Skip to content

Villpære (Pyrus pyraster)

9 de juli de 2021

De Pyrus pyraster Det er et stort tre, som med litt grunnleggende pleie kan være veldig vakkert. Og det beste er at det ikke betyr noe om du bor i et område der det oppstår intense eller svake frost, siden det er en veldig rustikk og tilpasningsdyktig art.

Det er også kjent som villpære, og det er et av de mest interessante alternativene du har hvis du vil ha litt skygge i hagen 😉.

Opprinnelse og kjennetegn ved Pyrus pyraster

Utsikt over Pyrus pyraster

Hovedpersonen vår er en art av Pyrus eller pære som er hjemmehørende i Sentral- og Øst-Europa og Sørvest-Asia. Den vokser både i åpne felt og i fjellområder opp til 800 meter over havet. Nå en høyde på 20 meter, med en mer eller mindre avrundet krone dannet av løvfellende, avrundede eller avrundede, alternative blader, med en størrelse på 2 til 8 centimeter og en litt takket kant.

Den blomstrer om våren, mellom månedene april og mai på den nordlige halvkule. Blomstene er gruppert i klynger på 3 til 9, de er hermafrodittiske og generelt hvite, selv om det kan være rosa. Frukten, pæren modner om høsten.

Hva bryr de seg om?

Å ha et villpæretre i en velstelt hage eller frukthage er ikke vanskelig. Slik tar du vare på det:

plassering

Det er et tre som Den må være ute, enten i full sol eller i halvskygge forutsatt at den mottar flere timer med lys enn skygge. Likeledes er det viktig at den plasseres i en avstand på ca 4 meter fra rør, vegger, vegger osv. Slik at den ikke forårsaker problemer og forøvrig slik at den kan utvikle seg riktig.

Land

Villpæreblad er løvfellende

  • Verft: vokser i sand-, leire- eller leirejord, rik på organisk materiale og med god drenering.
  • Blomsterpotte: fyll den med grønnsakshagesubstrat (til salgs) blandet med 30% perlit.

Irrigasjon

Det er nødvendig å prøve å opprettholde et mer eller mindre konstant fuktighetsnivå, men å unngå vannlogging til enhver tid. De Pyrus pyraster den tåler ikke tørke, og har heller ikke stillestående vann i røttene lenge, så avhengig av årstid og vær, må du vanne mer eller mindre ofte.

For eksempel: hvis området ditt er veldig varmt om sommeren (temperaturer på 30 ºC eller mer) og det nesten ikke regner, må du vanne veldig ofte, omtrent 3-4 ganger i uken eller så; På den annen side, hvis du bor i et område der klimaet er mildt bortsett fra om vinteren når det er kaldt med intens frost og det regner regelmessig, kan det være nok med 2 ukentlige vanninger i sommersesongen.

Det er nødvendig å vite litt om klimaet der du bor, for på denne måten vil det være mye lettere å ta vare på plantene 🙂.

Abonnent

Gjennom vekst-, blomstrings- og fruktsesongen, du må betale det med organisk gjødsel, som guano, kompost eller andre som du kan ha hjemme (mer informasjon i denne lenken). Husk at hvis du har den i en gryte, anbefales det å bruke væsker, da dette sørger for at dreneringen forblir god.

Multiplikasjon

De Pyrus pyraster multipliserer med frø, som kan sås om høsten i potter med substrat for frøplanter (til salgs). Legg dem så langt fra hverandre som mulig (idealet er ikke å legge mer enn 2-3 i samme frøbed), dryss svovel for å forhindre sopp, dekk dem med et tynt lag med underlag og til slutt vann.

Når du setter såbedet utenfor, i halvskygge, vil de spire gjennom hele våren.

Skadedyr

Cydia pomonella

Du kan bli angrepet av:

  • Carcocapsa: de er møll mellom 1,5 og 2 cm lange som forårsaker hull i fruktene. Se fil.
  • Fruktflue: skadene produseres i frukten, ved bitt. Hullene blir gule eller brune. Se fil.
  • Pære Psila: de er parasitter som spiser på bladene, spesielt undersiden. I disse vil du se et klebrig stoff, som er melasse som de skiller ut i sin nymfetilstand.
  • San Jose lus: det er en type limpetformet skala som forårsaker utseende av lilla flekker på bladene og rødlige sirkulære flekker på frukten. Se fil.

Sykdommer

Det er følsomt for:

  • Flettet– Olivengrønne flekker vises på bladene og fruktene, som over tid spres og blir brune når de tørker.
  • Rust: rødlige flekker vises på bladene, som ender opp med å tørke. Se fil.
  • Stamphylium: forårsaker skade på bladene, som tørker ut og reduserer størrelsen på fruktene.

Rustikk

Den motstår uten problemer frost på opp til -18 ° C, men det lever ikke i tropiske klima, siden det trenger å være kaldt og temperaturen skal synke under null grader for å kunne vokse, blomstre og til slutt leve sunt.

Hvilke bruksområder blir gitt til Pyrus pyraster?

Villpæren er et frukttre

Pynt

I en hage ser det bra ut som et isolert eksemplar eller i grupper. I tillegg motstår den forurensning. Det er også jobbet som bonsai.

Kulinarisk

Pærer kan konsumeres uten problemer nyplukket fra treet.

Hva syntes du om dette ville pæretreet?