Skip to content

The Grumpy Gardener’s Guide to Backyard Birds

27 de mai de 2023

Hvilket stort problem plager deg? Kom det en meteor gjennom taket i går kveld? Har Fido svelget gifteringen din? Mente du å kjøpe sveitsisk ost og oppdaget at du kom hjem med Münster? Vel ikke bekymre deg! Ingen slike katastrofer trenger å stjele stillheten din igjen når du først omfavner en enkel praksis: bare gå ut til verandaen eller hagen din, og observer utendørsvennene dine, fuglene. Hvis alt dette høres bestemt ut ikke Gretten, så tilgi meg. Min raskt voksende hjerne søker harmoni i en splittet verden. Så når det er nødvendig, reparerer jeg tilflukten til en skjermet veranda som vender mot den lille skogen vår, kvitrer mot materen som dingler fra heksehasselen (ja, jeg kvitrer virkelig), og kaller dem for å spise. Unntakelig kommer chickadeene først, etterfulgt av tuftemeiser, kardinaler, finker, hakkespetter, nøttemyser og nøttemøkker. Sittende i favorittstolen min med en cocktail i hånden er jeg i fred. Tror ikke Grumpy har blitt ornitolog. Jeg sover ikke med Audubons feltguide gjemt under puten min eller raser gjennom naboens gårdsrom med fuglebriller trykket mot øyeeplene, og roper henrykt: «Ruby-kronet konge!» Uten tvil, mange av dere vet mer om fugler enn meg. Men for de som ønsker å lære det grunnleggende om å tiltrekke dem til hagen din, er jeg din fyr. La oss begynne.

Velg mat til fuglene du vil ha

Goldfinches, juncos, og furu siskins liker tistelfrø (ekorn gjør det ikke); Buntings, towhees, spurver, sørgeduer og Carolina wrens foretrekker hirse frø (ekorn gjør det ikke); og nesten alle sangfugler elsker sort olje solsikkefrø (ekorn gjør også). En pose med blandede frø inneholder vanligvis alle tre. Som et alternativ anbefaler jeg på det sterkeste Cole’s Hot Meats (tilgjengelig fra amazon.com). Selv om de er dyre, brenner disse avskallede solsikkefrøene, fylt med chilipepper, den onde munnen til plyndrende ekorn, men påvirker ikke fuglene i det minste. De er høye i protein og fett, og gir et stort trekkplaster for voksne fugler som passer sultne unger – til og med insektetere som sjelden kommer til materen. En vårdag møtte jeg fem østlige blåfugler som nøt en stor familiefest! (Hvis jeg var i stand til å gråte, ville jeg gjort det.) Prime times for fuglegjester? Morgen og sen ettermiddag.

Gi ly og trygge hekkeplasser

Fugler føler seg sårbare på bakken – og med rette. Rovdyr florerer. Det er smart å ha trær i nærheten som de kan fly til etter å ha tatt et frø. Høye eviggrønne planter tilbyr trygge, skjulte hekkeplasser godt over bakken. Vær forsiktig hvor du legger fuglebad. Mens disse skapningene trenger vann for å drikke og bade, kan landing på et basseng på bakken tiltrekke seg uønsket selskap av naturlige rovdyr, så gi en tuftet meis en pause. Kummer må stå på sokkel eller henges opp i kjettinger med god sikt. Fugler foretrekker grunt vann som ikke er mer enn en tomme dypt. Oppvarmede bad er spesielt velkomne der vannet fryser om vinteren.

Få en god mater

Noen er for småfugler, mens andre er praktisk talt universelle. Plasser din i det fri, montert på en stang eller hengt fra en gren slik at den er utenfor rekkevidde for katter og andre rovdyr. Du vil også sørge for at den motstår disse (slettede utsagnsord) ekornene. Noen hevder å være «ekornsikker», men jeg må se det for å tro det.

Plant en Buffet

Fugler elsker frukt, nøtter og frø, så dyrk dem i hagen din. For frukt, plant skjønnhetsbær, pyracantha, østlig rød sedertre, viburnum, hagtorn, sumac, palme, crabapple, serviceberry, kornel, bayberry, persimmon, svart tannkjøtt, kristtorn og voksmyrt. For nøtter og frø, plant eik, furu, gran, bøk, lønn, bjørk, solsikke og coneflower.

Hold øye med Wanderers

De fleste av fuglene jeg har nevnt blir i nabolaget mitt året rundt. Og Grumpy vil innrømme å ha begått den sørgelige synden å ta disse fjærkledde for gitt, noen ganger. Men så flyr en spesielt strålende kardinal inn og viser meg feilen i mine veier. Hver fugl er en ekte skatt, spesielt de som trekker sesongmessig og kan dukke opp i hagen min bare kort hver vår eller høst. Å se en gir en slik glede. Fortsatt kledd i pysjamasen min, vil jeg gripe fuglebrillene mine, løpe ut på gården og proklamere: «Scarlet tanager! Scarlet tanager!»

Grumpy’s Frequent Flyers

Tre av sangfuglene gleder jeg meg spesielt til å se i hagen min

Carolina Chickadee

Caroline Chickadee på Branch

(Poecile carolinensis)
Disse fryktløse små skapningene, som er lett kjennetegnet ved sine svart-hvite kinn, bomber materen, og ignorerer større fugler. De er oppkalt etter sitt særegne kall som høres ut som «chick-a-dee-dee-dee.»

Tuftet meis

Tuftet meisefugl på gren

(Baeolophus bicolor)
Spot tuftede meiser ved sine oransje flanker kombinert med blågrå topper, vinger og haler. Hanner og hunner ser like ut, og de assosieres ofte med chickadees.

Hvitbryst nøttetre

Hvitbryst nøttetekkefugl på gren

(Sitta carolinensis)
Deres lange nebb og vane med å gå oppover trestammer minner meg om hakkespetter, men disse fuglene har hvite ansikter, mørke kroner og grå og svarte fjær. De liker å spise insekter og frø.