Skip to content

Steinull, et veldig interessant »substrat» for planter

22 de juli de 2021

Vi er vant til å se og snakke om konvensjonelle underlag, det vil si om torv, kokosfiber, mulch, perlit og andre, men Hva om jeg fortalte deg at det finnes en type materiale som også kan brukes til å dyrke planter, og som også har en veldig interessant pris?

Ja, ja, dette er ikke en spøk. Det er et materiale kjent som steinull. Laget av vulkansk stein, har det vist seg å være et lovende underlag … mye.

Hva er steinull?

Det handler om en naturlig produkt Det ble oppdaget for første gang på Hawaii på begynnelsen av det 20. århundre, som et resultat av vulkaners naturlige virkning. I 1937 begynte Rockwool-selskapet å produsere det i Hedehunsene, Danmark, som følger:

  1. For det første smelter den basaltsteinen i en ovn ved mer enn 1600 ºC, og går dermed tilbake til sin opprinnelige lavatilstand.
  2. Etterpå helles lavaen i raskt roterende hjul, og omdannes til fibre på grunn av effekten av sentrifugalkraft.
  3. De sprayes deretter med et organisk bindemiddel, og fibrene bringes sammen for å danne en primær ullmadrass.
  4. Til slutt komprimeres den og går til herdingsfasen der produktet har sin endelige form.

Sammensetningen av steinullen som følge av denne prosessen er omtrent 98% basalt og 2% organisk bindemiddel.

Hvilke fordeler har det for planter?

Steinullplante

Steinull er et materiale som jeg vil innrømme at jeg ikke visste før jeg gikk i en produksjonsbarnehage. Mannen der fortalte meg at han nylig hadde oppdaget det, og at han eksperimenterte med veldig få planter for å se hvordan det gikk. På den tiden hadde jeg nelliker fra luften (Tillandsia aeranthos) plantet i dette materialet, og sannheten er at de var dyrebare.

Og er det ved å ha tråder og ved å holde på luft, er det et veldig interessant »substrat» for hydroponiske avlinger, men også for å rotere stiklinger. I tillegg er prisen ikke dårlig. For mindre enn 4 euro kan du ha en 100x15x7,5cm blokk.

Har du hørt om steinull?