Skip to content

Våroverraskelser fra Grumpy’s Garden

29 de april de 2023

For å parafrasere Forrest Gump, «En hage er som en sjokoladeboks. Du vet aldri hva du får.» I likhet med mange av dere har jeg ventet anstrengt, bedende, på at mildværet skal bli og vekke plantene mine. Jeg er glad for å kunne melde at vernalfeiringen har begynt. Så la oss snakke om den lille gleden vist ovenfor som jeg nettopp oppdaget i skogen min i dag.

Innfødt i det østlige USA, rue anemone (Anemonella thalictroides) er en av mine favorittmarkblomster på våren. Du kan bestille den på nett eller finne den på hagesentre, men min haiket en tur med en bregne jeg gravde på en planteredning. Den danner hauger 6 til 8 tommer høye og brede toppet av prangende hvite, eller sjelden, rosa blomster. Om sommeren dør den tilbake til bakken, for aldri å bli sett igjen før neste vår. Dette lar den overleve varme sommertørker. Rue anemone liker lett til full skygge og fruktbar, godt drenert jord i USDA-sonene 4 til 9.

Tahiti påskelilje

Jeg må tilstå. Min Narcissus Visningen denne våren var ærlig talt patetisk. Noen påskeliljer blomstret og andre («Barrett Browning,» «Ice Follies», «Avalon») ikke i det hele tatt. Jeg tilskriver dette til våre ville værsvingninger i februar og mars, der vi hadde tre strake netter med 15 grader etterfulgt av to dager med 80 grader akkurat da løkene spiret. «Tahiti» (vist ovenfor) var imidlertid en truper. Det er min favoritt doble påskelilje for sørlige hager. Den blomstrer en uke eller to senere enn de nevnte feilene, så den slapp unna det grusomme været. Prøv det i hel eller delvis sol i USDA Zones 3 til 8.

Crimson Queen japansk lønn

De fleste forbinder japanske lønner (Acer palmatum) med storslått høstløvverk, men ikke overse vårløvet. Det er ofte like pent. Jeg tok dette bisarre, kunstneriske bildet av minCrimson Queen» lønn (over) i går da bladene akkurat foldet seg ut i ettermiddagssolen. Litt farge! Men her er noe rart. I dag er det overskyet og kjølig og de nye bladene har trukket seg tilbake i knoppene. Det må være et forsvar mot en sen frost. Dyrk japanske lønner i fuktig, fruktbar, godt drenert jord i full sol i USDA sone 5 til 7, men gi dem ettermiddagsskygge i USDA sone 8.

Snøfnugg vårhvite blomster

Selv om påskeliljene dine bækker ut denne våren, er vårløken jeg alltid kan stole på snøfnugg (Leucojum aestivum «Gravetye Giant» ovenfor). Denne klassiske sørlige passalongplanten trenger lite vinterkulde for å blomstre. Flere stengler opp til 18 tommer høye holder hvite, klokkeformede blomster med en grønn prikk på hvert kronblad. Snøflak formerer seg raskt til drift når de er glade. Dyrk dem helt til delvis sol i USDA-sonene 4 til 9.

Vill ingefær

Nå for noen helt andre. Hvis du har gått gjennom østlige skoger, har du utvilsomt tråkket forbi kolonier med innfødt vill ingefær og ikke lagt merke til. Det er enkelt å gjøre fordi disse eviggrønne skyggeelskerne klemmer bakken. (Merk: Disse er ikke relatert til den kulinariske ingefæren som er hjemmehørende i Asia.) Sølvstriper spruter ofte de blanke, grønne bladene. Botanikere grupperer disse plantene i to slekter, Asarum og Hexastylis. Den over, som vokser med hostaer, bregner og carex i min skyggefulle kant, er liten brun mugge ginger (Hexastylis arifolia), oppkalt etter rare, kanneformede vårblomster som gjemmer seg under bladene. Det er lett å dyrke i sur jord og formerer seg lett med frø. Prøv det i USDA Zones 4 til 8.