Skip to content

Wild Saffron Karakteristikker

5 de juli de 2021

De villsafran Det er en blomst som er kjent for mange, siden den dyrkes i store deler av verden i hager og potter, for å forskjønne uteplasser, hager og selvfølgelig balkonger. Den er innfødt på det europeiske kontinentet, der den bor i områder med stor høyde.

Blomstens skjønnhet gjør det til en eksepsjonell plante å ha i hjemmet. Takket være de små dimensjonene er det veldig interessant å ha det selv som en del av en komposisjon.

Kjennetegn på villsafran

Utsikt over vill krokus i åkeren

Denne fantastiske pæreplanten er kjent under det vitenskapelige navnet Colchicum Autumnale. Den tilhører familien Colchicaceae. Dens opprinnelse er i de europeiske prairiene, og blir funnet i høy høyde. Pæren er faktisk en knoll som er 10 til 30 centimeter høy.

Den plantes om høsten, for å kunne tenke på blomstene sine om våren. Bladene er lansettformede og mørkegrønne. De lilla fargede blomstene er ganske store sammenlignet med resten av planten: de kan måle ca 4 cm i diameter. Frukten består av opptil 3 kapsler.

Hvordan bryr du deg om vill safran?

Vi står overfor en plante som det er veldig enkelt å ta vare på. Det kan være både i en gryte og i hagen, i full sol eller i halvskygge. Imidlertid kan vi få «pærer» til å spire fra en enkelt pære og derfor få flere blomster i neste sesong hvis vi gjør følgende:

plassering

Selv om det kan være nesten hvor som helst, Ideelt sett bør den motta så mye lys som mulig. Husk at solen om høsten ikke er veldig sterk (med mindre du bor i et område veldig nær ekvator), så det er å foretrekke at du plasserer safranen på et sted der den har direkte sol, mindre i en halv dag.

Underlag

Røttene må kunne finne alle næringsstoffene de trenger for å kunne utvikle seg riktig, men uten å måtte lide risiko. Med dette i bakhodet vil vi plante den i en porøst underlag som holder på fuktighet i akkurat riktig tid, for eksempel 70% svart torv + 20% perlit + 10% vulkansk leire (legger et første lag før du fyller potten).

Irrigasjon

Villsafran er en plante med korm

Vann er ekstremt viktig for alle planter, men det er utvilsomt det vanskeligste å «kontrollere». Det er ikke lett i det hele tatt å vite når du skal gjøre det, men her er noen triks:

  • Hvis du har den i en gryte, ta den når du vanner den, og gjør det igjen etter noen dager. Så du vil vite hvor mye den veier til bestemte tider, og dette det vil hjelpe deg å vite når du skal vanne.
  • Kontroller fuktigheten til underlaget å sette inn en tynn trepinne eller finger. Hvis du ser at den har kommet nesten ren ut når du trekker den ut, vil det bety at du må vanne; Tvert imot, hvis det kommer ut med vedheftende jord, vil det være nødvendig å vente noen dager på neste vanning.

Det er mye bedre å komme til kort enn å gå for langt, siden hvis en plante lider av overflødig vanning, har den høy risiko for å få en sykdom forårsaket av sopp, og det er veldig vanskelig å få det tilbake (ikke mulig).

Sende

Vi kan ikke glemme komposten. Selv om du bruker et nytt underlag, vil safran vokse bedre hvis den blir gjødslet innimellom. Blant alle de kjemiske og organiske gjødselene som finnes, anbefaler jeg guano (væske). Inntil utseendet til kjemisk gjødsel var guano det som ble mest brukt for å få planter til å vokse sunne og sterke. Det er naturlig og økologisk, men du må følge instruksjonene som er angitt på pakken for å unngå overdreven dose.

Forebygging av skadedyr og sykdommer

Selv om det er en plante som dessverre bare kan nytes noen få måneder i året, kan den også påvirkes av skadedyr og sykdommer. Det er viktig å vite hvordan du kan forhindre dem, siden det vil avhenge av om dette og de kommende sesongene vil spire nye blomster.

Skadedyr

Skadedyrene som ofte påvirker dem er snegler og Midd, men hvis de plantes i hagen, kan de også bli angrepet av mus Y føflekker. For å forhindre dem er det praktisk å bruke avstøtningsmidler som selges i barnehager eller landbruksbutikker, bortsett fra midd, som vil bli eliminert ved å lage infusjoner med hvitløk (10 gram i 1 liter vann).

Sykdommer

Som vi har sagt, er soppsykdommer de som kan skade krokusene mest. Et fuktig miljø favoriserer utseendet til sopp, slik som slekten Fusarium. Forebygging er den mest vellykkede løsningen, så i tillegg til å kontrollere risikoen, vi vil gjøre forebyggende behandlinger med svovel eller kobber fra første øyeblikk der vi har plantet pæren.

Plantetips

Den ville krokusblomsten er syrin

Safran er en av de første blomstene som spirer om våren, og det er til og med sannsynlig å gjøre det på sen vinter hvis været er bra. For å starte sesongen på høyre fot, må vi plante pæren på følgende måte: enten den dyrkes i en gryte eller i bakken, den må plantes på en dybde som er dobbelt så høy. For eksempel, hvis den måler 3 cm, vil vi plante den på ca 5-6 cm, og alltid med den smaleste delen vendt oppover siden bladene og også blomstene vil spire derfra.

Bruk og egenskaper

Villsafran er en urteaktig plante som brukes som prydplante. Det er ikke veldig stort, så det er interessant å vokse i potter uten problemer. Men du må huske på at den inneholder kolchicin, som er et veldig giftig stoff ved inntak.

Saffron er en av de mest spektakulære og lettstelt blomsterløkene. Hva venter du på å få din?