Skip to content

Tomattuta

12 de juli de 2021

Som vi har nevnt ved andre anledninger, er tomaten en avlingene som er utsatt for å lide av skadedyrsangrep eller lider av sykdommer hvis forholdene ikke er ideelle. Ugressvekst, overflødig fuktighet, utseende av pest osv. De er faktorene som griper inn i tomatveksten. I dag skal vi snakke om tomat tuta. Det er kjent som tomatmøllen, og det er omtrent 7 mm lange møll som begynner å lage seg fra klokka 7 om ettermiddagen og skader tomatene.

I denne artikkelen vil du kunne lære egenskapene til dette skadedyret, symptomene som tomat presenterer når det påvirkes, og hvilken behandling du kan bruke. Hvis du trenger å vite mer om denne pesten, er dette innlegget ditt 🙂

Hovedtrekkene

Kjennetegn på tomat-tutaen

Tomatmøllen eller tutaen er en art med høy reproduksjonshastighet. Derfor, når den angriper avlinger, begynner den å spre seg veldig lett. For å unngå veldig store skader på avlinger, er det bedre å handle så snart som mulig. Og det er at hunnene til disse møllene er i stand til å legge mer enn 240 egg uten problemer. Suksessen til eggene det er nesten 100%, så det er i stand til å ha mellom 10 og 12 generasjoner per år.

Forventet levealder for menn er omtrent 27 dager, mens den for kvinner 24. Men siden de har så høy reproduksjonshastighet, påvirker de tomatene alvorlig. For å identifisere at en tomat påvirkes av tuta, må du se på symptomene. De legger vanligvis eggene på undersiden av de yngste bladene. Du finner dem i stilkene og venene på bladene.

Det er mulig at hvis tomaten fremdeles er grønn, kan du kjenne dem igjen med det blotte øye, siden de har en kremhvit og til og med gul farge. De deponeres vanligvis individuelt, og det er sjelden man finner dem gruppert. Hvis tuta angriper tomater alvorlig, etterlater det dem også åpne for potensielle sykdommer. Blant de mest kjente er dunaktig mugg.

Livssyklus og skade

tomat tuta skade

Når eggene klekkes og larvene klekkes, er dette de virkelige årsakene til faren. Når de bare er egg, er det mulig å unngå katastrofe i tide. Når de er larver, begynner de å spise stilkene, bladene og fruktene for å mate og vokse. For å identifisere larvene må du bare se på fargen. Når de er nyfødte, kokongen har en grønn farge og når de vokser og utvikler seg, blir de mørkere og får en mørk brun farge.

Hvis du ser på stilkene og bladene og ser at knoppene er brune i fargen, kan du være sikker på at de er i ferd med å dukke opp som voksne. I dette tilfellet kan du finne dem både på bakken og på planten. Hvis de er i anlegget, De vil bli plassert på undersiden av bladet eller til og med på frukten.

Når det gjelder skaden de kan produsere, er de ganske mange. Som vi har nevnt tidligere, kan de angripe både bladene og blomstene og selve frukten. Uansett hva det er, vil de spise det for å mate og utvikle seg. Når de er larver, lager de gallerier inne i tomaten, og når det gjelder høsting av høsten, kan du bli overrasket.

Disse larvene påvirker ikke bare tomater, men kan også angripe andre avlinger som poteter, auberginer, agurker, paprika og til og med tobakk.

Hvordan kontrollere tomat-tuta

kontroll av tomat-tuta

Når det ikke er noen vei tilbake og avlingene våre er smittet av dette skadedyret, må vi handle for å eliminere dem så snart som mulig. Det er noen tiltak som kan utføres på en økologisk måte, og som brukes som erfaring i forvaltningen av tomatdyrking. De mest erfarne innen dette emnet vil vite perfekt hvordan de skal handle for å redde høsten. Du må også vite godt når og hvordan du skal vanne tomater for å unngå overflødig fuktighet.

Den første handlingen du må ta Det er eliminering av delene som er skadet av tutaen. Både blader, stilker og frukt som er skadet, fjerner vi dem. På denne måten vil vi forhindre at pesten fortsetter å spre seg og forårsake mer skade på resten av avlingene. Når vi har fjernet de skadede delene, må vi vente i omtrent 4 uker med å plante en annen avling som ikke er så følsom for dette skadedyret.

Ettersom vi for eksempel vet at tomater og agurker er følsomme for tuta, er det bedre å vente 4 uker eller rotere mellom mindre følsomme plantasjer som squash. Gresskaret har en veldig tøff hud som tuta ikke klarer å trenge gjennom.

Bioteknisk og biologisk kontroll

biologisk bekjempelse av tomat-tuta

Et annet alternativ er å bruke en bioteknisk kontroll. Denne typen kontroll handler om å handle raskt. Fra det øyeblikket avlingene blir utført, vil vi sette massive feller for å forhindre at tomat-tutaen angriper oss. Vi kan plassere to typer feller:

  1. Vannlås. Vi kan plassere en felle med vann som vi tilfører olje og feromoner for å tiltrekke dem. Disse insektene vil bli tiltrukket av det og vil falle i vannet som drukner. Hvis vi plasserer fellene på strategisk effektive steder, kan vi forhindre at de når tomatene våre.
  2. Deltafelle med feromoner. Dette er en annen felle der vi vil sette noe klebrig stoff og legge feromoner eller olje. Det ligner på det forrige. Det vi vil gjøre er å deaktivere bevegelsen til disse insektene, og vi må ha en god oppfølging for å se om fellene trer i kraft.

Endelig er en naturlig biologisk krigføring så økologisk som mulig mot tuta-angrepet. De naturlige fiendene til disse insektene kan brukes til å kontrollere populasjoner og spredning av dem. Det er nødvendig at den påføres i hele avlingen siden de fra roten kan angripe og skade avlingene våre.

For å utføre dette biologisk bekjempelse vil vi bruke ekstra insekter. De kan være både parasitter og rovdyr. De har blitt et godt kontrollverktøy for disse møllene.

De mest effektive rovinsektene er Macrolophus pygmaeus, Nesidiocoris tenuis, Nabis pseudoferus ibericus og Nabis tenuis. Disse insektene er i stand til å sluke opptil 100 møll egg om dagen. Det er også nødvendig å ikke gå overbord med disse insektene. Det er akkurat nok til å kontrollere tutapopulasjonene godt.

Jeg håper disse tipsene hjelper deg med å unngå denne katastrofale pesten.