Skip to content

Svart morbær (Morus nigra)

13 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om et tre hvis frukt er veldig deilig og spist mange steder i verden. Er om svart morbær. Dens vitenskapelige navn er Morus nigra og det er et perfekt tre som gir skygge på varme sommerdager i hagen din. I tillegg kan fruktene gi deg en søt og utsøkt smak for ganen på dette tidspunktet.

Her vil du kunne kjenne egenskapene til den svarte morbæren, dens behov og pleie. Vil du lære alt om det? Du må bare fortsette å lese 🙂

Hovedtrekkene

Svart morbær

Det er et løvtre som kommer fra Afghanistan og Iran. De er i stand til å nå 15 meter i høyden. Veksten er ganske rask fra tidlig alder. Når den modnes, vokser den saktere og bremser. Den har en mørk bark og ganske tynne skudd. Løvverket kan være opptil 20 cm langt og 15 cm bredt.

Når det gjelder formen på bladene, er de som skarpe kniver. Den øvre overflaten er ganske grov å ta på, men den nedre overflaten er glatt. Når den blir sådd, det tar omtrent 3-5 år å vokse for første gang.

Beskyttelsen kommer fra de lyse bærene. Bjørnebær opp til 3 cm lange er bittersøte og veldig velsmakende. Når den er plantet, begynner den ikke å frigjøre sine første bjørnebær på fem år. Svart morbær er en termofil plante, så den tåler tørre perioder godt. De er ideelle for å skygge hagen vår på varme sommerdager.

Svart morbærplantasje

beplantning og dyrking

Den beste tiden på året for å plante bjørnebær er høstmåneden. Dette skyldes begynnelsen av de første regnværene og temperaturfallene. Det hjelper dem med å opprettholde god luftfuktighet i vekstsesongen. En sort morbærplante som er i stand til å overleve hele vinteren, vil være sunnere og utbyttet vil være høyere.

Når vi velger stedet å plante, må vi ta hensyn til solen. Dette treet trenger et åpent sted for å få mest mulig sol. Det er imidlertid å foretrekke at området der vi planter det er borte fra vinden. I tilfelle der det er grunnvann på en dybde på mindre enn 1,5 meter, er der vi må finne den. Hvis vannet er dypere, vil ikke røttene nå det.

Du trenger en jord som verken er tørr eller sumpet. De liker heller ikke sandsteiner eller saltvannsjord.

For å plante den svarte morbæren, må det lages et hull på ca 50x50cm og gjødsel brukes. Etter to uker plasseres rundt 5 kg overmoden gjødsel med tilsetning av 100 gram superfosfat. Vi dekker alt med et lag jord. Når vi har plassert frøplanten, bør røttene ikke komme i kontakt med gjødsel under plantingen. Hvis jorden er leirete, vil ikke hullet være godt drenert, så fragmenter av murstein eller store steiner må farges.

Røttene til planten er godt fordelt slik at ingen luft blir igjen. Hvis frøplanten er veldig tynn, bruk bedre en pinne i hullet for bedre støtte.

Som mulch torv eller sagflis kan brukes.

Krav og bryr seg

Bjørnebær av morus nigra

Den svarte morbæren vil ikke ha mye forberedelse eller en spesiell tilnærming både i planting og i stell. Det trenger samme pleie som ethvert annet tre. Vanning, gjødsling, jordrensing, beskjæring og andre vanlige prosedyrer.

Vi kommer til å nevne noen tips som vil hjelpe deg med å lykkes med kultivering. Det første er å ta vare på jorden. Trestammen må være ren for ugress og fjerne overflødig fuktighet. Imidlertid må jorda rundt være mettet med luft og fuktighet.

Det er bare nødvendig å vanne den svarte morbæren i fravær av nedbør. Men om sommeren hvis vanning er nødvendig. Anlegget går inn i en hvilefase i august for å spare energi mot varmen.

Beskjæring og befruktning

Karakteristisk for svart morbær

For å holde den alltid med alle de gode grenene, må den beskjæres i den sovende årstiden. Om våren, før det blir bevegelse av juice, er det bedre å beskjære den. Sanitær beskjæring bør også gjøres. Det handler om å fjerne alle skadede grener og skudd som konkurrerer om å vokse i kronen. Denne beskjæringen utføres sent på høsten etter at løvet har falt.

Det er viktig at temperaturen alltid holdes over 0 grader. Den støtter en og annen frost, men så lenge temperaturene ikke fall under -10 grader.

Når det gjelder gjødsling, trenger den en ekstra tilførsel av næringsstoffer i de fattigere jordene. Treet må befruktes spesielt om våren og slutter i juli. Nitrogen er nødvendig om våren for å øke veksten og deretter fosfor- og kaliumforbindelser for frodig blomstring og frukting.

Svart morbærpleie om vinteren

Det er viktig å kjenne til den viktigste pleien som skal utføres om vinteren. Det er avgjørende at planten overlever de lavere temperaturene slik at den senere vil gi god frukt. Treet er forberedt på å leve i varmere klima, så det tåler ikke kulden godt.

Det første du må huske på er at blir ikke for gjødslet om vinteren. Det trenger heller ikke vanning på grunn av overflødig fuktighet og naturlig regn. I løpet av høstsesongen er det sterkt tilrådelig å desinfisere planten mot mulig utseende av skadedyr og / eller sykdommer.

Hvis klimaet vårt er kaldere, må vi plassere en krage på overflaten nær røttene for å beskytte den mot lave temperaturer. Den har evnen til å øke korkstoff når temperaturen er lavere. Det gjør det mellom den modne og unge stammen, så den vil gradvis tilpasse seg klimaet. Nå ja, hvis det er snø, vil treet automatisk dø. For å unngå dette dekker vi trestammene med mulch og tette grener som den skjuler. Grangrener er for eksempel gode.

Med denne informasjonen vil du kunne ta vare på det svarte morbæret ditt og nyte bjørnebærene.