytes eller phanerogams er en gruppe som hører til planteriket som inkluderer alle de vaskulære grønnsakene og deres frøproduserende linjer. Når det gjelder det vitenskapelige navnet, har det sin opprinnelse på gresk. Uttrykket «sperma» betyr «frø», mens «phyton» oversettes som «plante». Derfor ville det bokstavelige navnet på spansk være «planter med frø.»

Denne gruppen av planter er også kjent som sifonogame embryofytter. Dette skyldes at pollenkornet til spermatofyttene produserer et rør, pollen eller haustorial, hvis mål er å nå egget for befruktning. Ordet «embryoer» blir oversatt som «embryo» og igjen «phyton» som «plante». Uttrykket «xifos» betyr «tube» og «gamos» betyr «seksuell forening.» Derfor vil navnet bli oversatt «Planter med et embryo hvis seksuelle forening skjer med et rør.» Selv om forskere vanligvis bare refererer til disse plantene som «embryofytter», er det andre som asifonogamer eller bryofytter.

Monofylen av planter som tilhører Spermatophyta-gruppen har blitt enige om av forskere i lang tid. Det er flere morfologiske bevis som bekrefter det, som for eksempel produksjon av frø og tre, også kalt sekundær xylem. I tillegg er aksillær forgrening også en funksjon å fremheve.

Hva er spermatofytter? Eksempler

Den dag i dag er Spermatophyta-gruppen uten tvil den mest omfattende avstamningen blant alle karplanter. De kjente levende artene overstiger allerede 270 tusen. Hovedansvarlig for et slikt mangfold er underklassen av angiospermer. Det er andre underklasser som er gruppert som gymnospermer. Dette er fire grupper som har en felles forfader: ginkgos, gnetales, bartrær og cycads. La oss se nedenfor noen eksempler på de forskjellige underklassene:

  • Angiospermer: Mais, ris, hvete, epletrær, appelsintrær osv.
  • Ginkgos: Ginkgo biloba eller treet av de førti skjoldene
  • Gnetales: Welwitschia, Gnetum, Ephedra
  • Koniferer: Gran, redwood, steinfuru, etc.
  • Cycads: Dioon, Bowenia, Macrozamia, Lepidozamia, etc.

Hva er typene spermatofytter?

Angiospermer er en del av Spermatophyta-gruppen

Planteriket oppnådde sin beste tilpasning til det terrestriske miljøet gjennom produksjon av frø. I alle de grønnsakene med frø begynte sporofytten å dominere mens gametofytten ble stadig mer redusert til den ble en avhengig struktur inne i sporofytten.

Samtidig erstattet de nedre plantene den flagellerte sædcellen med pollinering. Takket være denne prosessen var de i stand til å bli uavhengige av vann som til da var deres eneste gjødslingsmiddel. På samme måte var både zygoten og embryoet ikke lenger avhengig av vann, siden frøet ga dem beskyttelse gjennom den harde konvolutten.

For tiden er spermatofytter delt inn i to underklasser: Angiospermer og gymnospermer. Vi vil snakke om begge nedenfor.

Angiospermer

For det første har vi angiospermene som vi allerede har nevnt tidligere. Navnet kommer fra latin. Uttrykket «angi» betyr «lukket» og «sædceller» oversettes til «frø.» Dermed ville det bokstavelige navnet være «lukket frø.» Dette er navnet gitt til inndelingen av blomstrende planter, som er de dominerende plantene. Faktisk er de den største matkilden for både mennesker og andre pattedyr. Og ikke bare fra mat, men også fra mange andre naturlige produkter og råvarer. Dens medlemmer inkluderer nesten alle busker og urteaktige planter, de fleste trær med unntak av furu og andre bartrær, og mer spesialiserte planter som epifytter, vannplanter og sukkulenter.

Selv om det er kjent mer enn 230 tusen arter av angiospermer, er det fortsatt mange å oppdage. I dag har blomstrende planter kommet til å okkupere nesten alle eksisterende økologiske nisjer, og deres tilstedeværelse dominerer i de fleste landskap. Det anslås at omtrent to tredjedeler av angiospermer tilhører tropene. Derimot, mennesket utrydder dem i en hastighet som gir svimmelhet. Bare tusen arter av angiospermer har en økonomisk betydning det er verdt å vurdere, mens flertallet av verdens diett skyldes bare femten.

Gymnospermer

Gymnospermer er alle de karplanter som ikke har en blomst, men som fremdeles produserer frø.

Den andre underklassen som tilhører Spermatophyta-gruppen er gymnospermer. Som den forrige, kommer navnet fra latin. «Gymn» betyr «naken», mens «sperma» oversettes til «frø». Ordet «gymnosperm» tilsvarer altså bokstavelig talt «naken frø.» Dette navnet er gitt til alle de vaskulære planter som ikke har en blomst, men som fremdeles produserer frø. Blant dem er flere grupper:

  • Cikadofytter (beholder de mest primitive egenskapene til nåværende frøplanter)
  • Barrtrær
  • Ginkgos
  • Gentofytter (alt indikerer at de har en felles forfader med blomstrende planter)

Gymnosperms generelt De er treaktige planter som har arboreal, busk eller klatring i noen gnetofytter. I tillegg har de de eldste frøene fra alle planter, siden alt indikerer at de kommer fra devonske bregner. Selv om vi kan finne gymnospermer over hele verden, har de en tendens til å foretrekke subarktiske og tempererte regioner. Gnetofytter og cykadofytter er primært tropiske og subtropiske. Sammenlignet med angiospermer er antall gymnospermer betydelig mindre. Det anslås at det er rundt 70 slekter og 600 levende arter i denne gruppen, mye mindre enn i tilfelle av blomstrende planter.

Hver dag læres det flere ting om planter, for ikke å si at nye arter til og med blir oppdaget. Derimot, Vi må ikke glemme å ta vare på og bevare de vi allerede kjenner. Å bevare miljøet er å bevare oss selv som en art.