Skip to content

Tips for dyrking av blåbær

28 de februar de 2023

Den saftige smaken av blåbær ville være grunn nok til å dyrke dem, men disse innfødte sørlige plantene kan også gi litt gnist til hagen din. Vakre, klokkeformede blomster dukker opp tidlig på våren, etterfulgt av elegante blågrønne blader. Fordi frukten ikke modnes samtidig, dukker det opp en fargerik parade av grønne, rosa og dypblå bær gjennom sommeren. På senhøsten begynner bladene å bli knallrøde, og gir farge langt ut på vinteren. Bland blåbær inn i buskkanten din, eller bruk dem som en uformell hekk i hagen. Du kan også dyrke dem i store beholdere.

Velge blåbær

Flere typer blåbær kan dyrkes over hele sør. Northern highbush blåbær fungerer godt i Øvre og Midt-Sør. Bruk valg som «Bluecrop», «Liberty» og «Patriot». Rabbiteye blåbær er mer varmetolerante og fungerer best i Midt-, Nedre- og Kyst-Sør. Prøv slike som «Beckyblue», «Brightwell», «Premier», «Centurion», «Alapaha» og «Austin». Southern highbush blåbær fungerer godt i Midt-, Nedre- og Kyst-Sør og er også varmetolerante. Velg valg som «Star», «Misty» og «O’Neal». Alle typer har utvalg som vil sette frukt gjennom hele vekstsesongen. Det er viktig å ha to eller flere utvalg for optimal pollinering og for å få mest mulig frukt.

Plante blåbær

Blåbær foretrekker et solrikt sted med fruktbar, godt drenert, sur jord (pH 4,5 til 5,5) tilsatt organisk materiale. Den beste tiden å plante dem på er om høsten eller vinteren, men hvis de gis vanlig vann, kan blåbær i beholdere plantes når som helst. Grav et hull som er dobbelt så bredt som beholderen og samme dybde. Plasser hver plante slik at den øverste 1/2 tommen av rotkulen hviler litt over den omkringliggende jorden. Fyll rundt rotklumpen med original jord tilsatt torvmose eller hakkede blader. Legg til en mulch av furuhalm eller strimlet furubark for å motvirke ugress og bevare fuktigheten. Vann regelmessig i løpet av det første året for å hjelpe plantene med å etablere seg. Vær forsiktig med å mate plantene dine – blåbær er følsomme for visse gjødselstoffer. Bruk en naturlig saktefrigjørende mat for syreelskende planter, for eksempel Espoma Holly-tone (4-3-4). Blåbær kan dyrkes med lite eller ingen sprøyting. Imidlertid kan fuglene elske bærene dine like mye som deg. For å motvirke dem, heng opp refleksbånd eller dekk plantene med fuglenett.

Slik legger du til blåbær i hagen din

Du kan blande blåbær inn i buskkanten. Hvis du vil lage en uformell hekk, må du plassere plantene 3 fot fra hverandre. De kan opprettholdes til en høyde på 6 fot. Bruk mindre voksende utvalg som «Blue Suede», «Sunshine Blue» og «Top Hat» i store beholdere. Hjemmedyrkede blåbær smaker godt og vil få hagen din til å skinne. Det viktigste er at de er fulle av antioksidanter, så de er blant de sunneste matvarene du kan spise. Med blåbær kan du rett og slett ikke gå glipp av.

Hvor kan man kjøpe blåbær

Besøk din lokale barnehage for et godt utvalg av blåbærplanter som vil gjøre det bra i ditt område. Du kan også kjøpe planter online fra disse planteskolene: Planter via post eller gå til Southern Livng Plant Collection for flere alternativer.