Skip to content

Vannspenning i planter

4 de juli de 2021

Vannstress det er ganske hyppig i planter når de dyrkes på steder hvor det enten ikke regner og / eller at de ikke blir vannet så ofte som nødvendig for å dekke dine behov. Det kan til og med forekomme i de autoktone som vi har anskaffet oss, siden de trenger tid til å venne seg til forholdene i hagen vår og slå rot.

Dessverre er det i naturen også vanlig, siden alle plantene i verden er avhengige av klimaet, og hver og en av dem har blitt brukt i tusenvis av år, kanskje millioner av år, til en rekke forhold, som er unike til deres habitat. Men i dag, på grunn av menneskelig aktivitet og global oppvarming, det er å forvente at vannstress vil spille en stadig viktigere rolle i fremtiden.

Hva er vannstress?

Tørrklima planter tåler tørke

Vannstress Det er et veldig alvorlig problem som oppstår når etterspørselen etter vann overstiger «forsyningen», eller når det gjelder planter, mengden de har tilgjengelig enten i en viss tid eller på grunn av redusert kvalitet. Men hvorfor skjer det? Det er flere grunner. Noen har vi nevnt før, men nå skal vi snakke om dem nærmere:

Tørt vær

Dette er en av de klareste årsakene. Når eksotiske planter dyrkes på steder der det er lite nedbør, har vi ikke noe annet valg enn å vanne dem hvis vi vil holde dem i live, eller enda bedre, velg innfødte planter i landet vårt. Dette er utvilsomt det beste alternativet alltid, men spesielt når regionen vår er tørr eller halvtør.

Det regner mindre og mindre

Det er nært knyttet til det ovennevnte, men jeg har skilt det fra hverandre av en grunn: et klima som forblir stabilt er ikke det samme som et annet som har endret seg i nyere tid.

En av hovedårsakene til at det regner mindre i noen deler av verden er global oppvarming. Den gjennomsnittlige årstemperaturen stiger, og dette påvirker nedbørsregimet. Ifølge eksperter kan det i løpet av 2050 øke med rundt 2 ° C i gjennomsnitt, noe som kan virke få for deg, men det er nok at det blir flere og flere tørker.

Overutnyttelse av vannressurser

Vi lever på en blå planet. 70% av det hele er vann. Men bare 0,007% er drikkbart, og flertallet – rundt 90% av det totale – er ved polene, spesielt i Antarktis i form av snø (resten i elver og innsjøer). Problemet forverres når vannbearbeidere blir overutnyttet; det vil si når mer vann trekkes ut enn de naturlig mottar.

En god del av dette vannet brukes til å vanne industrifelt, som i dag vanligvis okkuperer store områder. Og selvfølgelig, jo større felt, jo flere planter blir det og følgelig, jo mer vann vil det trengs for å holde dem i live.

Vannforurensning eller forstyrrelser

Planter trenger vann for å leve. De fleste vil ha ferskvann, og det er andre som liker saltvann bedre. I alle fall, hvis denne væsken har forandringer, enten på grunn av forurensning og / eller fordi deres kjemiske egenskaper endres, plantene kan ende opp med å tørke ut. I tillegg, hvis de hadde frø og de falt til bakken, siden det ikke var vannet de trenger, ville de ikke spire.

Hvordan reagerer planter på vannstress?

Sukkulente planter motstår vannstress bedre

Planter som er under vannstress kan reagere på to forskjellige måter: Den ene er ved å gjøre mest mulig ut av mengden vann tilgjengelig på dette tidspunktet; og den andre blir mer og mer tørketolerant for eksempel å utvikle røtter som er dypere og dypere, eller redusere antall stomata for å unngå vanntap. Begge er to tilpasningsmekanismer som kan ta tid, men hvis eneste formål er å unngå utryddelse.

Merk: stomata eller porene er åpninger som de kan puste gjennom, svette og fotosyntetisere.

Hva er symptomene på mangel på vann i planter?

Mangel på vann i planter er et vanlig voksende problem. Men For å vite om de virkelig er tørste, må vi se etter disse symptomene:

  • Bladene vises med gule eller brune spisser, og begynner med den yngste. Hvis situasjonen ikke forbedres, vil løvet tørke ut.
  • For tidlig bladdråpe. I naturen er det visse arter som til og med ofrer grener, for eksempel Aloidendron dikotomum (tidligere kjent som Aloe-dikotom).
  • Hvis du har blomster, vil de avbryte og tørke ut.
  • Planten kan bli trist med hengende stengler.
  • Jorda vil føles veldig tørr, den kan til og med ha blitt for komprimert og vil ikke kunne absorbere vannet.
  • Veksten bremser og stopper i ekstreme situasjoner.
  • Skadedyr som melete insekter eller bladlus kan oppstå.

Hvordan gjenopprette en tørr plante?

En tørr plante må vannes

Ved å helle vann på den, selvfølgelig. Hvis jorden er veldig tørr, kompakt og det er vanskelig for deg å absorbere den, kan vi bryte den opp ved å hamre den forsiktig inn med en gaffel eller kniv. Hvis den er i en gryte, tar vi den og legger den i et basseng med vann i omtrent 30 minutter, slik at du hydrerer godt.

Siden da, vi må øke hyppigheten av vanning slik at du ikke blir tørst igjen. Hvis det har blåkluter eller bladlus, kan vi behandle det med naturlige insektmidler, for eksempel kiselgur. For mer informasjon, klikk her nedenfor: