Skip to content

Verdens miljødag: hva kan vi gjøre for å ta vare på planeten?

6 de juli de 2021

Som hver 5. juni siden 1974 feires Verdens Miljødag, en dato som husker viktigheten av å ta vare på planeten som ønsker oss så mye som mulig. En planet der dessverre mange mennesker oppfører seg som om ressursene var ubegrensede, noe som er langt fra virkeligheten.

Men dette er ikke ment å være en kritisk artikkel, men heller en guide til ting du kan gjøre som gartner eller hageentusiast for å beskytte miljøet.

Vi har bare en planet Jorden, og den er hardt slått. Men det betyr ikke at uttrykket «store onder, store rettsmidler» skal tas til pålydende. Vi er millioner av mennesker som bor i den, og hver og en av oss kan gjøre små ting for å forbedre livskvaliteten. Her er noen tips spesielt dedikert til hageentusiaster, samlere og gartnere:

Erverve innfødte planter eller som lever i klima som din

Ta vare på hagen din med naturlige produkter

Når du skal designe en hage, eller hvis du vil ha en uteplass med lite vedlikehold, må du alltid prøve å få innfødte planter. Disse er de mest passende fordi, ettersom de allerede er tilpasset klimaforholdene i området, vil de neppe trenge pleie (Faktisk, hvis plantene er i bakken, er det mest sannsynlig at du fra det andre året ikke engang trenger å vanne dem).

Jeg forstår, fra min egen erfaring, at når du bestemmer deg for å ta en titt på disse, er det normalt at du ikke liker dem, eller at de ikke overbeviser deg om å inkludere dem i designet du hadde i tankene. Men det bør ikke bekymre deg for mye, siden heldigvis er planeten Jorden veldig stor, og det er ikke en altfor komplisert oppgave å finne planter som lever i klima som ligner på det du har. Dessuten, for å finne dem, må du bare besøke et nærliggende barnehage, og ta en titt på plantene de har ute hele året.

Ikke kjøp flere planter enn du kan ta vare på

Det skjer vanligvis ganske ofte at når du begynner å kjøpe planter, og du liker dem mer og mer … til slutt ender du opp med en full balkong eller en overfylt hage. I prinsippet må ingenting skje; Det er med andre ord pengene dine, og selvfølgelig bruker du det på det du vil, men det anbefales på det sterkeste at du, før du anskaffer et anlegg, tenker godt om du kan ta ansvaret.

Hvis du for eksempel vanligvis drar på tur om sommeren lenge, ville det ideelle være å kjøpe planter og som også er motstandsdyktige mot tørke. Og hvis det du har er en uteplass eller terrasse full av potter, er det bedre å ikke få mer. Tenk at på den ene siden planter det vokser (noen mer enn andre), og på den andre vil noen ha sol; så det er nødvendig at hver og en er plassert på rett sted, hvor det kan være bra.

Unngå bruk av kjemikalier

Bruk naturlige produkter for å ta vare på plantene dine

Kjemikaliene som brukes til å ta vare på planter, kan skade miljøet, spesielt hvis de brukes dårlig og / eller for ofte. På den ene siden har vi plantevernmidler (insektmiddel, miticid, soppdrepende middel), og på den andre siden gjødsel. Førstnevnte brukes til å drepe skadedyr og sykdommer, men Det er nødvendig at vi vet at disse produktene ikke skiller seg, fordi de ikke kan være et gunstig insekt fra et annet skadelig stoff. Og hvis vi snakker om gjødsel, endrer de jordens egenskaper og skader dermed livet i den.

Så, vi inviterer deg til å ta vare på plantene dine med naturlige produkter. Dermed, hvis du en dag innser at hagen din har blitt full av parasitter, i stedet for å spraye alt med insektmiddel, kan du prøve å dekke alt med kiselgur.

Tiltrekk deg faunaen i området ditt

Plasseringen av vannfôr og matere for fugler, reir og hotell for insekter er enkle ting som vil hjelpe deg med å få en mer produktiv frukthage og / eller hage, og forresten, mer levende. I tillegg vil planting av blomstrende planter tillate at bier og sommerfugler kommer nærmere, og de kan mate av pollen og / eller nektar.

Selvfølgelig er det eneste du bør huske på at hvis du har kjæledyr eller katter som passerer gjennom området ditt, er det bedre at du sørger for at faunaen du vil tiltrekke deg er trygg før du gjør noe. For eksempel i en hage med katter og / eller hunder vil det ikke være lurt å sette fuglereder, men det vil ikke skade å plassere et insekthotell i et hjørne.

Hold hagen eller terrassen fri for uorganisk avfall

Etter en lunsj eller middag utendørs, vi må prøve å fjerne alt som er brukt: tallerkener, glass, bestikk … Det gjør du sikkert, men sjekk også at det ikke en gang er en liten pakke, som godteriet. Hvis det blåser litt, ender de opp med å bli blåst et sted i hagen, og de kan bli der lenge, til noen finner dem.

Hvis et dyr tiltrekkes av fargen på emballasjen og / eller lukten, kan det være i alvorlige problemer; derfor er fjerning av uorganisk avfall viktig for å ta vare på miljøet.

Gjenbruk når du kan, og når ikke, resirkuler

Bruk pottene på nytt når du kan

Bortsett fra skadedyrene som vi alle kjenner (gresshopper, maur, …), det er spesielt en som kveler planeten, og det er plast. Plast er et materiale som det tar århundrer å nedbryte helt, men det er ikke desto mindre produsert i masse: flasker, hansker, masker, vesker, potter, … Du som gartner eller hobbyist kan gjøre mye for å gi dem det lengste nyttige livet mulig for disse tingene.

For eksempel: når en plastkanne ikke lenger fungerer som sådan, kan du kutte den i biter og sette dem inn i en annen for å dekke til litt dreneringshullene i basen, slik at underlaget ikke kommer ut. Gjødselbeholdere og lignende kan rengjøres med vann og litt såpe for senere bruk.Eller du kan til og med skjære dem i to, stikke et hull eller flere små hull i basen og bruke dem som plantebeholdere.

Når produktet ikke lenger er brukbart, ta det til resirkulering.

Med disse tipsene kan du hjelpe til med å ta vare på miljøet.