Skip to content

Sykdommer og virus som påvirker tomatavlingen vår

23 de juli de 2021

Tidligere så vi på de forskjellige skadedyrene som kan påvirke tomatavlingen. Blant skadedyrene så vi hvitflue, bladlus, rød edderkopp osv. Nå kommer jeg til å kommentere sykdommene og virusene som kan angripe avlingene våre, og med dette avslutter jeg dette kapittelet om sykdommer i tomater.

Vil du vite mer om sykdommene og virusene som kan påvirke tomatavlingene dine?

Sykdommer som påvirker dyrking av tomater

Oidiopsis

mugg av tomat

Det er en sopp som genereres under gode fuktighets- og temperaturforhold. De fleste sopp trenger rikelig med fuktighet og en behagelig temperatur for å trives. For å kunne gjenkjenne det, må vi merke oss at det har en hvitaktig farge og vanligvis vises i den øvre delen av bladet. Når de vokser og tiden utvikler seg, blir bladet gult til det endelig råtner.

For å være i stand til å bekjempe det på en økologisk måte kan vi bruke svett i pulverform eller pulverform. Også hvis du har en urbane hage og du kan sette plantene i solen, dør soppen.

Mugg

mugg på tomat

Det er en sopp som også påvirker plantens blader. Det kan gjenkjennes fordi lys eller mørkegrønne flekker begynner å bli sett, og blir nekrotiske med tiden. Et tynt hvitt slør dukker opp på undersiden som tilsvarer sporene. På stammen finner vi langstrakte brune flekker som symboliserer nekrose og visning i planten. Avlingen får et brent utseende. På fruktene som utvikler seg, observeres det vanligvis myke flekker med et brunt utseende i øvre halvdel.

For å lindre og behandle det, brukes kobbersulfat.

Rust

Det er en annen sopp. Denne er oransje på undersiden av bladet og gulaktig på oversiden. Det kan behandles med avkok av hestehale og kan også behandles som de to andre soppene med kobbersulfat.

Råtne

råte i tomat

Det er den mest kjente og er produsert av en sopp som forårsaker skade på planten. Soppen botrytis får det berørte området til å bli brunt, mens det andre produserer et bomullshvitt område. Det kan bekjempes med kaliumsåpe, hvitløksekstrakt og kobbersulfat. Selv om det er mer nyttig å forhindre siden vi på denne måten kan unngå skade på planten. Vi må unngå kutt i planten som kan infisere den, ikke ha plantene veldig nærme og eliminere noe område som kan smitte resten.

Skorpe

Dette er en sopp som produserer en svart flekk på både bladene, stammen og tomaten. Det kan kontrolleres med hestehale purin, salvie, brennesle og solbrun. Kobbersulfat kan også påføres.

Som vi kan se, kan de fleste sopp bekjempes med kobbersulfat.

Virus som kan påvirke tomater

tomatskive

For å fullføre og lukke dette kapittelet av følelser for tomatavlingene, nevner vi virusene som kan angripe dem. I dette tilfellet kan vi ikke bekjempe det, bare forhindre det. Det er flere virus som angriper tomater, men vi kan ikke bekjempe dem, bare forhindre dem.

Hvis generelle symptomer som dvergisme og gul farge observeres i nesten hele tomatplanten, er det tilrådelig å dekke den med en pose, rive den av og eliminere den for å forhindre at den sprer seg til resten av plantene. Det er også en råte som er en kalsiummangel sykdom i planten. Dette kan sees når frukten ser svart ut under.

Vi kan også finne de sprukne tomatene. Dette skjer når temperaturen synker raskt eller det er ubalanse i vanning. For å unngå dette må vi ta vare på plutselige endringer i temperaturen og opprettholde en god kondisjon for avlingene, siden det er lite vi kan gjøre for å løse dem når tomatene er sprukket.

Vel, med disse tipsene og informasjonen har vi allerede lukket kapittelet om skadedyr og sykdommer som angriper tomatavlingen, jeg håper det har vært nyttig =)