Skip to content

Tomat skadedyr og sykdommer. Symptomer og behandlinger

12 de juli de 2021

I hagen vår kan vi lide av mange skadedyr og sykdommer i avlinger. Generelt kan god behandling og noen gunstige handlinger bidra til å forhindre dem, men når de er smittet, vil kulturen vise forskjellige symptomer. I dag kommer vi for å snakke om de forskjellige tomat skadedyr og sykdommer. Vi vil håndtere de viktigste, og nevne hva som er symptomene for å identifisere at tomaten vår er syk eller infisert med insekter og hvordan vi skal behandle den.

Vil du vite hvordan du holder tomatene dine i god stand og vet de viktigste skadedyrene og sykdommene? Vel, fortsett å lese, fordi dette er innlegget ditt 🙂

Tomat skadedyr

Vi begynner å navngi og analysere de forskjellige skadedyrene som tomatavlingen kan påvirkes av.

Bladlus

Bladlus i tomatdyrking

Bladluset er en av de vanligste sykdommene i tomater. Du må være veldig forsiktig så du ikke skader avlingene våre. Og det er at disse insektene spiser tomatens saft og produserer sopp på bladene. Denne typen sopp kalles fet og ved å dekke en stor del av bladets overflate hindrer de dem i å utføre fotosyntese godt.

For å unngå bladlus, må du først eliminere ugresset som tiltrekker denne typen insekter. De er i stand til å gjemme seg blant dem og angripe avlingene våre. Vi kan også eliminere dem gjennom maserasjon av brennesle. Vi må spraye på tomatene for å eliminere bladlusene eller sette visse feller for å fange dem mens de flyr.

Hvit flue

hvitflue på tomater

Dette skadedyret er hovedårsaken til noen av sykdommene som angriper tomatene våre. Som bladlusen spiser de på saften. De ideelle forholdene for å spre seg er høye temperaturer og høy luftfuktighet. Det er vanligere å se dem om sommeren og om våren, der forholdene er mer ideelle for dem.

For å eliminere dem og kontrollere befolkningen er det bedre å bruke kromatiske feller. Vi kan også bruke noen infusjoner tilberedt manuelt av absint og solskinn. Vi vil bruke knust hvitløk og fortynne den i vann for å drive bort disse insektene. Neemolje er et mye brukt produkt i jordbruket og er ganske effektivt for å fjerne dette irriterende skadedyret.

Et veldig nyttig alternativ er å plante noen planter som hjelper med å holde hvite fluer utenfor avlingene våre. Dette er skjoldplanter, og de beste artene for dette er basilikum, kinesiske nelliker og ringblomst.

Butterfly larver

sommerfugl larver på tomater

Sommerfuglarver er ganske skadelige for avlingene våre. De spiser direkte på tomaten og vokser inni den. Vi kan finne store hull som får tomatene til å råtne og ikke kan spises.

For å eliminere disse larvene må vi bruke økologiske og biologiske insektmidler. Det er bakterier som tjener til å lindre disse problemene, og som ikke er skadelige for mennesker. Bruken er helt naturlig, så vi trenger ikke plantevernmidler eller andre kjemiske produkter.

Rød edderkopp

edderkoppmidd på tomater

Edderkoppmidd er en type midd som spiser på plantesaften. For å vite om tomatene våre er infisert med dette skadedyret, må vi se på undersiden av bladene. De er vanligvis ordnet i grupper og er enkle å gjenkjenne. Hvis vi finner et blad som har edderkoppmidd, er det bedre å rive det av og ikke la det smitte resten. De vises vanligvis på grunn av et overskudd i bruk av gjødsel. Vi kan også bruke svovel på planten ved å drysse den.

Turer

thrips på tomater

Den enkleste måten å gjenkjenne at tomatene våre har trips, er ved å se utseendet til grønne eller gule ringer. For å unngå smitte er det best å plassere noen feller i form av plakater eller flasker malt i blått.

For alltid å velge økologiske løsninger, er det best å bruke noen dyr som spiser på disse insektene for å eliminere dem naturlig. Noen av disse dyrene er veps Limes Noacki, Eretmocerus eremicus, Eretmocerus mundus og de av arten Encarsia Formosa.

Tomat sykdommer

Nå fortsetter vi med å beskrive de viktigste sykdommene som tomater kan ha.

Mugg

mugg i tomatavlinger

Mugg er en av de vanligste sykdommene som tomaten vår vil gjennomgå. Det er en sopp som genererer parasitter i mange andre grønnsaker. Utseendet skyldes et overskudd av fuktighet og vanning. Disse forholdene er veldig gunstige for dem, og det oppstår også når det regner ofte.

For å erkjenne at tomatene våre er smittet av mugg, må vi se de brune flekkene som vises på bladene og hvis tekstur ligner på støv. Slik får de bladene til å ikke puste godt og kveles.

For å eliminere mugg må vi fokusere på å fjerne de infiserte delene slik at den ikke sprer seg gjennom resten av bladene og skader mer av avlingen. Etterpå vil vi lufte området for å redusere fuktigheten i tomatene og eliminere de perfekte forholdene for mugg å gjøre sine ting. Å rydde inn høsten er en god praksis vi kan gjøre for å unngå områder der fukt akkumuleres mest, og som derfor er mer utsatt for skade på avlingene våre.

Hvis mugg fortsetter å vedvare etter de nevnte behandlingene, er det best å endre stedet der vi dyrker tomatene og se etter et område der fuktigheten er naturlig lavere, og vi trenger ikke å bekymre deg for å kondisjonere stedet.

Oidiopsis

Pulveraktig mugg i tomatdyrking

Det er en sopp som genereres under gode fuktighets- og temperaturforhold. De fleste sopp trenger rikelig med fuktighet og en behagelig temperatur for å trives. For å kunne gjenkjenne det, må vi merke oss at det har en hvitaktig farge og vanligvis vises i den øvre delen av bladet. Når de vokser og tiden utvikler seg, blir bladet gult til det endelig råtner.

Å kunne bekjempe det fra økologisk kan vi bruke fuktig eller pulverisert svovel. Også hvis du har en urbane hage og du kan sette plantene i solen, dør soppen.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære hvordan du tar vare på tomater og forhindrer dem fra skadedyr og sykdommer.