Skip to content

Transplantering av buksbom trinn for trinn

3 de mai de 2023

Q: Kjære Grumpy, jeg trenger å transplantere en buksbom som er i veien for et tillegg til huset. Hvordan gjør jeg det? Det må gjøres nå (oktober).

Carol

EN: Kjære Carol, Det ser ut til at få mennesker er fornøyde med hvor buksbomene deres er, fordi de alle ønsker å vite når og hvordan de skal flytte dem. «Når?» det er lett. Nå. Oktober og november er gode måneder. Så slå av Oprah (selv om hun gir bort godbiter til det fawnende, uutholdelig grådige publikummet sitt), ta deg en spade og følg meg ut til gården. Nå dagen før du graver, vil du vanne buksbom grundig. Vann må trenge gjennom jorden til en dybde på rundt 8 tommer. Hvorfor? Tre grunner. For det første vil planten være lettere å grave. For det andre vil planten lide mindre transplantasjonssjokk. For det tredje er det mindre sannsynlig at rotklumpen bryter og faller bort fra røttene under flyttingen. Så nå er det i morgen og du er klar for den store flyttingen. Følg disse instruksjonene.

Trinn 1 — Start på bunnen av busken, vikle snor eller hyssing rundt plantens omkrets, og lag et mønster som korketrekkerstripen på en barbershop-stang. Når du kommer til toppen, trekker du snoren ganske stramt og knyter en knute. Det dette gjør er å løfte og komprimere grenene, noe som gjør busken lettere å grave og mindre tungvint å flytte.

step2.jpg

Steg 2 — Dette er nøkkeltrinnet. Bruk en skarp spade til å grave ut en grøft 4-6 tommer bred og 8-10 tommer dyp rundt hele buksbom. Grøften bør ikke være nærmere enn 6-8 tommer fra stammen, avhengig av plantens størrelse. Når du har gravd det, begynn å grave under rotklumpen, til du til slutt bryter forbindelsen til jorden.

step3.jpg

Trinn 3 — Plasser hendene på bunnen av stammen og løft rotklumpen forsiktig fra bakken. Hvis det er for tungt for bare deg, få litt hjelp. Legg deretter rotklumpen forsiktig på en presenning eller plastfolie. Du skal enkelt kunne trekke presenningen eller plasten over plenen eller hagen til den nye plasseringen. Hvis det ikke er et alternativ å skyve rotklumpen, må du kanskje bruke en trillebår. Ikke knekk rotklumpen!!!

step4.jpg

Trinn 4 — Grav det nye hullet dobbelt så bredt som rotklumpen, men ikke dypere. En gang i hullet skal toppen av rotklumpen være en halv tomme høyere enn jordoverflaten. Dette er fordi buksbom hater stående vann. Du kan bruke spadehåndtaket til å beregne dybden det nye hullet må være. Tamp jorden rundt rotklumpen, og vann deretter grundig. Til slutt, spre omtrent en tomme med mulch over rotklumpen, men ikke stable opp mulch mot stammen. Lykke til, Grinete