Skip to content

Trellis kultur

4 de juli de 2021

En måte å utnytte den tilgjengelige plassen bedre på er å trellisere. Dette er en metode som har flere fordeler, inkludert lavere risiko for soppinfeksjoner og lettere vedlikehold av planter.

Men er det egnet for alle typer avlinger eller bare for noen få? Hvis du vil vite mer om trellising, vil jeg fortelle deg alt du trenger om dette interessante emnet.

Historien om trellis dyrking

Trellising planter har eksistert lenge. Allerede i middelalderens Europa var det vanlig å dyrke hovedsakelig trær for å dekorere veggene. Selv om det antas at det er en teknikk som kan være enda eldre: fra det gamle Egypt. Likevel, hvis vi vil se hvordan den ble perfeksjonert, kan jeg ikke tenke meg et bedre sted enn å besøke noen fransk formell hage der geometriske former, orden og kontroll over plantene er sentrale hovedpersoner.

Rombruken er en karakteristikk som skiller seg ut når den dyrkes på en trellis. Og det er noe tradisjonelle gartnere kjenner veldig godt: å plante i rader og dyrke dem i to dimensjoner, beskjære dem slik at grenene bare vokser til to sider, vedlikeholdet er lettere. I tillegg reduseres arbeidskraften og tiden som må brukes til hver av plantene, siden de ikke er så sårbare for skadedyr og sykdommer.

Hva er fordelene?

Trellis-dyrking sparer plass

Selv om jeg allerede har nevnt noen få, er det på tide å snakke nøye om fordelene:

 • Et større antall planter dyrkes i samme rom: Når de dyrkes i to dimensjoner, tar de mindre plass, så det er mulig å plante mer.
 • Sirkulerer bedre luften mellom blader / grener: dette er veldig viktig, fordi takket være det reduseres risikoen for infeksjoner. Og det er nødvendig å tenke at mikroorganismer, som sopp, sprer seg i områder med lite ventilasjon, så hvis en plante er tilstrekkelig ventilert, er den ikke så sårbar som forventet.
 • Planten vokser kraftigere: Dette skyldes at siden alle delene er utsatt for solstrålene, kan bladene utføre fotosyntese i samme hastighet, og dermed produsere stivelse og sukker som deretter brukes til vekst.
 • Fruktene har en god utvikling: ved å bli utsatt for solen er det mulig å konsumere frukt av bedre kvalitet.
 • Beskjæring er enkelt: når plantene er dannet, er alt du trenger å gjøre å beskjære dem for å vedlikeholde dem.
 • Skadedyr, sykdommer og / eller andre problemer identifiseres raskere: takket være beskjæring gjør det lettere å identifisere mulige problemer å ha plantene i to dimensjoner.
 • Det er vanligvis ikke nødvendig å bytte ut gittermasken: de er laget av materialer som er svært motstandsdyktige mot klimatiske faktorer, så du trenger bare å kjøpe dem en gang.

Typer trellis

Det er forskjellige måter å vokse på en trellis, som er:

Ledning

Mye gjøres når vintreet dyrkes for eksempel på en espalier. Den består av å beskjære planten og etterlate den en hovedstamme og orientere to grener horisontalt. På denne måten er både produksjonen og innhøstingen veldig interessant.

Horisontal

Det er en der grener vokser horisontalt. Det er ikke komplisert, siden alt du trenger å gjøre er å sørge for at plantene har grener som har en rett utvikling, til den ene siden.

Stokk

Å vokse i palmetter du må beskjære plantene slik at grenene deres vifter ut, som palmer for eksempel.

Av denne typen er det forskjellige varianter, der følgende skilles ut:

 • Enkel: grener spirer vannrett fra en koffert.
 • Dobbelt: det er en koffert som to vertikale grener springer ut fra, og hvorfra andre horisontale spirer.
 • Djevel: to hovedgrener spirer fra en koffert, og fra dem andre sekundære.
 • Glassblåsere: minimum fire grener spirer fra stammen og danner en U.

Hvilke planter kan dyrkes på en espalier?

Vintreet kan dyrkes på en espalier

Ikke alle er passende; faktisk, bare treaktige varianter som tåler beskjæring anbefales, og hvis mulig er de dvergvarianter (selv om dette ikke er viktig hvis ovenstående er sant). For eksempel er frukttrær av slekten Prunus (fersken, kirsebær, aprikos, etc.) ikke tilrådelig, siden de mister mye saft når de beskjæres.

På den annen side kan du vokse: nesten hvilken som helst prydbuske (Pyracantha, Cotoneaster, Photinia, Hortensia, rosebusk, …); eller til og med frukttrær og frukthager (vinstokk, mandel, tomat, paprika, pistasjnøtter, …).

Som du kan se, er det mange planter som kan dyrkes på en espalier.

Hvor kan jeg kjøpe trellis mesh?

Hvis du tør å vokse på en espalier, er det et utvalg masker slik at du kan velge den som interesserer deg mest:

Hva syntes du om dette emnet?