Skip to content

Whitefly pest

12 de juli de 2021

Du har sikkert sett det personlig eller hørt om den hvite flua hvis du har avlinger. Det er et av de vanligste skadedyrene i jordbruksverdenen og i hager. Den angriper både prydplanter og grønnsaker. Derfor blir det en hyppig trussel mot alle de som vil holde avlingene i god stand. Noen av plantasjene som er mest berørt er tomat, courgette, pepper, melon og vannmelon.

Vi skal analysere dette irriterende skadedyret i dybden for å vise deg hvordan du bør identifisere, forebygge og kvitte seg med dem i tilfelle avlingene blir smittet. Vil du vite alt om dette skadedyret?

Hvordan oppdages hvitflue?

Hvitfly infisert blad

Dette insektet er kjent under det vitenskapelige navnet Trialeurodes vaporariorum. Det kan trives i både tempererte og fuktige klimaer. Derfor er tiden på året når det er flere av disse insektene om våren og sommeren. De er små i størrelse (mellom 1 og 3 millimeter) og blant familien kan vi skille forskjellige arter.

Det er en pest som har dukket opp på en komplisert måte. Slik er dens invasivitet at det blir veldig vanskelig å kontrollere. Dens livssyklus er rundt 10-30 dager. I løpet av akkurat denne tidsperioden er den i stand til å reprodusere seg selv gjentatte ganger og nå 80 til 300 egg av gangen. Dette gjør det til en veldig rask spredende organisme.

Evne til å angripe avlinger

Identifiser hvitflue

Whitefly har evnen til å angripe planter gjennom sugemunnstykke som har. Den lever av bladets saft til de er tørre. Dens tilstedeværelse kan oppdages ved å observere undersiden av bladet. De plasseres der nettopp fordi det er området med flest porene i planten, og de har bedre tilgang til saften. De finnes også på stammen.

Skaden det kan forårsake er veldig alvorlig. Ved å mate på saften, etterlater den plantene svekket og forårsaker et stopp i utviklingen og tap av frukt.

Noen av symptomene som kan sees i den berørte hvitflykulturen, er utseendet på flekker som er lysere enn den normale grønne fargen. Tørr og gulaktig blader blir også observert og melasse vises. Hvis planten er infisert med dette skadedyret, kan det være opprinnelsen til andre infeksjoner og sykdommer, som klorose eller dristighet.

Hvordan forhindre hvitfly

Hvite flueegg

Når sykdommer og skadedyr diskuteres, er det beste forebygging. Å forhindre spredning av hvitflue i en hvilken som helst avling gjør at vi ikke trenger å takle konsekvensene. Hvis skadedyret oppstår i drivhusavlinger, er det farligere på grunn av dets høye smittenivå.

Noen av tiltakene som kan bidra til å kontrollere det er:

  • La de naturlige rovdyrene (marihøner) handler for å angripe hvitfluen.
  • Hvis vi vanner avlingene kontinuerlig og tilstrekkelig, vil vi forhindre at den sprer seg.
  • Det er viktig å holde seg til planteplanene som er etablert.
  • Utvikle avling gjennom hele året.
  • Fjern ugress og ugress vises rundt avlinger.
  • Kontroller utseendet til maur. Maur beskytter hvitflyet mot sine naturlige fiender.

På den annen side, hvis hvitfly allerede har dukket opp i avlingene dine, må du ty til spesialiserte produkter. Det er forskjellige plantevernmidler som virker på sentralnervesystemet i maten og blokkerer aceylkolinreseptorer. På denne måten blir overføringen av nerveimpulsen avbrutt og insektet lammer og dør.

Det er andre insektmidler som brukes i hagebruk og til drivhusavlinger. Hovedkomponenten er maltodextrin. Det fungerer ved å kvele insekter og midd, dekke dem med åndedrettsspiraler og forårsake deres død. Det kan også føre til død ved og stikk av skadedyr på planteoverflaten. Hindrer mobilitet av bevingede insekter. Dermed unngår vi kolonisering av andre deler av avlingen.

Noen hjemmemedisiner

Skadede blader

I økologisk hagearbeid er det flere rettsmidler vi kan gjøre hjemme, og som vil hjelpe oss med å få tilbake helsen til pottene eller hagen vår, for eksempel:

  • Hvitløk: Knus rundt tre fedd hvitløk og tilsett dem i en liter vann for å pulverisere alle deler av den berørte planten.
  • Basilikum: Denne dyrebare planten avviser hvite fluer som ingen andre. Planter flere i hagen din.
  • Kromatisk felle: mange insekter er tiltrukket av en bestemt farge. I tilfelle pesten som gjelder oss, er den gul. For å lage en felle må du bare kjøpe papp eller plast av denne fargen, og for å få dem til å kle seg, kan vi bruke honning eller olje.

Dette består i å lage vår egen plante, vel vitende om at mange insekter har en svakhet for fargen gul og tiltrekkes av dem. Disse insektene vil gå for den gule fargen uten å være i stand til å motstå den. Vel, ved å benytte oss av denne kunnskapen, er alt vi trenger å gjøre å utnytte denne for å kunne fange dem slik at de ikke kan unnslippe og skade avlingene våre.

For dette kan vi bruke hvilket som helst materiale som får dem til å klebe seg sammen som lim, honning osv. Vi må huske at hvis vi bruker limet som brukes til mus, kan vi få en fugl til å bli fanget og dø. Siden vi ikke ønsker dette, kan ovennevnte eller olje og såpe brukes som lim. På denne måten kan vi plassere gule filler impregnert med disse materialene slik at hvite fluer blir tiltrukket av den og la oss greie å svekke pesten slik at det når akseptable nivåer for tomater og at de ikke skader.

Dette er mer enn nok siden vi også må kommentere at ikke bare hvitfluen vil tiltrekkes av den gule fargen, men også andre insekter som er gunstige for hagen.

Jeg håper at du med disse tipsene kan bli kvitt dette irriterende skadedyret.