Skip to content

Substrat svart flue

7 de juli de 2021

Planter gjør alt de kan for å motstå insekter som når skadedyrdimensjonen, og selvfølgelig også slik at sopp, bakterier og virus ikke kommer til innsiden av karene sine (som det kan sies at de er ganske like våre årer) . Men dessverre lykkes de ikke alltid. Faktisk, spesielt i potteplanter, er det vanlig at de må møte svart flue.

Dette er et insekt som, som de fleste av sine slektninger, formerer seg med ekstraordinær hastighet. Og det er ikke å nevne at larvene blir voksen i løpet av veldig kort tid. Men, Hvorfor skal vi beskytte våre elskede planter mot det?

Opprinnelse og egenskaper til den svarte flua

Den svarte flua er et skadedyr av underlaget

Den svarte flua er navnet gitt til arten som tilhører familien Sciaridae, som finnes hvor som helst i verden, fra havnivå til mer enn 4000 meter over havet. Bare i Europa anslås det at det er mer enn 600 arter. De lever i ørkener, der de beskytter seg mot ekstreme temperaturer ved å grave i sanden, men også i sumpete områder og fuktige omgivelser.

Det er en gruppe små insekter, så mye at ikke overstige 11 millimeter i lengde. De har en mørk og tynn kropp, med vinger på kroppens lengde bortsett fra hodet. Bena og antennene er lange, også mørke i fargen. Når de er i larvestadiet, er de hvite, tynne, så som gjennomsiktige og har et svart hode.

Hva er dens biologiske syklus?

For å bekjempe det er det viktig å vite hvilke faser den går gjennom:

  • Egg: hunnen legger mellom 50 og 200 egg i den fuktige jorden om våren.
  • Larver: De vil gjennomgå fire instarer før de blir voksen, noe som vil ta dem omtrent to uker. Det er i denne fasen når de er mest synlige, har en hvit kropp med et svart hode og måler omtrent 5 millimeter. De er også farligere for planter, for selv om de i begynnelsen spiser av nedbrytende organisk materiale, når de mangler, vil de spise røttene.
    Når de nærmer seg modenhet, vil de danne en kokong, og etter 4 dager vil de voksne dukke opp.
  • Voksen: den vil leve i omtrent fem dager, i løpet av hvilken den bare vil mates med væsker og vil formere seg.

Hva er skadene som den svarte flua på underlaget forårsaker?

Den svarte flua er et skadedyr som påvirker planter

Som vi har sett varer den biologiske syklusen svært lite, men skaden den kan forårsake på planter er betydelig, spesielt med tanke på at hvis rotsystemet ikke er sunt, er det lett for dem å ødelegge. Men hvordan kan vi vite at du har problemer forårsaket av den svarte fluen?

Vel, hvis vi starter fra det faktum at larvene kan mate på røttene når de mangler organisk materiale i nedbrytning, symptomene vi vil se i plantene vil være:

  • Bladfaring / gulfarging
  • Blomst og / eller fruktdråpe
  • Blomsterproduksjon (når en plante har det travelt kan den bruke sin siste energi på å få avkom)
  • Vekststans

Hvordan behandles det?

Til tross for hvor skadelig dette skadedyret kan være, er sannheten at det ikke er veldig vanskelig å kontrollere. Vi vet at det fuktige og skyggefulle miljøet favoriserer deg, og det er akkurat det du finner i pottenes underlag. Vel, med tanke på dette, er det flere tips for å holde det i sjakk:

Ikke over vann

Alle planter trenger vann, noen mer enn andre. Men du må unngå å vanne dem for mye. En av de hyppigste dyrkingsfeilene er overvanning, men det er i seg selv et veldig alvorlig problem, siden røttene til de fleste planter – unntatt akvatiske og semi-akvatiske – ikke er forberedt på å absorbere så mye vann som den man kan gi dem i kultivering.

Og dermed, det anbefales sterkt å kontrollere fuktigheten til underlaget før vanning igjen, for eksempel med en tynn trepinne eller graving med fingrene. Hvis den også er i en gryte uten hull, må du flytte den til en annen som har hull, fordi vannet som forblir stillestående rotner røttene.

Bruker nye og porøse underlag

For å unngå problemer for plantene, det er tryggest å bruke underlag som IKKE har vært brukt før. Også pottene må være rene; ellers er det fare for at skadedyr eller sykdommer dukker opp. Det må tas i betraktning at både insektegg og sopp, bakterier og virus har en tendens til å bli ubemerket, spesielt disse tre siste som bare kan sees i et mikroskop, men det er nettopp derfor det er så viktig å ta disse sikkerhetstiltakene.

Hvordan skal underlaget være?

Underlaget, bortsett fra å være nytt, må legge til rette for drenering av vannet. Det er hvorfor hvis du bruker mobs, anbefaler vi å blande dem med perlitt, leirestein eller lignende. Selv om du foretrekker det, kan du legge et første lag med leire, vulkansk leire eller lignende i potten.

For å forhindre svarte fluer er en annen ting som fungerer å legge et lag på ca 3 centimeter vermikulitt (til salgs) på underlaget.

Hvordan skal gryten være?

Gryten kan være brukt (eller brukt 😉), men husk å rengjøre den godt før du bruker den med vann og oppvaskmiddel. I tillegg, det er viktig at den har hull i basen for at vannet skal komme ut.

Behandle med økologiske insektmidler

Hvis pesten er installert i avlingene våre, er det en god måte å forhindre at den blir verre ved å behandle dem med neemolje (til salgs) eller kaliumsåpe (til salgs). Begge er insektmidler godkjent for økologisk jordbruk, og de er veldig effektive.

I tilfelle pesten er alvorlig, er det selvsagt å foretrekke å behandle med et systemisk insektmiddel.

Den svarte flua er et skadedyr som lett kan kontrolleres

Vi håper at disse tipsene vil være nyttige for deg for å unngå eller bekjempe pesten av den svarte flua av underlaget.