Skip to content

Større, bedre bjørnebær

20 de oktober de 2022

Wda jeg var barn, ville bestemor støvet meg med svovelpulver før jeg gikk ut og plukket bær. Det gule pulveret bidro til å avverge chiggers som kunne få meg til å klø og være elendig i flere dager. Så hver sommer var jeg modig og vasset fryktløst inn i fiendens territorium med bare en liten bøtte i hånden. Når jeg kjempet mot de brysthøye briar-krattene, ble det alltid riper i armer og ben. Oppdraget ble fullført først etter at jeg hadde høstet nok bjørnebær til en skomaker eller to. All min smerte og lidelse ble imidlertid belønnet med lukten av den sommergodbiten som boblet i bestemors ovn. En stor skje med vaniljeis plassert på toppen av en bolle full av varm skomaker ville smelte og smelte sammen med bærfyllet for en uforglemmelig smak. Jeg ser fortsatt frem til den sommerlige desserten, men jeg har lært at bjørnebærplukking ikke trenger å være smertefullt. Noen av dagens utvalg kan vokse like store som enden av tommelen. Tren disse overlegne bærene på et espalier, og du kan enkelt plukke den store frukten. Det er til og med tornfrie utvalg som «Arapaho» og «Navaho» som har glatte stengler og som fortsatt produserer store, saftige fruktklynger.

Enkel plukking

I fjor sommer besøkte jeg Jason Powell i Jemison, Alabama, og plukket king-size bær på hans Petals From the Past Nursery. Sammen med å selge planter har Jason og kona hans, Shelley, en liten du velger-operasjon. Kunder kan besøke barnehagen og samle bjørnebær, blåbær, epler, fiken, muskadiner eller persimmoner, avhengig av årstid. Men Jason sier at alle strømmer til barnehagen når bjørnebærene modnes. I slutten av mai begynner den røde og grønne frukten å svelle og glitre lilla svart. I midten av juni er bærene på topp. Plantene produserer moden frukt i omtrent seks uker, og hver av dem gir 8 til 10 pund saftige bær.

De største bærene

Jason plantet flere rader med «Kiowa»-bjørnebær for fire år siden og har trent dem til å vokse på et espalier. De oppreiste plantene har tornede stokk, men de produserer enorm frukt. Faktisk har de den største av alle bjørnebær. De kan bli 8 til 10 ganger større enn ville bær.

Trening på espalier

Jason setter planter ut 5 fot fra hverandre på et solrikt sted. En post-og-wire espalier støtter de spreke dyrkerne. To ledninger går horisontalt mellom stolpene. Den første ledningen er 24 tommer fra bakken, og den andre er 48 tommer høy. Når plantene begynner å vokse, velger Jason de to sterkeste stokkene å trene og kutter resten til bakken. Gjennom sommeren beskjærer han ut eventuelle nye stokker som dukker opp slik at de ikke tar energi fra bærproduksjonen. Han lar den første stokken vokse 2 eller 3 tommer over den 24 tommer høye ledningen, og klipper den deretter av en tomme under ledningen. To sideskudd vil forgrene seg under der stilken ble kuttet. Disse trenes så til å løpe langs ledningen. Den andre stokken får vokse et par tommer over 48-tommers ledningen; så er det kuttet en tomme under den ledningen. De to sideskuddene som dukker opp trenes til å vokse horisontalt på den øvre ledningen. Når sideskuddene forlenges, vikles de rundt ledningene og holdes løst der ved hjelp av plastbånd eller hyssing. Mens du trener de vanskelige valgene, vil du definitivt trenge et par skinnhansker. «Arapaho» og «Navaho» er to enestående tornløse valg som kan trenes på denne måten og er mye enklere å jobbe med. Du kan også få planter til å vokse på et eksisterende gjerde eller til og med espaliere dem mot en vegg. En familie på fire trenger bare å dyrke fem eller seks planter for å ha rikelig med ferske råvarer. Rundt fjerde juli, etter at plantene slutter å produsere, kutter Jason alle bjørnebærstokkene tilbake til bakken og starter treningsprosessen på nytt. Vinrankene vokser raskt tilbake, og i slutten av august eller begynnelsen av september vil de dekke espalier helt.

Planting og stell

Det er best å plante bjørnebær i november eller desember, men du kan gjøre det når som helst så lenge de vannes i tørre perioder. Mange nye, forbedrede utvalg er tilgjengelige i barnehager og hagesentre, men hvis du ikke finner dem, kan de postbestilles. Jason sier at plantene er veldig tøffe. Når de er etablert, trenger de lite vann og har få problemer med skadedyr eller sykdommer. Modne bær vil tiltrekke seg sultne fugler, så du må kanskje kaste netting over plantene når bær er tilstede. Jason gjødsler om våren med et all-purpose, saktefrigjørende produkt som 12-6-6 med en hastighet på 8 spiseskjeer per plante. Etter nedskjæringen i fjerde juli gjødsler han planter lett med kalsiumnitrat for å tvinge frem ny vekst. Finn et solrikt sted i hagen din, og plant noen av de nye, forbedrede valgene. Dyrk dem på et gjerde, vegg eller espalier, og du slipper å vasse gjennom tornede kratt på jakt etter sommerens favorittbær. Blackberry Trellis

  • Velg de to største stokkene, og skjær resten til bakken. La den ene stokken vokse noen få inches over 24-tommers ledningen og den andre vokse noen få inches over 48-tommers ledningen. Kutt deretter hver stokk 1 tomme under ledningene.
  • Sideskudd vil spire ved avskjæringspunktet og bør trenes til de horisontale ledningene.

«Bigger, Better Blackberries» er fra juni 2003-utgaven av Southern Living.