Skip to content

Tangelo (Citrus x tangelo)

11 de juli de 2021

Tangelo i sitrusfrukt, hybrid mellom en mandarin og en grapefrukt eller en appelsin og dens vitenskapelige navn er Citrux x Tangelo, oppdaget rundt året 1911,

Fruktene som markedsføres i dag tilsvarer korsene bøndene har laget, søker å intensivere visse egenskaper som søt smak ligner mandarin, men uten for mye masse, stor saftighet og en ekstraordinær farge.

Kjennetegn

sitrusfrukter åpne i to

Blandingen av disse artene er favorisert siden begge fruktene generelt er veldig like og generelt forekomme i like klima og geografiske rom. Hvis frukttrærne er nær nok til hverandre, kan blomstene pollineres uten mye anstrengelse og noen ganger til og med spontant.

Tangelos har en ganske tynn hud som kommer lett av. Den har en lys oransje farge og massen er gul eller oransje. En annen funksjon er at de har vanligvis få frø.

Hvordan det forener den søte smaken av mandarinen og den sure syren av grapefrukten, det er vanligvis hyggelig syre. Søtheten kan variere avhengig av typen Tangelo du kjøper.

Utvalg av tangelos

Tangelos Minneola

Denne arten finnes vanligvis i Nord-Amerika og Europa. Den kommer fra kryssingen av en Dancy mandarin og en Bowen grapefrukt, å være en frukt med mye juice og litt søt smak.

Skallet er lett å fjerne. Fargen på massen er oransje, med små frø og grønt inni. For at denne frukten skal vokse ordentlig, må den plantes i kald jord, ha rikelig med vanning og tilstrekkelig ernæring.

Tangelo nova

Den hadde sitt første utseende rundt 1950, en frukt med en søtere smak og den kommer fra kryssingen av en Clementine-mandarin og Tangelo Minneola. Hovedegenskapene er en oransje til rød hud, mørk oransje masse, med mange frø. Trærne er motstandsdyktige mot kulde.

Tangelo ugli

Det antas at det var krysset mellom en mandarin og en grapefrukt ved et uhell, med lignende egenskaper som de andre, farge mellom oransje og lysegrønn, av moderat størrelse, saftig smak, uten frø og hvitt inni.

Tangelo dyrking

For tiden søker næringsmiddelindustrien spesiell oppmerksomhet til prosessen med dyrking og høsting av Tangelos, overvåker smak, farge, størrelse og holdbarhet. Ettersom trærne til denne frukten er sterile, må bøndene strebe etter å lage de beste transplantatene som kan opprettholde egenskapene til de forskjellige kombinasjonene over tid.

Som vanlig trærne blomstrer bare en gang i året, med tanke på at vinteren er når fruktene begynner å modnes og forbli friske i noen uker etter høsting.

Dyrking krever fuktig klima og dype, steinfrie jordarter. De er vanligvis store trær, lysegrønne blader lett skrånende.

Skadedyr

tangelos i hvit skrift

Tangelos trær blir ofte angrepet av et mangfold av skadedyr som hvite fluer, fruktfluer, midd, bladlus, melkebukk og sykdommer som gummier, blant andre.

applikasjoner

Ettersom frukten skreller lett, er den vanligvis ideell som aperitiff, for en matbit og til og med for å lage aromatiske likører. I gastronomi kan den brukes i hvilken som helst rett som kan kombineres med sitrussmaker, og er veldig vanlig blant annet i sauser, dressinger, salatdressinger, juice.

Siden det er en frukt av sitrusopprinnelse, må personer med kjente allergener mot sitrus være spesielt forsiktige med forbruket av denne maten. På samme måte, hvis du tar medisiner som inneholder statiner (slik som de som brukes til å kontrollere kolesterol), grapefrukt er kontraindisert da det reduserer virkningen av stoffet.