Skip to content

Svensk eføyplantepleie: Hvordan dyrke Plectranthus Australis

18 de februar de 2021

Den svenske eføyplanten – Plectranthus australis (plek-TRAN-dermed aw-STRAL-iss) er en av våre vanligste husplanter og populære hengende kurvplanter. Det er en av de enkleste å vokse og til slutt danne en tett grønn løvkule.

De frodige, skulpterte kantene på bladene til svenske eføyplanter vokser tett langs stilkene for å danne en stor grønn ball.

Den svenske Ivy Plectranthus australis ble først dyrket som et husplante i Sverige. Swedish Ivy er ikke en eføy og ikke fra Sverige.

Den tilhører familien Lamiaceae og et medlem av Plectranthus-slekten. Dette er en stor gruppe i myntefamilien som hovedsakelig finnes i Afrika og Australia.

Du finner Swedish Ivy referert til av andre navn som:

 • Krypende Charlie potteplante
 • Svensk begonia
 • Whorled plectranthus

Navnet Plectranthus kommer fra gresk og kan løst oversettes til spurvede blomster. Australiser henviser til opprinnelsen til planten, fra Sør-Australia.

Svensk Ivy Care

Vann svenske eføyplanter helt, la jord tørke før vanning igjen. Bruk en komplett flytende husgjødsel. Fôr annenhver uke i løpet av våren og sommeren. Fôr en gang i måneden om høsten og vinteren. Klem tips for å holde planten full og fra å bli for leggy. Repot svensk eføy hvert annet eller tredje år.

Størrelse og vekst

De etterfølgende stilkene av svensk eføy vokser mellom 18 og 24 tommer eller mer. De 1 ″ tommer brede runde, kjøttfulle bladene har kammede kanter.

To andre varianter dyrket er:

 • Plectranthus oertendahlii, stearinlysplanten, med avrundede, hårete, bronsegrønne blader med sølvfargede årer.
 • Plectranthus coleoides «Marginatus» (aka variegated Swedish Ivy) med spisse, ovale, tannede grønne blader og uregelmessige hvite kanter. Coleoides ligner veldig sin fetter Coleus.
 • Plectranthus purpuratus – en art av lilla eføyplanter

Blomstring og duft

Blomstene blomstrer en gang per sesong om våren eller sommeren. De finnes i hvitt eller blek lilla. Du vil også finne at det er forskjellige aksenter av farger som gir karakter til plantene. De kan beskrives som hvirvlede og rørformede.

Mange arter har aromatisk løvverk, som er typisk for myntefamilien.

Lys og temperatur

For best ytelse, bør dette anlegget holdes i sterkt, indirekte lys. Når plantene utsettes for fullt sollys, har plantens vekst en tendens til å være oppover. Det reduserer kapasiteten til å spre seg sidelengs.

Svenske eføyplanter bør ikke utsettes for temperaturer under 50 ° til 55 ° Fahrenheit.

De klarer seg ikke spesielt bra under frostige forhold. En vanlig husholdningstemperatur er ideell.

Vanning og fôring

Planten skal vannes grundig. La jorden tørke litt før du vanner planter igjen. Dette er en plante som er motstandsdyktig mot tørke og generelt tørr jord.

I løpet av vekstsesongen, mat svensk eføy en balansert flytende gjødsel diett 1-2 ganger per måned. Slutt å mate og reduser vann om vinteren.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

Jord og transplantasjon

Når du planter svenske eføyplanter, kan du bruke en allsidig pottejordblanding. Moderat fruktbar, godt drenert jord vil være tilstrekkelig.

Tilsett perlit i blandingen for å lette drenering.

Røttene er ganske enkle å skille. Dette gjør det mye lettere å transplantere.

Årlig repotting er ikke nødvendig, men rotbundne planter kan omplottes etter behov når som helst på året. Det anbefales å punktere hvert annet eller tredje år.

Pleie og vedlikehold

Selv om svensk eføy er en enkel plante å ta vare på, får den stor nytte av å bli beskåret. Dette oppmuntrer til veksten av nye filialer.

Hvis du håper å spre seg fra stiklinger, vil planten din gi deg mange stiklinger.

Det vil også vokse en bushier utseende plante, som er bedre for hengende kurver eller bord dekorere planter.

Avhengig av formen du har i tankene når du dyrker denne planten. Det kan være verdt å trimme nye skudd regelmessig når de spirer.

Dette vil hjelpe deg med å kontrollere plantens vekst og beholde formen.

Hvordan forplante svensk eføy

Formering av svensk eføy kan gjøres gjennom forskjellige metoder. Du kan bruke stiklinger, rotte grener, frø eller ved å plassere røtter i vann.

Når den formerer seg fra frø, vil den beste temperaturen være mellom 66 ° – 75 ° F. Dette kan bare gjøres etter at plantene har modnet for å produsere frøene.

Forplantning fra frø krever at de dekkes lett med jord. Frøene vil ta opptil to uker å spire. Når de har spiret, må du holde plantene innendørs for å vokse før de kan plasseres ute.

Forplantning fra borekaks

 • Former seg fra stiklinger når som helst på året. Den beste tiden å ta kapp av bartre er om våren eller sommeren.
 • Ta 2 ″ -3 ″ tips stiklinger fra friske, unge grener og kutt rett under en node.
 • Fjern de laveste bladene. Disse vil gi de beste gode resultatene ettersom de utvikler røtter raskere enn eldre grener.
 • Stikks skal vannes ofte.
 • Stiklinger roter raskt i et glass vann eller legg dem direkte i en gryte med fuktet potteblanding.
 • Stå gryten i sterkt filtrert lys
 • Hold potteblandingen fuktig.
 • Planter 3 eller flere rotte stiklinger i en 6 ″ – 8 ″ tommers gryte for en full busket plante.

Svenske Ivy Pest eller Disease Problems

Planter Droop og Løvverk begynner å bli gul og slippe

Dette indikerer at potteblandingen er for tørr. Plectranthus er en tørst plante som krever hyppig vanning. Planter som vokser utendørs trenger ofte vanning daglig om sommeren.

Stengler blir myke og råtner i bunnen hvis jorden er for våt

Denne tilstanden forekommer oftere under kjøligere forhold. Planter skal vannes mindre om vinteren. Fjern eller skjær bort de infiserte stilkene. La jorden tørke litt mellom vanningene.

Bladene blir bleke når planter har for mye sol

Skyggen fra middagssolen om sommeren.

Edderkoppmidd vises i tørre, varme forhold

Misting hjelper til med å holde edderkoppmiddene unna. Hvis de dukker opp, må du vaske dem bort med varmt vann.

Spray med Neem olje naturlig insektmiddel hvis infestasjonen blir verre. Mer om hjemmelaget edderkoppmiddemorder. Sørg for å spraye undersiden av bladene.

Mealybugs vises langs stilker og i bladaksler

For bekjempelse av hvitløk – fjern de berørte bladene og stilkene (de kommer raskt tilbake) eller spray med et Neem-oljepesticid.

Inspiser plantens løvverk, røtter og stilker nøye for å finne noen åpenbare problemer eller skadedyr.

Foreslåtte bruksområder for svensk eføy

Den vanligste bruken vokser som hengende kurv eller som sokkelplanter. De henger elegant fra kurven. Dette er den samme grunnen til at du ofte vil finne dem plantet i utkanten av en containerhage.

Andre bruksområder inkluderer å dra nytte av sidegående spredning av vekst. Dette gjør den ideell for bruk som bunndeksel.