Skip to content

Whitefly skadedyret i tomatavlinger

24 de juli de 2021

Fortsetter med de forskjellige skadedyrene i tomat, i dag skal vi snakke om den hvite flua. Deres egenskaper og livsstil, hvilken skade det kan forårsake tomatene våre og hvordan du kan bekjempe dem hvis de påvirker oss.

Det er mange arter av hvitflue men Trialeurodes vaporariorum, Bemicia tabaci de er de vanligste i landbruket. De har alle en veldig lik livssyklus. Hvis du vil vite mer om hvordan de handler og hvordan du kan bekjempe dem, fortsett å lese.

Whitefly livssyklus

hvitflues livssyklus

Livssyklusen til disse insektene begynner når hunnen legger eggene på undersiden av bladene på planten den påvirker. Hvis hvitflue-arten er Trialeurodes, kan den legge ufruktede egg og hanner vil dukke opp, men hvis eggene blir befruktet, vil kvinner dukke opp. Disse hunnene kan legge mellom 80 og 300 egg, det er derfor de er ganske enkle å spre avlinger på mindre enn en måned som varer livssyklusen til disse insektene.

Eggene som hunnen legger er veldig små, så det er vanskelig å se dem med det blotte øye. Det danner en slags hvit sirkel. Det tar omtrent 6 dager for nymfer å klekke ut fra eggene og er nesten usynlige før de når puppen. Hunnene er vanligvis større enn hannene og varer vanligvis i 28 dager.

Direkte og indirekte skader som hvitfly kan forårsake

hvitflua angriper tomaten

De påvirker mange planter i tillegg til tomat, som f.eks auberginer, paprika, agurk, squash, bønner osv. Når de angriper planten, forårsaker det en reduksjon i størrelsen på planten, noe som forårsaker tap av produktkvalitet og reduserer produksjonen. Dette skadedyret, i motsetning til bladluset vi så tidligere, hvor ugress var grunnlaget for spredning av skadedyret. Imidlertid kan vi med hvitfluen bruke en tiltrekningstaktikk som består i å plante godt gress vekk fra avlingen, på denne måten vil hvite flue gå dit og pestebehandlingene kan brukes på det gode gresset.

Når det gjelder den indirekte skaden som hvite fluer kan forårsake, finner vi en sukkerholdig væske som impregnerer den berørte planten, noe som gir opphav til en sopp kjent som fet som får planten til å flekke svart. De overfører også virus.

Hvordan bekjempe hvitflypesten

kjempe hvitflue

Whitefly begynner å smitte og spre seg når godværet kommer, som nå om våren og nær sommeren. De er mer glad i gode temperaturer, og det er derfor vi må sette batteriene for å forhindre at tomatene våre blir påvirket av disse insektene.

Noen ganger når hvitfly angriper avlingene våre, fortviler vi og Vi ender med å bruke kjemikalier for å bekjempe dem. Men som vi vet, må vi ta i betraktning at bruk av kjemiske produkter gjør at produktene ikke er naturlige eller smaker godt, bortsett fra forurensning av jord og vann.

Det er grunnen til at vi må vie oss til å kunne ødelegge skadedyr som bladlus, hvitflue og en annen som vi vil se neste dag, som er thrips, som angriper oss praktisk talt hvert år for denne vårsesongen, på en naturlig måte, økologisk og bærekraftig med miljøet. Det er alltid bedre å bekjempe skadedyr naturlig, da det ikke nedbryter jorden og får oss til å bruke mer penger på kjemikalier.

I dette tilfellet, en veldig nyttig måte å kvitte seg med denne pesten, er å utføre en kromatisk felle. Dette består i å lage vår egen plante, vel vitende om at mange insekter har en svakhet for fargen gul og tiltrekkes av dem. Disse insektene vil gå for den gule fargen uten å være i stand til å motstå den. Vel, ved å bruke denne kunnskapen er alt vi trenger å gjøre å utnytte denne for å kunne fange dem slik at de ikke kan unnslippe og skade avlingene våre.

For dette kan vi bruke hvilket som helst materiale som får dem til å klebe seg sammen som lim, honning osv. Vi må ta i betraktning at hvis vi bruker limet som brukes til mus vi kan få en fugl til å bli fanget og dø. Siden vi ikke ønsker dette, kan ovennevnte eller olje og såpe brukes som lim. På denne måten kan vi plassere gule kluter impregnert med disse materialene slik at hvite fluer tiltrekkes av det, og vi klarer å svekke skadedyret, slik at det når akseptable nivåer for tomater og at de ikke forårsaker skade. Dette er mer enn nok, siden vi også må kommentere at ikke bare hvite fluer vil bli tiltrukket av den gule fargen, men også andre insekter som er gunstige for hagen.

Dette er grunnen til at vi må være forsiktige når vi arbeider med skadedyr.