Skip to content

Topptips for dyrking av eføy innendørs

10 de juli de 2023

Mens vi ofte tenker på eføy som trives utendørs – klatre opp en murvegg, velte over et gjerde eller snirkle seg over bakken – er det også en populær potteplante, og med riktig omsorg kan den vokse godt innendørs. De fleste arter av eføy er lettstelte planter, men det er noen triks for å holde dem i vekst på sitt beste.

Lyskrav

Eføy-arter er klatrende vinranker og vandrende bunndekker, og de kan både trives i skygge med moderat til regelmessig vann og tåle litt sol. Når du er innendørs, er det bra å gi eføyen ditt lyst, indirekte lys. Med for mye skygge kan planten bli langbenet, og for mye direkte lys kan svi bladene. Fuktighet er generelt bra for eføy, og moderate temperaturer er ideelle.

Krav til vann og jord

Eføy vokser best når den plantes i godt drenert jord. De fleste har moderate vannbehov og liker ikke å være bløte, så sørg for å la jorda tørke ut mellom vanning. En gang i uken om våren og sommeren, og sjeldnere om vinteren, er typisk. Ikke gjødsle for ofte; å mate eføy en gang i måneden i de varmere månedene er vanligvis en god innsats.

Eføy

Potting eføy

I følge The New Southern Living Garden Book, «Ivies er utmerket i potter og hengende kurver, trent inn i intrikate mønstre på vegger, eller dyrket på trådrammer for å lage topiaries. Arborescerende former gir fantastiske tillegg til fundamentplantinger og skyggehager.» Hengende kurver lar eføyranker velte over sidene og gir dem god plass til å vokse. De er også enkle å henge i nærheten av et vindu for det indirekte lyset som eføy trenger. All-purpose eller potteblanding for innendørs planter er tilstrekkelig for å få i gang en eføyplanting.

Forplantning av eføy

Når eføyen din blir for lang, kan du klippe av deler av stilken for å holde den formet. For å forplante flere planter, kan du også ta utklipp og rote dem i vann for å starte nye eføyplantinger. Start med en engelsk eføy (som «Gold Dust» eller «Baltica») eller en algerisk eføy for ganske dypgrønne eller spraglete grønne og kremfargede blader. Hvis du liker eføy, men er bekymret for at den skal ta av og overta hagen din, er det å dyrke den innendørs en god måte å holde den i sjakk. Hva er din favoritt lettstelte potteplante? Har du noen potter med eføy i hjemmet ditt?

ofte stilte spørsmål

  • Liker innendørs eføy direkte sollys?

    Innendørs eføy trenger sterkt lys for å vokse, men ikke direkte sollys. Uten nok kunstig lys vil eføyen ikke fremstå som spraglet, og veksten vil avta. Ivie trenger romtemperaturer rundt 50 ° F til 70 ° F i løpet av dagen.

  • Tiltrekker innendørs eføy skadedyr?

    Mens innendørs eføy ikke lider av mange plantesykdommer, er potteplanter fortsatt mottakelige for skadedyr, inkludert melbugs, midd, bladlus, hvitfluer og skjell. I tillegg kan termitter bruke eføy som et tilgangspunkt til hjemmet ditt.

  • Hva er den raskest voksende innendørs eføyplanten?

    Pothos, eller Devil’s Ivy (Epipremnum aureum), er en raskt voksende innendørs eføy som når over 40 tommer vekst årlig. Denne planten er relativt vedlikeholdsfri og lett å dyrke. Pothos foretrekker mer skyggefulle områder, noe som gjør den til en utmerket stueplante.

Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

  1. Clemson Cooperative Extension Home & Garden Information Center. Dyrking av engelsk eføy innendørs.