Skip to content

Vi hater å fortelle deg dette, men du vanner hortensiaene dine feil

18 de juni de 2023

Hortensiaen kan være en kresen blomst, og å finne ut hva som er galt med planten din kan være halve kampen. Fra flekkete blader til pulveraktig mugg, problemene som kan oppstå fra enten utilstrekkelig eller overvanning er mange. Men selv om du gir plantene dine den perfekte mengden vann, betyr teknikken du bruker for å vanne dem også. Ifølge David Doggett, president for Alabama Hydrangea Society og Advanced Master Gardener med sertifisering i hortensia, er hortensiaer mer sårbare for vanntap enn andre blomstrende busker og busker på grunn av deres store blader. «I tillegg kan hortensiaens store blomsterhoder holde på fuktighet hele dagen, noe som gjør dem mer utsatt for råte og soppinfeksjoner enn andre blomster.» Det viser seg at store blader og enda større blomster kan bli til store problemer hvis du ikke er oppdatert på hortensiavanningskunnskapene dine. Den gode nyheten er at mange nyere varianter avles for å motstå sykdom og soppproblemer som ofte skyldes feil vanning. «Vi prøver hundrevis av hortensiaer på alle fire av våre planteskoler, ikke bare på jakt etter unike kvaliteter og vakre blomster, men følger også ekstra nøye med på deres evne til å motstå sykdom,» sier Georgia Clay, New Plants Manager i Monrovia. Hvis du legger hortensiaer til landskapet ditt, kan valg av en sykdomsresistent variant bidra til å unngå disse problemene, men hvis du jobber med hortensiaer som ikke har disse fordelene, er det absolutt ting du kan gjøre for å hjelpe mopheadene dine, blonder, og flere nyter vanningene sine uten noen syke bivirkninger.

Den rette måten å vanne hortensia på

Hvis du vanner hortensiaene dine med slangemunnstykket som regner ned over de nydelige blomstene, er det på tide å endre teknikken. Ifølge Karen Mitchell, Jefferson County Master Gardener, er vanning under bladene og blomstene ved bunnen av planten beste praksis for å unngå sopprelaterte problemer og sikre at vannet går direkte til rotsystemet. «Dette kan gjøres med soaker-slanger eller lavtrykksrør med påmonterte emittere,» sier hun. Hvor mye tilleggsvann du trenger å gi vil avhenge av en rekke faktorer, den mest bemerkelsesverdige er hortensia-varianten, mengden soleksponering og tiden på året, selv om du kan regne med å vanne nyplantede hortensiaer ofte for å sikre de lykkes i sitt nye miljø, råder Doggett. For mer etablerte hortensiaer, foreslår Clay vanning når den første tommen med jord føles tørr å ta på. «Hver hage er forskjellig, så hvis den øverste tommen av jord er tørr, er det på tide å vanne,» legger hun til.

Når på dagen å vanne hortensia

Hvis vanning i skumringen er en del av rutinen din eller å ta tak i slangen rundt midt på ettermiddagen er det du synes er best for å avverge den verste sommervarmen, bør du kanskje vurdere å bytte til de tidlige morgentimer. «Morgenvanning av enhver type hydrerer planten til å møte dagen,» sier Mitchell. Hvis du ikke følger rådene ovenfor og fortsetter å vanne hortensiaene dine over hodet (tsk, tsk), vil vanning tidlig om morgenen også la bladene tørke før dagens varme. Bare pass på å unngå vanning når dagens varme topper seg. Ifølge Doggett kan «Vanndråper på blader fungere som forstørrelsesglass, reflektere sollys og potensielt brennende blader.»

Vanlige tegn på vanningsrelaterte problemer

UH oh. Så det viser seg at du har vannet hortensiaene dine feil – enten for mye, ikke nok, feil tid på dagen eller (gisp) over hodet. Dette er problemene man bør se etter, ifølge ekspertene.

Tørre, sprø blader

«Tørr, sprø bruning på ytterkantene av hortensiabladet eller blomstene er et annet tegn på vannstress,» sier Kip McConnell, planteekspert med Southern Living Plant Collection. «Med langvarig vanntap kan planten din miste blomsterhoder og blader, og sette plantens langsiktige helse og overlevelse i fare.»

Gulning, brunende eller flekkete blader

«Planter med gulnende eller brune blader kan ha for mye vann,» sier Clay. «Vær sikker på at planten, spesielt hvis den er i en beholder, ikke er i stående vann.» Doggett påpeker også at soppproblemer forårsaket av overvanning og undervanning begge kan føre til brune tips på plantens blader. Men i stedet for skarpe kanter, vil brune blader som er et resultat av en soppinfeksjon være råtnende og myke.

Visning

Ikke anta at plantens visnende blader er et resultat av undervanning. Gi det heller tid til å diagnostisere årsaken riktig. «Hortensia kan se stresset ut i ekstrem varme, men vil stige opp når temperaturen synker,» sier Clay. «Hvis planten ser litt trist ut selv med kjøligere temperaturer, trenger den sannsynligvis vann.»

Hvordan løse hortensia-vanningsrelaterte problemer

Hvis du oppdager at hortensiaen bukker under for soppproblemer – enten det er på grunn av vanning, varme eller fuktighet – er ikke alt håp ute. Clay foreslår å bruke et soppdrepende middel for å løse problemet, men sørg også for å samle alle infiserte blader som har falt og kaste dem i søppelet. Ikke engang tenk på å legge dem til komposthaugen. «Mens soppinfeksjonen er aktiv, skaler du ned vanningsplanen uten å undervanne planten,» råder Doggett. «Et sted å begynne er å være oppmerksom på regn og sommerstormer. La disse fungere som en naturlig pause i vanningsplanen.» Å tynne ut tykkere løvverk nær hortensiaen kan også hjelpe luftsirkulasjonen og dermed redusere potensialet for soppproblemer.