Skip to content

Vår måned-til-måned-sjekkliste vil få plenen og hagen din til å se bedre ut enn noen gang i år

15 de februar de 2023

Selv om årstidene skifter, er det én ting gartnere kan stole på uten å lykkes: Det er alltid hagearbeid som må gjøres. Ugress trenger å trekkes, gress må trimmes, og du ønsker virkelig å komme i gang med å plante disse staudene. Så er det beskjæring, mulching og sørge for at stueplantene dine overlever (og trives) når sommeren blekner til høsten og til slutt vinter. Fra januar til desember er det nyttig å ha en huskeliste hver måned for å sikre at hagen din alltid er i toppform. Enten du trenger råd om når du skal plante, hvordan du beskjærer, eller hvordan du vedlikeholder gresset, her er all informasjonen du trenger for en blomstrende hage og hage i år.

januar

Torv

En tørr vinterdag er et godt tidspunkt å klippe en sovende plen i varme årstider. Dette pleier plenen og fjerner fallne løv og furunåler. Det lar deg også inspisere hagen din for vinterugress. Kontroller dem ved å sprøyte når været blir varmt om våren.

Planting

Dette er et godt tidspunkt å plante nye busker og trær på. Vurder landskapet ditt, fjern unattractive planter, og erstatt dem med andre du foretrekker.

februar

Beskjæring

Bortsett fra lønn og bjørk, er det nå en god tid å beskjære trær. Hvis lemmer er mer enn en tomme i diameter, bruk tre-trinnsmetoden for å fjerne grener. Gjør det første kuttet på undersiden av lemmen rundt seks til åtte tommer unna stammen. Klipp omtrent halvparten av tykkelsen på grenen. Gå til toppen av lemmet, og skjær av lemmet halvveis mellom undersidesnittet og stammen. Den resulterende stubben bør deretter kuttes innen en halv tomme fra stammen.

Plener

Vinterugress er tydelig i sovende gresstorv i varmsesongen nå. Påfør punktvis påføring av ugressmidler etter fremvekst eller håndtrekk for å kontrollere. Når du velger et ugressmiddel etter fremvekst som Weed-Stop eller Weed-B-Gon, må du sørge for at du følger etikettens anvisninger, og at produktet er godkjent for din spesielle gresstype. Ellers kan du skade eller drepe den.

Kutt grener

Når forsythia-, kvede-, stjernemagnolia- og tallerkenmagnolia-knopper viser et snev av farge, er det lett å tvinge dem til å blomstre innendørs. Klipp grener, pass på at du ikke ødelegger plantens naturlige form. De skal stå i full blomst flere dager etter at du har plassert dem i en vase med vann innendørs.

mars

Plener

Når torv i varmesesongen begynner å bli grønnere i området ditt, er det på tide å tenke på å kalke gresset. Hvis jorda din er sur, må du gjøre dette hvert par år. Den beste måten å finne ut om du trenger kalk er med en jordprøve, som vil fortelle deg nøyaktig hvor mye du skal bruke. Men hvis du ikke klarer å få jorda testet, bruk den generelle retningslinjen på 15 til 20 pund kalk per 100 kvadratmeter plenareal. Pelletert kalk er mindre rotete og lettere å påføre enn den hvitpulveriserte typen.

Asalea

Når denne sørstatsklassikeren blomstrer, sørg for å merke fargen på hver plante hvis du ikke har plantet dem etter farge. For maksimal effekt, grupper asalea i masser av én farge eller i lag med farge. Det er greit å flytte dem mens de blomstrer. Men hvis du venter til de er ferdige, kan de omorganiseres, beskjæres og formes for et bedre show neste år.

april

Mulch

Nå som vinteren er borte, fjern og erstatt mulch rundt slike planter som asalea, roser og kameliaer fordi sykdomssporer og insekter kan ha overvintret i dette materialet. Hvis du tror sykdom eller insekter ikke er et problem, er det bare å friske opp mulch.

Plener

Det er på tide å begynne å klippe torv fra varme sesongene som Bermuda, St. Augustine og tusenbein. Vær forsiktig så du ikke skalperer plenen din. Juster bladhøyden slik at torven ser kuttet ut når den er ferdig, men du kan ikke se jordflekker. En god tommelfingerregel for vårklipping: Fjern kun den øverste tredjedelen av gresstråene for hver klipping. I perioder med rask vekst, prøv å klippe plenen minst en gang i uken.

Urter

Når frostperioden er over, er det på tide å plante urter. Kulinariske urter er enkle å dyrke, men vær sikker på at du har plantet nok av de du bruker ofte. Som en generell regel krever det dobbelt så mange ferske urter som tørkede for å tilsvare samme mengde smak i matlagingen.

Kan

Plener

Når den brune torven din har blitt grønn, er det på tide å gjødsle med jevne mellomrom. Noen gress fra varme årstider, for eksempel hybrid Bermuda- og Zoysia-typer, som høynitrogenbasert plengjødsel. Noen torv, som tusenbein, trenger lite eller ingen gjødsel og minimale mengder nitrogen. Husk at gjødsel med høyt nitrogen alltid har et stort første tall i forholdet som er oppført på posen. Sørg for å påføre i henhold til etikettens anvisninger for å unngå å brenne plenen.

Beskjæring

Når plantene har bladet ut, er det på tide å foreta en siste beskjæring for å fjerne vinterskader. Kutt alltid lem eller skyt tilbake til levende ved. Hvis skaden på planten er alvorlig, kan du vurdere å erstatte den.

Annuals

Det er på tide å fullføre plantingen av etårige sommerplanter, som petunia, ringblomst, salvia og impatiens. Hvis plantene er i potter eller brett, sørg for at røttene ikke er så sammenfiltrede at de ikke lett kan utvide seg utover i jorden. Hvis de er det, riv røttene forsiktig fra hverandre.

juni

Vann

Vær oppmerksom på hengende kurver og beholdere, fordi de tørker ut raskere med de varmere temperaturene. Vann planter ved daggry og skumring for å redusere vanntap fra fordampning. Når du legger til hagen din, må du vanne dem mer enn etablerte områder.

Husplanter

Plasser potteplanter ute på et skyggefullt sted for å nyte den friske luften og forynge. Vann regelmessig, og fôr med en allsidig (20-20-20) vannløselig gjødsel for å oppmuntre til vekst.

Mulch

Påfør ekstra halm av furu eller strimlet barkdekke rundt nyplantede trær og busker for bedre å overføre disse plantene til hagen din. Den ekstra mulch vil redusere vanntap og varmestress til de nye røttene.

juli

Plener

Øk klippehøyden på gressklipperen en til en og en halv tomme for å hjelpe gresset ditt å overleve tørke og varme. Høy torv skygger for jorda, bremser fordampningen og reduserer ugress.

Fuglebad

Flytt fuglebad til et skyggefullt sted for å bremse fordampningen og forhindre at vannet blir for varmt. Plassering av badekaret nær et lite tre eller en stor busk gir ly for fuglene og oppmuntrer til bruk.

august

Grønnsaker

Det er på tide å plante høstgrønnsaker i øvre sør. Sett ut transplantasjoner av brokkoli, blomkål og collard. Så frø av rødbeter, salat, engelske erter, spinat, neper og sennep.

Plener

Hvis gresset er tørt, må du ikke klippe før du har vannet eller til det regner. Å klippe en tørr plen vil ytterligere stresse torven og utsette den for tørkeeffekten av vind og sol.

Iris og dagliljer

Nå er en god tid å dele disse vårblomstrende staudene. Grav klumper som har blitt overfylte og som ikke har blomstret like fullt som de siste årene. Del knoller og røtter, og trim døde deler. Bruk yngre, kraftige seksjoner for omplanting. Forbered nye senger ved å endre jord med kompostert furubark og sphagnum torvmose til en dybde på åtte til 10 tommer.

september

Høst pesing

Begynn å plante trær og busker denne måneden. Planting om høsten gir dem tid til å vokse røtter og gå over i hagen.

Vann

Når temperaturen begynner å avkjøles, trenger plantene mindre vann. Juster vanningsplanen for plener, border og beholdere. Vær nøye med beholdere da de har en tendens til å bli vannfylte.

oktober

Torv

Overså gress fra varme årstider som tusenbein eller Bermuda med ettårig raigras for en grønn plen i de kommende vintermånedene.

Farge senger

Fjern brukte sommerplanter, klargjør jorda og plant ettårige planter i kjølig vær nå. Tilsett en balansert gjødsel med langsom frigjøring, organisk materiale som kompostert furubark, og kjør deretter bedet før planting.

Fall Greens

Det er ikke for sent å så frø av sennep, collards, neper og salat for en høsthage. I øvre og midtre sør kan det være lurt å bruke transplantasjoner av salat for best resultat.

november

Kompost

Å rydde opp i hagen vil gi rikelig med falne løv og planterester for kompost. I et avsidesliggende hjørne av hagen blander du grønne og tørre materialer med en spadefull jord og en valgfri håndfull gjødsel (alle slag bortsett fra et luke-og-fôrprodukt). Dryss med vann ukentlig hvis det ikke regner. Du vil ha kompost til våren, raskere hvis du snur haugen.

Plener

Gjødsle høysvingel og andre plener i den kjølige sesongen i Midt- og Øvre Sør med en plengjødsel av høy kvalitet, for eksempel 30-2-4 eller 29-3-4, som inneholder nitrogen med tidsbestemt frigjøring for å forhindre forbrenning. Den vil kontinuerlig mate plenen din til det er tid for en vårfôring.

desember

Lime

Hvis jorda er sur, kan landskapet ditt sannsynligvis ha nytte av å bruke kalk. Kringkast med en gjødselspreder, eller påfør for hånd. Bruk alltid hansker og fordel jevnt. Fordi kalk bruker lang tid på å reagere med jorda, hjelper vinterpåføring vårhagen. Påfør med en hastighet på 5 pund per 100 kvadratfot. Hvis du er usikker på hvor mye kalk jorda trenger, få utført en jordprøve.

Irrigasjon

Hvis det automatiske vanningssystemet ditt forblir på hele året, er det på tide å justere mengden vanning under hver syklus. Mange sovende planter krever mindre mengder vann i kaldere måneder. En god tommelfingerregel er å halvere vanningstiden når nattetemperaturene holder seg på 40-tallet eller lavere. Slå av systemet i regnvær for å redusere kostnadene og forhindre overvanning.