Skip to content

Wave Petunia Care: Voksende tips for Wave Petunias

21 de februar de 2021

Wave Petunia er en hybrid fra Solanacaea-familien som inkluderer et bredt utvalg av verdifulle og verdsatte medlemmer, fra viktige matavlinger til trær og busker. Blant disse medlemmene er hybridplantene kalt petuniaer mer verdsatt for deres dekorative bruk.

Petunia x hybrida (Pet-tew-nee-uh hib-rid-uh), eller bølge petunia, er et spesielt attraktivt utvalg av multiflora petunier. Mens petuniaplanter generelt stammer fra Sør-Amerika, ble mange av de nyere hybridene utviklet i Frankrike og Tyskland i løpet av 1850-årene.

Plant bølge petunier i full sol for mange blomster | 323951548-InnskuddBilderInteressant, alle petunier er avledet fra bare to plantearter, Petunia nyctaginaflora og Petunia violacea, og blir dermed alle ansett som hybrider.

Wave petunias utfordret de andre da den debuterte i 1995 med sin hardførende spredende vekstvane og evne til å tiltrekke seg et bredt spekter av pollinatorer.

I dag, i hagesenteret ditt, finner du en hel planteserie med fem hovedtyper:

 • Dobbel bølge
 • Easy Wave
 • Sjokkbølge,
 • Tidevannsbølge
 • Original Wave

… og over 55 kultiver (inkludert den fantastiske Wave Blue.

Som med alle petunier er Wave-serien av planter teknisk en flerårig, men vil likevel fungere som en årlig når den vokser utenfor deres normale hardhetssoner.

Det bleke til dypgrønne bladverket har en hårete overflate som kan føles klebrig å ta på, men som utfyller blomstene pent.

Purple Wave Sweetheart | Ксения Фалёва-Adobe

Care Of The Wave Petunia

Størrelse og vekst

Hvis du elsker petunier og vil ha variasjon, kommer det ikke mye bedre enn bølge petunia.

 • Vil du ha en høy plante? Gå med et voksende utvalg.
 • Trenger du noe for å henge kurver på balkongen eller verandaen din? Hva med en etterfølgende versjon?
 • La oss ikke glemme den imponerende bunndekkingen eller å fylle en blomsterbed levert av spredningstypene!

Avhengig av veksttype du velger, kan disse plantene nå en høyde mellom 6 ″ og 8 for tommer høye for de mest kompakte sortene opp til 12 ″ til 18 inches tommer for haugtyper.

Når dyrket som sengeplanter på bakken, kan spredningen dekke opp til en imponerende diameter på 6 fot, med Purple Wave som har størst spredning. I mellomtiden kan etterfølgende typer spre kortere 2 «til 3» fot.

Denne uvanlige muligheten til å velge mellom en rekke høyder og bredder gjør denne petuniaen perfekt for omtrent alle applikasjoner. Planter har en tendens til å vokse relativt raskt, slik at du kan fylle en hage med blomster i din første vekstsesong.

Petunias blomster og duft

Den attraktive petuniablomsten på 1 ″ til 3 ”tommer med bølgefetunier kommer i en rekke farger, med noen av de nyeste sortene som oppnår uvanlig farge som elektrisk blå eller svart.

I motsetning til andre varianter vokser de enkle og doble blomstene voldsomt gjennom hele blomstringssesongen (hvor som helst fra tidlig vår til sen høst) og krever derfor ikke beskjæring eller deadheading (AKA plukker døde blomster for å oppmuntre til nye blomster).

Den aromatiske duften av bølge petuniaer kjennetegner den for alle petunier, som ikke bare har evnen til å tiltrekke seg en rekke arter, men som også har religiøs betydning i både moderne og innfødte kulturer.

Sunny Golden Yellow Easy Wave Yellow Sunny Easy Wave

Lys og temperatur

Som med alle petunier, foretrekker bølge petunier et sted i full sol eller sterkt direkte lys. Det eneste unntaket er i tørre omgivelser, hvor mer indirekte lys belysning foretrekkes.

De tåler delvis skygge til en viss grad, men bør ha minst seks timer sollys per dag. Mangel på riktig sol vil resultere i laggy eller gulaktig løvverk og eventuell død.

Som en flerårig klarer bølge petunier seg best i USDA hardiness sonene 9 til 11. De kan imidlertid dyrkes litt utenfor dette området som en årlig. Under ingen omstendigheter bør du utsette planten for sterk vind, og sørg for å holde jorden fuktig i varmere klima.

Vanning og fôring av petunier

Du vil ha bølgefetene godt vannet, men sørg for at de har tilstrekkelig drenering for å unngå råte. Jo varmere miljøet, jo mer vanning trenger de. Hvis jorden er tørr å ta på, er det sannsynligvis på tide å vanne dem.

En god ukentlig dybde å vanne ned til er 6 til 8 ”tommer. Beholderplanter, spesielt de i leire potter (som varmes lett opp) trenger vanning oftere enn de som er plantet i en hage, og kan kreve vanning så mye som to ganger om dagen på spesielt varme dager.

Bølge petunier bør ha en gjødsel med langsom frigjøring før blomstringssesongen. Å legge til en flytende gjødsel som sprøytes månedlig fra sen vår til midten av høsten, vil bidra til å holde enkle blomstersorter sunne, mens dobbeltblomstrede varianter må mates dobbelt så ofte.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

Tegn på underernæring inkluderer gulfarging av stilkene og løvverket, samt falmede blomster. Du kan alltid tilsette litt ekstra vannløselig flytende gjødsel når du er i tvil.

Blooms of Purple WaveBlomstrende lilla bølge

Jord og transplantasjon

Wave petuniaer nyter en sandjordblanding med litt sure nivåer fra 6,0 til 7,0 pH. Jorda må dreneres godt. Å legge til en organisk mulch som tremasse eller blande litt torvmos i jorden vil bidra til å beskytte og pleie planten din.

Når du vokser som en containerplante, sjekk og transplanter til større beholdere etter behov for å unngå at rotsystemene blir pottebundet. Ved planting skal du opprettholde samme plantedybde som den opprinnelige potten.

En jordløs potteblanding fungerer best for containere. Prøv å legge til tre frøplanter i en 10 ”tommer gryte eller kurv. For vinduskasser, plasser plantene 10 cm fra hverandre. Gjødsling av pottejord med 1 ts allsidig granulær gjødsel er best på dette tidspunktet.

Wave petuniaer må jordes ned til ca 6 ″ til 8 inches inches og avstand på 12 til 24 inches inches, avhengig av om du velger en høyde eller spredning. Grupperinger på tre eller flere pleier å være foretrukket.

Pleie og vedlikehold

Du kan forme planter ved å kutte dem tilbake med halvparten når de blir tynt. Hvis du klemmer på hovedstammen når den når en centimeter høy, vil det oppmuntre til større vekst. Klemming vil også øke holdbarheten. Hvis en plante blir pottebundet, kan du massere røttene løs eller kutte forsiktig av den nederste halvdelen av rotklyngen for å oppmuntre til ny vekst.

Hvordan forplante Wave Petunias

Wave Petunias kan spres gjennom både frø og stiklinger.

Wave Petunias Pest eller Diseases

Både hjort og kaniner elsker å bite i petunier. Insekt skadedyr inkluderer bladlus på petuniaer, larver og thrips. Du kan motvirke disse insektene ved å tiltrekke deg manti, hagespindel eller marihøne.

Farligere er en rekke sykdommer som setter denne planten i fare, vanligvis på grunn av overvanning. Disse inkluderer:

 • Beet krøllete topp virus
 • Svart rotrot
 • Botrytis blight
 • Agurkemosaikkvirus
 • Demping
 • Impatiens nekrotisk flekk
 • Grønne galle
 • Petunia stammeråte
 • Tobakksmosaikkvirus

Ettersom bølge petunier tiltrekker seg pollinatorer, kan de også utgjøre en økt helserisiko for familiemedlemmer med bieallergi.

Wave Sugar DaddyWave Sugar Daddy | 350184350-InnskuddBilder

Forslag til Wave Petunia-bruksområder

Etterfølgende bølge petunier elsker hengende kurver, vindusbokser og andre skjermer. Sprednings- og høysortene fungerer bra i blomsterbed, en terrasseplanter og et bredt spekter av hagetemaer. De tiltrekker seg et bredt spekter av pollinerende fauna, inkludert bier, sommerfugler og møll. Kolibrier kan også tiltrekkes.

New Age-religioner hevder petunier ikke vil vokse rundt negativ energi. Indianerkulturer, som mayaene, mente duften avverget onde ånder. I følge floriografi (AKA, “blomsterspråket”), kan petunier symbolisere både komfort og harme når de blir gitt som en gave.