Skip to content

Tips om dyrking av tomatplantepleie – gjør og ikke gjør

1 de mars de 2021

Leter du etter noen tips om stell av tomatplanter?

Over tid lærer vi alle tips og triks som hjelper oss i vekstsesongen til å produsere flere grønnsaker, farge hagen vår, landskapet og til og med plenen.

Små ting som ikke planter, med mindre jorden er over X grader. Tomatplanter har også sine «triks» som hjelper til med å produsere avlinger med høy avling av tomater.

Her er noen må og ikke bør om å ta vare på tomatplanter.

Voksende tomatplanter – 8 må og 5 må ikke.

Ikke gjør det

Kjøp frøplanter av tomatplanter som allerede blomstrer. Du tror kanskje du vil være et skritt foran. Men … tomatplanter må først få sine røtter godt etablert i pottejorden før de blomstrer og produserer frukt. La dem starte og blomstre i hagen din.

Gjøre

Når du dyrker tomatplanter – klem blomstene til fremtidens første frukter på spirende planter. Det høres kanskje latterlig ut, men du får større avlinger ved å beskjære tomatplanter i det lange løp.

Ikke gjør det

Overgjød avlingene av tomatplanter. Flertallet av folket tror at ved å legge til mer gjødsel med langsom frigjøring, vokser en plante raskere, vil du doble eller øke avlingene i samme andel.

For mye nitrogengjødsel i jorden vil føre til mer løvverk og fantastiske busker. Tomatplanter vil se sunne, men uproduktive ut.

Det er også en av grunnene til at blomsten slutter å råtne.

Hvis du vil berike jorden din, bruk mer jordkompost; ikke ekstra vannløselig gjødsel. Det samme gjelder paprikaene dine

Gjøre

Tilsett litt Epsom-salter for at tomater skal gjøre det bra. Når Epsom-salt tilsettes røttene, og hvis de ikke trenger det, vil det ikke skade. Det er bra å ta forebyggende tiltak for å sikre sunnere tomatplanter.

Gjøre

Når du starter tomatplanter fra frø, og det er på tide å transplantere (sent på våren eller forsommeren), må du plante frøplanten din flere centimeter dyp med toppen som stikker ut. Det kalles ofte «Å plante opp til nakken.»

Dette gjør at tomatplanter kan vokse et sterkt rotsystem. Jo bedre røttene og rotsystemet er, desto mer gir du utbyttene fordi de voksende tomatene dine får mer næringsstoffer og vanninntak.

Lære mer om Tomatplantevekst!

Ikke gjør det

Vann tomatene dine fra ovennevnte, hvis mulig. Vanning dem ovenfra vil få jorden til å sprute opp på stilkene, og dermed gjøre dem utsatt for tomatplantsykdommer.

Bruk et dryppesystem eller soaker-slange når du vil vanne tomatene og opprettholde jordfuktighet.

Gjøre

Mulch tomatene dine, spesielt når du bruker overhead vanningsanlegg.

Dette vil bidra til å forhindre at jorden spruter på tomatstenglene, så vel som å holde hagejorden rundt tomatplanten fuktig.

Gjøre

Sett tomatplanter. Tomatbur er en populær og enkel måte å øke avlingen, redusere sykdommen og gjøre det enklere å ta vare på dem.

Gjøre

Kjenn hvilken type tomater du dyrker. Forstå at planting av «bestemt type» tomater kan slutte å produsere frukt plutselig.

Kjenn også hvilken type planter du vil plante sammen med tomater. Flotte ledsagerplanter for tomater inkluderer jalapeno pepper, nasturtiums, ringblomst, gulrøtter, basilikum og mer.

https://www.youtube.com/watch?v=cBVLTEQWq94

Ikke stress når du høster tomater

Ikke stress over å ha for mange tomater! Hvis du har tomater i overflod eller er bekymret for fruktfluer som invaderer kjøkkenet ditt på grunn av tilstrømningen av tomatene?

Bare vask et godt tall og oppbevar dem i fryseren. Tin dem etter litt tid. Du vil se tomatskinnen gli av.

Gjøre

Plant flere tomatvarianter hvis du har god plass til dem; Plomme og Roma’s tomater er de beste variantene for konservering og oppskæring for fersk mat. På den annen side hører Beefmaster-tomater, en ubestemt plante, under tomatsort med lite vedlikehold.

Kirsebærtomater er ideelle for snacks. Jeg elsker den «stygge» tomaten for å ha på meg en sandwich. Plant tomatene dine etter å ha visst intensjonen med plantingen

Ikke plant en tomat

Ikke transplanter en tomatplante fra beholderne til omverdenen før jordtemperaturen når 50 ° C.

Jordtemperaturen bestemmes av hvor nær solen er, hvor mye solskinn området mottar og dybden av solvarmen.

Jordoverflaten kan føles varm, men 6 ″ inches fra overflaten føles fortsatt kald. Du kan plante tomatene når lavpunktene over natten er pålitelig over 50 ° C.

Det vil fortsatt fungere, men det er best å vente til jordtemperaturen er over 50 ° C og plante tomatene i direkte sollys.

Gjøre

Fremskynde voksingen og modningen av tomatene dine ved å dekke jordarealet med svart plast og tilber jorden ofte.

Hvis du planter tidlig på sesongen, må du holde tomatene varme ved å bruke klyper. Hermetiseringsglass kan fortsatt holde plantene varme på kjølige kvelder. Men ikke la plantene bli stekt av varmen. Disse beholderne kan bare brukes når fruktene fremdeles er unge og grønne.

Gjøre

Beskytt tomatene dine mot forskjellige skadedyr i tomat, som tomathornormslarve, tomatfrø, tomatfruktorm, bladfot, stinkdyr og mer. Sjekk tomatene dine regelmessig for å sikre at de ikke er infisert.

Å holde blader og frukt fra bakken vil også beskytte dem mot tomatplantsykdommer som tomatråte, senblødning, fusarium-vissen og mer ved riktig vanning og bruk av organisk tomatgjødsel.

Lær mer om behandling av senblødning på tomater.