Skip to content

Tips om bruk av beinmåltid til roser

23 de februar de 2021

Bør du bruke beinmel på roser? Benmel er en fantastisk organisk gjødsel å bruke på roser. Den er rik på fosfor, noe som er svært gunstig for blomstrende planter.

en pose beinmel for roserBonemeal er en utmerket gjødsel for roser PlantCareTodayAlt du trenger å gjøre er:

  • Dryss den rundt bunnen av rosenbusken
  • Arbeid den i jorden to ganger i året for at planten din skal få fordelene.

Denne artikkelen diskuterer fordelene med benmel og hvordan man bruker det til å gjødsle roser riktig. Les vår artikkel om bruk av beinmel til planter.

Hva er fordelene med beinmåltid?

Benmel er en organisk plantegjødsel laget av malte dyrebein og slakterier som er pulverisert og dampet. Pulveret er rikt på næringsstoffer og utmerket for planter.

Benmel for roser har mange fordeler:

  • Det er en utmerket kilde til fosfor
  • Den leverer den i en form som er lett for planter å absorbere
  • Benmel hjelper til med rotvekst, frøutvikling og celledeling.

Benmel inneholder også store mengder kalsium. Det fremmer ny vekst i stengler og røtter. Benmel fungerer også som gjødsel med langsom frigjøring, noe som betyr at det tar tid å bryte ned og leverer jevne mengder næringsstoffer gjennom en sesong.

Hvordan bruker du beinmåltid på roser?

Det første trinnet er å avgjøre om roseplantene dine trenger benmel. Roser trenger en gjødsel med fosfor for å utvikle blomster, så ved å teste jorden kan du bestemme om et fosfortilskudd er nødvendig.

Benmel er uoppløselig i vann, og fosforet kan ikke bevege seg gjennom jorden. Planter tar tid å absorbere fosfor, og de reagerer ikke umiddelbart. Dette gjør benmel til en utmerket langvarig gjødsel med langsom frigjøring.

For uplanterte rosenbusker anbefales det å drysse en håndfull i hullet før du planter rosene dine slik at de nye babyrøttene får tilgang til det.

Etter at rosebusk har blitt etablert, kan du innlemme beinmel i jorden ved bunnen av planten din. Dryss benmel rundt bunnen av planten og arbeid det i bakken med en spade for å sikre at dyr ikke spiser det, og vinden blåser det ikke bort.

Hvor ofte skal du bruke beinmåltid på roser?

Du trenger bare å spre benmel for roser omtrent en gang i sesongen. Å legge den rundt basen tidlig i vekstsesongen vil øke rosebuskens blomster hele våren og sommeren.

Det beste er å påføre det første laget tidlig på våren. Om høsten, etter sesongens første frost, kan du bruke benmel rundt plantene en gang til for å vare gjennom høsten og vinteren.

Fortsett søknaden to ganger i året. Benmelet tar omtrent fire måneder å bryte ned, og påføring på nytt vil overkonsentrere plantene dine i løpet av den tiden.

Det er skadelig å tilsette for mye benmel.

Det er derfor det er viktig å undersøke næringsstoffene din spesifikke plante krever, og teste jorden for å se sminke. Hvis jorden allerede har tilstrekkelig fosfor, legger du ikke til noe benmel.

Test jorden din hvert år, og følg instruksjonene for beinmel når du sprer den rundt plantene dine.

Ulemper ved å bruke beinmåltid

Det er noen ulemper ved å bruke beinmel på planter. En av de største risikoene er inntak av kjæledyr. Hunder er ofte tiltrukket av duften av benmel og kan skape mageproblemer hvis hunder eller katter spiser for mye.

For å unngå dette, bland benmelet i jorden. Dette sprer den og fjerner klumper som kan tiltrekke skadedyr.

Mange er bekymret for at Mad Cow Disease kan overføres gjennom benmel. Heldigvis må både kyrne og måltidet gjennomgå testing før det produseres og selges.

Det er en annen ulempe med å bruke gjødsel på planter.

Gjødsel gjør det vanskeligere for plantene dine å utvinne næringsstoffer fra jorden naturlig. Tilskudd av næringsstoffer forårsaker avhengighet av gjødsel, og planten vil kreve at den fortsetter å vokse og trives.

Konklusjon om beinmåltid gjødsel for roser

Benmel for roser er et utmerket fosfortilskudd. Den er langvarig og laget av alle organiske materialer.

Benmel er flott å legge til andre jordjusteringer også. Gjødsel som kompost og gjødsel inneholder vanligvis veldig mye nitrogen, men mangler andre næringsstoffer som fosfor og kalium. Å legge til benmel i jorden kan balansere disse nivåene.

Samlet sett er benmel et praktisk og utrolig fordelaktig, naturlig produkt for å øke rosebuskene dine. Hvis jorden din trenger tilsatt næringsstoffer, kan det resultere i planter med mer fremtredende blomster og sterkere røtter!

Mer om å ta vare på roser

  • Tips om hjemmelaget rosgjødsel
  • Hvordan ta vare på knockout roser
  • Er Epsom Salt bra for roser