Skip to content

Tips og triks for en sunn hage

21 de juli de 2021

Å ha en sunn og vakker hage er hva hver gartner vil ha. Å kunne nyte plantens sunne blader, blomsters skjønnhet og roen som pustes i, er en fantastisk luksus som alle kan oppnå. Det er grunnen til at det å være i dette paradiset blir en fantastisk opplevelse.

Men planter, som andre levende ting, kan bli syke av og til. Hvis du vil unngå det, Vi tilbyr deg en rekke tips og triks for å få en sunn hage.

Hjemmelaget gjødsel

Kompost av treaske

Sikkert hjemme er du veldig vant til å kaste ting som kan være veldig nyttige for planter. Og dette er bare noen av dem:

 • Treaske: de er en viktig kilde til fosfor, kalium, magnesium og kalsium. Dryss den rundt plantene, så ser du hvordan de vokser.
 • Gelatin i pulverform: inneholder nitrogen, et viktig næringsstoff for hagevekst. Øs en liten skje ved foten av plantene annenhver uke.
 • Bananskinn: de er veldig rike på kalium, et annet viktig næringsstoff for planter. Du kan ganske enkelt plassere dem på bakken eller begrave dem litt.
 • Eggeskall: de består av 93% kalsiumkarbonat, et veldig viktig næringsstoff for jordens helse som du kan knuse og helle på overflaten, eller blande det med jorden.
 • Kaffegrut: de inneholder nitrogen, så det anbefales sterkt å helle dem ved foten av plantene.

Insektmidler for å beskytte planter

Hvitløk, perfekt for å holde skadedyr unna.

Før du bruker kjemikalier, er det verdt å prøve noen naturlige insektmidler, for eksempel:

 • Hvitløk: 3 hvitløk må stå i 1 liter vann i 24 timer i en delvis tildekket beholder. Dagen etter blir området som skal behandles anstrengt og sprayes to ganger om dagen i en uke. Dermed vil du holde plantene fri for bladlus, midd og bakterier.
 • Olje: legg en fin børste direkte på planten, og du vil eliminere hvitlukkene.
 • Løk: kutt to store løk og la dem marinere i to liter vann i 4 dager. Sil deretter dem og spray plantene som skal behandles to ganger om dagen for å eliminere edderkoppmidd, hvitflue og bladlus.
 • Marihøner: de er bladlusens naturlige fiende. Få litt og på kort tid er det ingen bladlus igjen.

Naturlige soppdrepende midler

Kanelpulver

Det er et bredt utvalg av sopp som kan påvirke planter alvorlig. For å forhindre det, kan du bruke:

 • Kobber eller svovel: noen av dem fungerer som et utmerket soppdrepende middel. Dryss rundt plantene om våren og høsten, en gang hver 15. dag. Det kan også kastes i såbed.
 • Kanelpulver: du må bare strø det på bakken. Dermed vil du i tillegg hjelpe røttene til å utvikle seg bedre.

Fjern urter uten problemer

Eplevinager

Villte urter kan forårsake mange problemer for planter, og de kan også forverre dem hvis vi har husdyr, siden parasitter som lopper gjemmer seg mellom stilkene, under beskjæringsrester osv., Noe som gjør det veldig vanskelig å eliminere skadedyret. For dette anbefaler vi:

 • Kokende vann: det er det beste og mest naturlige som finnes, siden det også tjener til å eliminere skadedyr. Sett en gryte med vann og varm den opp til kokepunktet; så er det bare å helle det (veldig forsiktig!) over urtene du vil fjerne. Du bør aldri kaste den nær plantene som utgjør hagen, da de kan dø umiddelbart.
 • Eddik: Eddiksyre i eddik dreper plantens blader, men ikke røttene, så det anbefales bare å bruke den til å eliminere unge urter. Du kan bruke den med en spray eller vannkanne.
 • Salt: salt dehydrerer alt. Legg litt i bunnen av planten du ikke vil ha, og den tørker snart ut.
 • DagbokpapirPlanter trenger lys for å spire og vokse, men de vil ikke kunne gjøre det hvis de har avis på seg. Vi anbefaler å bruke biologisk nedbrytbart papir, siden de kan begraves, og når de spaltes, vil de tjene som kompost for jorden.

Med alle disse tipsene og triksene kan du ha en perfekt sunn hage 😉.