Skip to content

Terminalia catappa, det tropiske mandeltreet

7 de juli de 2021

De tropisk mandel Det er et tre som du sikkert vil ha sett det på et tidspunkt hvis du bor i et område med et mildt klima. Det er en veldig vakker, raskt voksende plante som gir veldig god skygge takket være den 35 meter høye og de store bladene.

Vil du vite mer om dette fantastisk Frukttre? Hvis du har et romslig sted hvor du kan dyrke det og temperaturene er milde, vil det sikkert vokse fantastisk.

Opprinnelse og egenskaper til det tropiske mandeltreet

Den indiske mandelen er et tropisk tre

De Terminalia catappa, slik vet forskere det, det er et løvtre (det mister bladene i den tørre årstiden) som kan måle opptil 35 meter i høyden. Grenene vokser horisontalt, oppover, men når det eldes, blir kronen mer flat. Blomstene er monoecious, det vil si at det er mannlige blomster og kvinnelige blomster som begge er på samme tre. Frukten er en drupe omtrent 5-7 cm lang og 3 til 5,5 cm bred; De er først grønne, blir gule eller røde når de er ferdig modne. Disse mandlene, som de heter, har en litt syrlig smak.

Opprinnelsen er ennå ikke klar, men det man vet er at den kommer fra en tropisk region, kanskje fra Ny-Guinea, kanskje fra Malaysia eller kanskje fra India. Allikevel, vel vitende om at den vokser i klima der det ikke er frost, Dyrking er begrenset til de regionene der minimumstemperaturen er 4 ºC.

Å vokse og ta vare på Terminalia catappa

Og når det gjelder kultivering, hvis du vil ha et eksemplar, kan du nyte det tropiske mandeltreet ditt ved å gi det disse bekymringene:

plassering

Plasser ditt indiske mandeltre i et lyst område, hvor den kan motta direkte sollys hele dagen. I tilfelle du vil holde den innendørs, plasser den i et rom som har god klarhet, og borte fra både kalde og varme trekk.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig. Vanligvis vil den vannes 2-3 ganger i uken om sommeren, og hver 4-5 dag resten av året. Du bør også vite at det ikke er en god ide å spraye / spraye bladene, da de kan oppstå flekker forårsaket av sopp.

Hvis du har det som en innendørs plante, og i huset ditt er fuktigheten veldig lav, er det ideelle at du kjøper en luftfukter, eller at du legger glass med vann rundt potten.

Abonnent

Det er tilrådelig gjødsle i vekstsesongen (det vil si i regntiden hvis det er et tropisk klima, eller fra vår til sommer i tempererte klimaer), med en organisk gjødsel som guano eller kugjødsel.

Hvis du har den i en gryte, bruk flytende gjødsel slik at vannet fortsatt kan tappes lett. Dosen og frekvensen vil bli spesifisert på pakken.

Transplantasjon

Enten du vil flytte den til en større gryte eller til hagen, må du gjøre det så snart den tørre årstiden er over, før bladene spirer ut igjen. Hvis været er mildt, gjør det tidlig på våren.

Hvordan plante et tropisk mandeltre i hagen?

Trinn for trinn å følge er følgende:

  1. Lag først et plantehull på omtrent 50 x 50 centimeter (selv om det er bedre hvis det er 1 x 1 meter).
  2. Tilsett deretter et par bøtter med vann. Dette vil hjelpe deg å se om jorden har god drenering (noe du vil vite om jorda begynner å absorbere vannet i god hastighet fra første øyeblikk) eller om du tvert imot må forbedre det (noe som er gjort ved å grave et dypere hull og legge til et lag på ca 40-50 centimeter utvidet leire eller grus).
  3. Deretter fyller du hullet litt med universalunderlag eller mulch blandet med 20-30% perlit.
  4. Fjern deretter treet fra potten, og sett det inn i hullet. Fjern eller tilsett smuss hvis den er høy eller lav.
  5. Til slutt er du ferdig med å fylle, og hvis du vil, kan du vanne for å fukte den nye jorden du har tilsatt.

Hvordan endre det potten?

Hvis du ser røttene komme ut av dreneringshullene, eller hvis det har gått mer enn 3-4 år siden forrige forandring og treet har tatt opp hele potten, vil det være en god tid å bytte den. Det gjøres slik:

  1. Først velges en gryte med hull i basen som måler omtrent 5 centimeter i diameter og dybde enn den forrige.
  2. Etterpå tilsettes et lag på ca 3 centimeter ekspandert leire.
  3. Deretter fylles den til litt mindre enn halvparten med en blanding av mulch eller universal substrat blandet med 20-30% perlit eller lignende.
  4. Etterpå ekstraheres den til Terminalia catappa fra den «gamle» gryten, og inn i den nye. Hvis det er for høyt, må du fjerne skitt. og hvis det tvert imot forblir lavt, legg til mer underlag.
  5. Til slutt, fyll på fyllingen, og gi den en sjenerøs vanning.

Multiplikasjon

Den tropiske mandelen er et stort tre

Det multipliserer med frø og stiklinger om våren.

Frø

Frøene skal sås i potter eller frøplantebrett med mulch, setter maksimalt to i hver. Deretter plasseres de i halvskygge, nær en varmekilde, og underlaget holdes fuktig.

I løpet av omtrent to måneder begynner de å spire.

Stiklinger

For å multiplisere det tropiske mandeltreet med stiklinger må du kutt en gren som er omtrent 30 centimeter lang, impregner basen med rothormoner og plant den i en gryte med et underlag som vermikulitt.

Hvis underlaget holdes fuktig, vil det rote i omtrent en måned.

Rustikk

Motstår opptil 5 grader Celsius og saltinnhold.

Hvilke bruksområder er det gitt?

De Terminalia catappa har flere bruksområder:

Pynt

Det er en veldig dekorativ plante, ideell å ha som et isolert eksemplar eller i justeringer. Det er også et fint tre å vokse i potter, men ikke for alltid på grunn av den store størrelsen det kan nå.

Når været om vinteren ikke er bra, brukes det som et husplante. Faktisk er det i Spania vanlig at den selges som sådan, siden den bare kunne dyrkes i utlandet i Costa Tropical (Andalusia-regionen, sør på den iberiske halvøya), i noen deler av Malaga (også i Andalusia) , også i lavhøydepunkter på Kanariøyene.

Kulinarisk

Fruktene er spiselige, å kunne konsumere fersk eller i desserter. Dens smak er noe sur.

Medisinsk

Bladene brukes i Surinam (Sør-Amerika) for å lage teinfusjoner, som sies å bidra til å dempe diaré og lindre dysenteri.

Tre

Treet brukes til lage kanoer. Den er rød og solid, og også motstandsdyktig mot vann.

Hvor kan jeg kjøpe indisk mandel?

Det tropiske mandeltreet produserer spiselige frukter

Du kan kjøpe frø fra.

Hva syntes du om dette treet?