Skip to content

Tips for stell av potteplanter

25 de juli de 2021

Potteplanter trenger litt annen pleie enn de som er i bakken. Siden de har mindre underlag, kommer det en tid da det vil være nødvendig å transplantere dem i større potter, siden de ellers ikke kunne vokse, og i tillegg de kunne bli veldig svake.

For å unngå dette, skal vi gi deg en serie av triks for å ta vare på potteplantene dine.

Vanningstriks

Vannkanne

1.- Hvordan sjekke fuktigheten i jorden

Vanning er viktig for at planter skal vokse og leve. Men hvordan gjør jeg det riktig? Kontrollere jordens fuktighet. Hvordan? Det er flere måter:

  • Vi presenterer en tynn trepinne (som den som brukes i japanske restauranter): hvis den kommer ut ren når den kommer ut, er det fordi underlaget er veldig tørt og derfor må vannes.
  • Vi introduserer en jordfuktighetsmåler.
  • Plukk opp gryten så snart du vanner den, og igjen noen dager senere. På denne måten vil du vite når den veier lite, eller hva er det samme, når den må vannes.

I tillegg må det tas i betraktning at hvis du har planter innendørs, platen de har under pottene må tømmes etter 30 minutter etter å ha vannet.

2.- Vanning til best mulig tid

Vet du forresten hva som er den beste tiden å vanne? Midt på dagen? Ikke. Plantene må vannes enten tidlig om morgenen eller om kvelden. Dette utnytter vann bedre. Unngå å fukte blomster og blader, da de ender med å skade.

Velg det beste underlaget

Basilikum

1.- Hva er det beste substratet for planter?

Like viktig som vann er land. Potteplanter trenger jorda å ha god dreneringEllers vil røttene råtne. Ikke alle planter trenger samme underlag, så la oss se hvilken vi skal velge i henhold til plantetypen det er:

  • Acidofile planter (lønn, azalea, kamelia, etc.): Du må bruke et bestemt substrat for dem, men hvis du bor i et varmt klima, for eksempel Middelhavet, er det beste alternativet å blande 70% akadama med 30% kiryuzuna.
  • Akvatiske planter: Du kan bruke svart torv alene, men det anbefales å først legge et første lag med elvesand eller vulkansk leire.
  • Urteaktige blomstrende planter: De er veldig motstandsdyktige, så et universelt voksende substrat kan brukes uten problemer.
  • Treaktige prydplanter (trær og busker, inkludert vinstokker): Det anbefales på det sterkeste å blande 50% svart torv med 40% perlit og 10% organisk pulverformet kompost (for eksempel ormstøpegods).
  • Palmer: Det anbefales å blande 60% kokosfiber med 30% perlit og 20% ​​organisk kompost i pulver.
  • Sukkulente planter (sukkulenter og kaktus) og caudiciforms: For å få dem til å vokse vakkert og ikke råtne, kan du blande 70% pimpstein eller kokosfiber med 30% svart torv.
  • Hagebruk: Det anbefales å blande 60% svart torv med 30% organisk kompost i pulver (ormstøp, hestegjødsel eller til og med kompost) med 10% perlit.

2.- Ikke glem å betale

Underlaget kan ende opp uten næringsstoffer, så det er nødvendig å betale om våren og sommeren, enten med mineralsk eller organisk gjødsel. Førstnevnte er veldig bra, men de gir ikke helt alt som planter trenger. Det er sant at både nitrogen, fosfor og kalium (NPK) er avgjørende for at de skal leve, men de er ikke de eneste.

Organisk gjødsel inneholder vanligvis i tillegg de mikroelementene som vil garantere riktig utvikling av plantene, og hvis det ikke var nok, vil de holde dem sunne. Av denne grunn, det er alltid bedre å betale en måned med mineralgjødsel og den følgende måneden med en organisk, i stedet for å bare bruke mineralgjødsel.

3.- Heller ikke å transplantere

Det må det endre potteplanten (og fornye underlaget) hver gang røttene blir synlige hvis vi ser på dreneringshullene, på senvinteren eller om våren når det gjelder innendørs planter. For å gjøre dette, trykk på forskjellige sider av potten, trekk ut planten forsiktig og plant den i en ny pott som er minst 4 cm bredere.

I tilfelle du ser at den har røtter som har blitt viklet inn utenfor potten, er det best å prøv å løsne dem, spesielt hvis det er en woody plante eller et palme. Ta om nødvendig en saks og kutt potten forsiktig.

4.- Sett kaffefiltre for å unngå å miste underlaget

At en gryte har dreneringshull er viktig for at vannet kan slippe ut, men at underlaget også ender med å komme ut, er noe ingen liker. For å unngå det, du kan sette kaffefiltre, som vil slippe ut vannet, men ikke jorden. På denne måten unngår du å måtte kjøpe poser med substrat så ofte.

Plantene, ordnet og merket

Merkelapp

1.- Sorter plantene dine etter typer

Hvis du er som meg som liker alle planter, er idealet at du bestiller dem etter type. For eksempel, på et bord som er utsatt for direkte sol, legg kaktusene og sukkulentene; i en annen som er i halvskygge, legg de acidofile plantene osv. På denne måten blir det det mye enklere ha det fint.

2. – Etiketter for å holde orden på plantene dine

Hvis du vil ha en samling planter, eller hvis du skal så frø, anbefales det sterkt at du setter en merkelapp med navnet på planten, og såningsdatoen hvis aktuelt. På denne måten vil du være i stand til å ta bedre kontroll over alle plantene dine, og du vil ikke bli overrasket, for eksempel vil det skje hvis du spiser en av dem du ikke vet navnet eller noe.

Du kan bruke en permanent markør for å få den til å vare lenger. Selvfølgelig bør du vite at hvis den kommer til å bli veldig utsatt for solen, vil den til slutt falme. Så når du ser at du begynner å få problemer med å forstå hva du legger på etiketten, bør du gå gjennom den.

Et annet alternativ er å skrive på potten, og deretter dekke den med gjennomsiktig tape.

Gjør alt om til en planter

Blomster i bøtte

I dag forurenser mennesket mye. Så snart noe er litt ødelagt, kastes det hvor som helst og det blir kjøpt en ny. Det er en grov feil. Plantene bryr seg ikke om de er i en gammel eller ødelagt gryte, i en gryte eller i et dekk. Så ikke nøl med å bruke noe, gjentar jeg noe (yoghurt eller melkebeholdere, bøtter, trillebårer, …) for å ha en utrolig uteplass. Bare vær sikker på at det har hull for vannet å renne av.

Vi håper at disse tipsene og triksene vil hjelpe deg med å ta vare på potteplantene dine og fremfor alt å unngå skadedyr og sykdommer som dukker opp når det oppstår en feil i dyrkingen.