Skip to content

»Store drømmer, små rom», Monty Don’s hagearbeidsprogram

10 de juli de 2021

Det er det eneste hageprogrammet som er regissert av en ekspert på området, men med mennesker som deg og meg i hovedrollen, bare amatører. »Store drømmer, små rom»Er en serie der det vises at uansett hvor liten hagen din er: hvis du har en drøm, med tålmodighet og krefter, kan du forskjønne den … mye.

Det mest interessante er at du ikke trenger å være i Storbritannia – stedet der det er spilt inn – for å lære hvordan du gjør det. Monty Don, som er den som har ansvaret for programmet, forklarer ting ved hjelp av enkelt språk, uten tekniske egenskaper.

Store drømmer, små rom

Monty Don er med på å lage hagen

Elsker du planter? Har du en uteplass eller sol hvor du kan lage hagen din? Hvis du har svart ja på begge spørsmålene, er dette en TV-serie som du vil lære mye med (og hvis ikke også 😉). Monty Don, som har skrevet flere bøker om hagearbeid og også har gjort flere programmer relatert til planter og hager, gir mange tips om hvordan du kan gjøre et lite rom til et paradis.

Uansett hvilken bruksområde de bruker, lytter han til eierne, tar en titt på planene deres, og hjelper dem til og med med å jobbe, brette opp ermene, ta på hanskene eller skitne støvlene om nødvendig.

Hvor kan du se?

Serien sendes på BBC2, men også er på Netflix undertekstet på spansk. Den har tre sesonger på mellom 5 og 6 episoder, der hver av dem ser opprettelsen av to hager … hver vakrere. Seriøst, jeg har sett det i sin helhet, og det er umulig for meg å si hvilken jeg likte mest.

Selv om det er sant at den japanske hagen i episode 5 av den første sesongen fikk meg til å bli forelsket. Jeg brenner for plantene som er typiske for denne hagetypen; faktisk samler jeg japanske lønner, og for å se hvordan det som var en rotete og kjedelig masse ble, i hendene på eierne, et sted der et stykke japansk natur ble levende … det var utrolig. Strålende.

Er plantene Monty Don anbefaler lett tilgjengelig?

En frukthage designet i serien

I barnehagene i hvert land (og hvert område) selger de planter som mer eller mindre vet at de kan vokse godt de stedene, siden det ikke alltid er interessant å kommersialisere arter som ikke kan leve der. Men sannheten er det I dag, takket være Internett og nettbutikker, er det veldig enkelt å kjøpe planter du ikke finner i hagesentrene i ditt område..

Selv har jeg kjøpt de aller fleste japanske lønnene fra en barnehage i Storbritannia, for her på Mallorca (Spania) er disse buskene / trærne ikke bare enormt vanskelige å få tak i, men når du finner dem er de priset for høyt.

Men pass på: være veldig forsiktig med online kjøp av planter. TOLD (ikke alle land / samfunn tillater internasjonal import av planter) og CITES (det er en avtale som prøver å beskytte truede arter) må alltid huskes.

Så hvis du har omtrent 50 minutter gratis hver dag, anbefaler jeg at du ser på denne serien som du sikkert vil lære mange ting med 🙂.