Skip to content

Unngå disse 6 feilene når du kjøper tomatplanter

17 de mars de 2023

Hurra – våren betyr at det endelig er på tide å plante tomater! Men før du skynder deg ut av butikken med en håndfull av dem, er det viktig å ta et godt sekund for å vurdere partiet, slik at du ikke ved et uhell ender opp med en dårlig tomatplante som vil visne før du vet ordet av det. For å få de beste rubinsaftige fruktene denne sesongen, hold unna disse seks vanlige feilene når du kjøper tomatplanter. Du vil takke meg senere.

Kjøpe planter som allerede har blomster eller frukt

Du vil ikke ha dem. Hvorfor? Fordi du vil ha planter som vil legge all energien sin i løpet av de første ukene etter planting i voksende røtter, stilker og blader – ikke blomstrende eller modne frukt. Utsett tilfredsstillelse nå, og du vil få mange flere tomater senere. Som et alternativ, klyp av eventuelle blomster eller frukt før planting.

Kjøpe planter uten å sjekke dem for haikende insekter

Spesielt hvitfluer. Hvitfluer (under) ser ut som små, hvite trekanter og samler seg i store masser på undersiden av bladene og suger saften. Infiserte planter er i utgangspunktet ikke-bergbare. Børst lett løvet til enhver ny plante før du kjøper. Hvis du ser noen bittesmå, hvite trekanter fly av, la den planten ligge igjen og løp veldig fort.

Plant dem før du sjekker områdets frostfrie dato

Frost dreper tomatplanter. Jada, du kan dekke dem til utenfor for å beskytte mot mulig frost, hvis du vet når det kan skje. Hvordan kan du finne ut av det? Bare Google postnummeret ditt og «siste vårfrost».

Ikke ta hensyn til den grunnleggende typen tomatplante

Tomatplanter er enten bestemmende eller ubestemte. En determinant tomat, som «Celebrity», «Rutgers» og «Patio», vokser til en liten busk og modner frukten på en gang. Velg denne typen for dyrking i små rom eller beholdere. En ubestemmelig tomat, som «Better Boy» og «Beefmaster», vokser nonstop som en vinranke, trenger støtte for å holde den oppe, og modner frukt over en lang periode. Velg denne typen for dyrking i bur der du har mer plass.

Cherokee lilla

Forutsatt at trendigere arvestykketomater er lettere å dyrke

Populære arvestykketomater som «Cherokee Purple» er ikke lettere å dyrke. De kan se kule ut og smaker godt, men generelt er de mer utsatt for sykdom og vær enn nyere hybrider og gir vanligvis lavere avkastning. Men hvis du legger tid og krefter på arvestykketomatene dine, vil de gi noen smakfulle avlinger. Bare sørg for å se utenfor de populære tomattypene, og prøv noe annet som cherrytomater.

Kjøpe tomatplanter som ser litt røffe ut

Selvfølgelig, hvis du har en grønn tommel, kan du mest sannsynlig revitalisere en trist plante. Men ikke la deg lure til å kjøpe tomatplantene på ryddestativet med en haug med problemer, bare fordi du tror du kan pleie dem tilbake til livet. Når du starter tomathagen din, vil du ha planter med et godt fundament. Her er noen generelle ting du bør vurdere når du kjøper en tomatplante:

  • Sørg for at tomatplanten du kjøper har en solid sentral stilk som ikke henger.
  • En haug med hull i en tomatplante kan bety at en liten orm har spist.
  • Løp fort hvis du ser en tomatplante med mørke flekker, da dette kan tyde på en sopp.
  • Velg fullt, grønt løvverk og unngå en gulnende plante.
  • Prøv å unngå en plante hvis blader ser svidd av solen. Noen ganger betyr dette at planten har andre problemer, som overgjødsling.

Cherry tomatplante

Nå som du har en god grunnleggende kunnskap om fallgruvene ved å kjøpe tomatplanter, kan du enkelt handle. Etter at du har tatt dem med hjem, sørg for å lese guiden vår om hvordan du unngår noen av de vanlige feilene når du dyrker dem, slik at du får en sesong uten feil. Og ikke glem å merke oss i tomatplantebildene dine – vi elsker å se noen blomstrende tomater!