Skip to content

Strawberry tree butterfly (Charaxes jasius)

12 de juli de 2021

De jordbær tre sommerfugl eller Charaxes jasius Det må være (og faktisk er det for mange mennesker) en av de vakreste insektene vi kan finne på den iberiske halvøya. Med et vingespenn på opptil 90 mm, og med de fantastiske fargene den har, kan skjønnheten ikke benektes. Det må imidlertid overvåkes slik at det ikke forårsaker skade.

Og som navnet antyder, er jordbærtreet den viktigste kilden til mat. Så det det er viktig å vite hvordan man kan identifisere det for å ha det under kontroll 🙂.

Hvordan er?

Strawberry tree butterfly, hvis vitenskapelige navn er Charaxes jasius, er et insekt med store vinger: hanner er 65 til 75 mm og kvinner 75 til 90 mm. Forsiden av vingene er brun med et marginal bånd, og baksiden har gråbrune flekker med rødbrun bakgrunn avgrenset med hvitt. Bakvingene har blåaktig flekker.

Larvene er nesten helt grønne bortsett fra to gule linjer som løper langs siden.. På hodet har de to par vedheng, som om de var små horn som projiseres bakover.

Hvor bor den og hva spiser den?

Den er hjemmehørende i Sentral- og Nord-Afrika, men i dag finnes den også på den iberiske halvøya, Sør-Italia, Frankrike og de vestlige øyene i Middelhavet.. Larvene lever hovedsakelig av jordbærtreet (Arbutus unedo), men også av Lonchocarpus cyanescens, Sorghum roxburghii og Cassine.

En gang voksen lever den av pollen fra blomster.

Kan det bli en pest?

Charaxes jasius sommerfugl

Ikke. Jordbærtresommerfuglen er et gunstig insekt for frukthagen og hagen. Det som skjer er at larvene … du må ha litt overvåking av dem, akkurat som du må se på larvene til machaon-sommerfuglen, som lever av bladene av rue. For å gjøre dette må du bare gå gjennom planten, og hvis vi ser at det er for mange, eller hvis planten det er snakk om er fortsatt veldig ung eller liten, ta insektene og bær dem bort.

Hva syntes du om denne sommerfuglen? Har du noen gang sett det?