Skip to content

Xylosandrus compactus, en treborende bille

8 de juli de 2021

Hvis plantene våre ikke hadde nok med de innfødte skadedyrene i hvert område, og med de invasive som den røde snuten eller Paysandisia archon, må de nå håndtere en annen: Xylosandrus compactus. Dette vitenskapelige navnet ringer sannsynligvis ikke en bjelle, men det er den som er gitt til en potensielt farlig bille for rundt 225 forskjellige arter, inkludert trær og busker.

Når vi tar i betraktning hvor farlig det er, skal vi snakke med deg om denne borebillen slik at du kan gjenkjenne den, og ta nødvendige forebyggende tiltak for å unngå å forårsake for mange problemer for avlingene dine.

Hva er opprinnelsen og egenskapene til Xylosandrus compactus?

Utsikt over treborebiller

Det er et insekt hjemmehørende i tropisk Afrika, Madagaskar og Sør-Sørøst-Asia. I dag finnes den også i USA, hvor den ble introdusert i 1941, i Brasil, Cuba og Hawaii, så vel som på Mallorca (Spania) hvor den ankom i november 2019. Den er populært kjent som en kaffedriller. Svart, svart kaffegrenborer, te stammeborer eller svart kvistborer.

Når det gjelder egenskapene, snakker vi om et relativt lite mørkebrunt eller svart insekt. Den voksne kvinnen er bare 2 mm lang og ca 1 mm bred. Hodet er konveks i form, og har antenner sammensatt av flere segmenter. Dens pronotum, det vil si den første delen av thorax, har en frontgrense med seks eller åtte striae. I tillegg har den vinger kalt elytra.

På den annen side er den voksne hannen mindre, dens pronotum er ikke takket og den har ikke vinger.

Eggene er omtrent 0,5 mm lange og er ovale, hvite i fargen. Larvene kommer ut fra dem, kremhvit med et brunt hode og uten ben. Valpene er kremfarget, og har ben som de bruker til å bevege seg.

Hva er dens biologiske syklus?

Å kjenne den biologiske syklusen til en art av slike insekter, invasiv og med kapasitet til å sette så mange planter i fare, viser seg å være av stor betydning, siden vellykket eller mislykket behandling i stor grad vil avhenge av det:

  • Egg: de er avsatt på tidligere perforerte grener.
  • Larver: når de klekker ut av egget, begynner de å mate.
  • Pupae: Hannene er produsert av ufruktede egg og er få, men de parrer seg til slutt med søstrene. De kommer aldri ut av tunnelene.
  • Voksne: den voksne kvinnelige billen forlater tunnelen og flyr mot et annet verttre …, men det går ikke alene: denne arten av insekt har etablert symbiotiske forhold til noen sopper, som Fusarium. Disse mikroorganismene koloniserer xylemet til vertsplanten, og blir deretter konsumert av biller og larver. Men hvordan kommer de dit? I sporeform båret av hunnbille.

Forventet levealder for dette insektet er i gjennomsnitt omtrent 30 dager. Hunnen kan nå 40 dager, og hannen rundt 7-10 dager.

Hvilke planter gjør Xylosandrus compactus?

Det er kjent rammer rundt 225 plantearter, fordelt på 62 botaniske familier. For eksempel forårsaker det alvorlig skade på Coffea arabica (kaffe), Camellia (te), Persea Americana (avokado) og Theobroma kakao (kakao), men det påvirker også Erythrina, Melia azedarach, Acer palmatum, Khaya grandifolia Y Khaya senegalensis, blant mange andre.

En studie viste at plantene som IKKE utstrålte mye saft, uavhengig av stresset de ble utsatt for, hadde mindre risiko for å være verter for den treborende billen.

Hvilken skade forårsaker den?

Grener berørt av Xylosandrus compactus

De Xylosandrus compactus Det er et insekt som graver gallerier, spesielt i unge tregrener, hvor det huser soppene det har symbiotiske forhold til, og som det dyrker for å tjene som mat for både seg selv og larvene.

En berørt plante vil derfor ha disse symptomene:

  • Gren og død
  • Brune blader
  • Blomsterabort
  • Vekststans

Hvordan er kontrollen av Xylosandrus compactus?

Når de første symptomene oppdages, er tiltaket å behandle den berørte planten med endoterapi (det vil si å injisere det fytosanitære produktet og / eller næringsstoffet direkte i det vaskulære vevet), men hvis du har et stort antall infiserte planter i et drivhus for eksempel eller på et lukket sted, og de er veldig dårlige, fortsetter vi å brenne dem.

Ifølge en studie, soppen Beauveria bassiana det kan være et godt giftfritt middel mot dette skadedyret. Men uansett Det første du må gjøre hvis du mistenker at du har et tre med dette problemet, er å varsle Plant Health om lokaliteten din.

Når ankom du Spania?

Den grenborende billen ankom Spania i november 2019. Det ble oppdaget i et johannesbrødttre (Ceratonia siliqua) som bor i en privat hage til en nabo i Calvià (Mallorca). Teknikere fra Balearene Plant Health Laboratory (LOSVIB) og University of the Balearic Islands (UIB) rapporterte funnet til Generaldirektoratet for plante- og skoghelse og hygiene fra departementet for landbruk, fiskeri og mat.

LOSVIB-teknikerne setter en endoterapibehandling på johannesbrødet, og de følger opp hvert halvår.

Vi håper det har vært nyttig for deg.