Skip to content

Voksende Lysimachia Nummularia: Creeping Jenny Care Tips

22 de februar de 2021

Lysimachia nummularia (ly-si-MAK-ee-uh num-ew-LAH-ree-uh) er et lite voksende, urteaktig flerårig medlem av familien Primrose (Primulaceae) som kommer fra de tempererte områdene i Asia og Europa. Anlegget har blitt naturalisert i mange av de østlige delene av Nord-Amerika.

Plantenes slektsnavn, Lysimachia, hedrer den makedonske kongen av Thrakia, kong Lysimachus som levde fra 661-281 f.Kr. og sies å ha brukt urten som et beroligende tilsetningsstoff til oksens fôr.

Gule blomster av Creeping Jenny som vokser som bunndekke | Berislavskiy-DepositBilder
Det er også avledet fra den gamle greske lysimacheios, som er navnet på en annen plante i denne grupperingen.

Det spesifikke epitetet, nummularia, betyr mynt og er en referanse til formen på plantens blader.

Vanlige navn inkluderer:

  • Krypende Jenny
  • Moneywort

En krypende jenny-art, Lysimachia nummularia «Aurea» har gul løvverk og kalles ofte Creeping Yellow Loosestrife.

Creeping Jenny Growing – Lysimachia nummularia Care

Størrelse og vekst

Dette korte, krypende bakkedekslet danner en bladmatte som bare er omtrent 2 2 eller 3 ″ tommer høy. Enkeltplanter spredte seg rundt 1-1 / 2 ′ fot.

Moneywort’s blader er myntformede og litt rufsete. De er omtrent tre kvarter i diameter. De kan være lysegrønne, eller i Creeping Yellow Loosestrife er de gule.

Anbefales for USDA Hardiness soner 4-8

Når blomstrer krypende jenny

Tidlig på våren produserer Creeping Jenny-anlegget et stort antall prangende lyse koppformede gyldne gule blomster med små røde flekker i midten.

Blomster overgår til fruktkapsler, som hver inneholder mellom ett og fem små frø

Liker Creeping Jenny sol eller skygge?

Den vakre, hardføre krypende jennyplanten kan gjøre det bra i delvis skygge til full sol. De gyldne gule blomstene er rikelig i fullt sollys. Løvfarging varierer også avhengig av soleksponering. I skyggen er løvverket lysegrønt. I solen er den dypgrønn.

Kan gullkrypende jenny tåle lysimachia full sol? Selv om denne planten kan gjøre det bra i fullt sollys, beskytter du planten mot direkte sol, hvis du bor i et område der ettermiddagssolen er spesielt straffende.

Ekstremt varm sol vil brenne og tørke ut bladene og forårsake visning.

Hvor ofte vanner du krypende Jenny og hvor mye gjødsel trenger det?

Kryper Jenny vokser naturlig i lavtliggende områder, så det er viktig å holde jorden jevn fuktig. Som med de fleste planter, betyr ikke dette soggy.

Moneywort vil gjøre det best hvis det plasseres i et beskyttet, skyggefullt område av hagen der jorden vil forbli jevn fuktig gjennom hele vekstsesongen.

Vann dypt når jorden bare blir tørr, men ikke la jorden tørke helt ut.

Når den er etablert, bør en lett gjødsling på 10-10-10 tidlig på våren være nok til at det krypende jenny-bakdekselet kan vokse godt.

Jord og transplantasjon

Krypende Jenny trives i godt drenering, rullestein, humusrik, fuktig jord. Den kan overleve i tørrere, slankere jordarter, og planting i denne typen jord er en måte å forhindre at den blir invasiv.

I ideell jord vil planten vandre fritt og legge ned røtter hvor som helst stilkene berører bakken.

Når du planter Lysimachia, må du sørge for å gi hver enkelt plante 12 ″ til 18 ″ tommer plass. Disse plantene vokser og spres raskt og gir raskt voksende bakdekke.

Lær mer om slående flerårige bakdekk

Pleie og vedlikehold

Det er en god ide å holde den krypende Jenny beskjæret slik at løvet forblir stående og friskt utseende. I tillegg, hvis du lar det vandre vilt, vil det raskt ta over hagen din.

Hvordan forplante krypende Jenny – Lysimachia nummularia

Det er faktisk vanskeligere å ikke spre Moneywort enn å spre det.

Planten selvfrø, sprer seg med jordstengler og vandrer også langs å sette ned røttene hvor som helst stammen berører bakken.

Du kan enkelt dyrke nye planter gjennom stiklinger eller deling.

Lysimachia Nummularia Pest eller Diseases

Disse blide, hardføre plantene er ikke utsatt for alvorlige sykdoms- eller insektproblemer. Hvis de holdes for våte over lengre perioder, kan de være utsatt for rotrot, rust og andre soppsykdommer.

Anses planten som giftig eller giftig for mennesker, barn, kjæledyr?

Etter alt å dømme er Lysimachia nummularia ikke giftig.

Anses den krypende Jenny-planten som invasiv?

Denne entusiastiske, vandrende planten kan være ganske invasiv i de rette innstillingene. Det kan raskt overta villmarker som bekk og elvebredder, grøfter i veikanten, flomslett skog, sump og våte enger.

Den vokser i en tett matte som lett kan kvele innfødte planter. Hvis du vokser i hagen din, må du være nøye med å holde den inneholdt.

Foreslått krypende Jenny – Lysimachia nummularia bruker

Moneywort er et attraktivt, lett voksende valg som en plante som omgir hagedammen din eller for å fylle ut bare, lavtliggende områder i hagen din. Det ser pent ut som en bunndekke, søl over en steinmur eller holdes som en containerplante eller i en hengende kurv.