Skip to content

Yuzu (Citrus junos)

9 de juli de 2021

Det er alltid interessant å kjenne til andre frukttrær for å kunne få en hage med flere forskjellige planter. Av denne grunn skal vi snakke med deg om yuzu, at selv om du ser på bildene vil du kunne tenke – og du ikke vil savne grunner – at det er en rekke sitrontre, men i virkeligheten er smaken annerledes.

Og fordi den lettere kan konsumeres, varierer dens kulinariske bruksområder også. Men som om det ikke var nok, Det er et relativt lite tre, som kan dyrkes i en gryte uten problemer.

Yuzus opprinnelse og egenskaper

Yuzu er en eviggrønn busk

Yuzu, eller yucha på koreansk, er en sitrusfrukt hjemmehørende i Øst-Asia. Det er en hybrid av arten Sitrus ichangensis og av Citrus reticulata var. stram, som er dets vitenskapelige navn Sitrus x junoer. Den er preget av å vokse som et tre eller en busk som er omtrent 4-5 meter høy, vanligvis tornet.

Bladene er store, enkle, 4 til 6 centimeter lange, grønne og parfymerte. Blomstene er små og hvite. Frukten har en variabel størrelse mellom 5,5 og 10 cm i diameter, med en gul skinn når den modnes.

Varianter

Disse er:

 • Hana yuzu: som dyrkes mer for blomstene sine enn for fruktene.
 • Yuko: produserer søtere frukter.
 • Shishi yuzu: som produserer frukt med knobbete skinn.

Det er viktig å vite at de er varianter som, selv om de er veldig vanlige i deres opprinnelsessted, og mer spesifikt i Japan, utenfor dette landet, kan de være ganske vanskelige å få tak i.

Hva bryr de seg om?

Yuzu er en veldig interessant sitrus å vokse i tempererte områder. Den er vakker og i tillegg tåler den frost bedre enn mange andre. Finn ut hvordan du tar vare på det nedenfor:

plassering

Det er en plante som må plasseres ute, i halvskygge eller i full sol. Den har ikke invasive røtter, men den trenger et minimum av plass for å vokse, derfor anbefaler vi deg å plante den eller plassere den i en avstand på minst 2 meter fra vegger, vegger osv.

Land

Yuzu er en liten sitrus

 • Blomsterpotte: bland universalt substrat for planter (til salgs) blandet med leire eller lignende.
 • Verft: foretrekker at jorden er sur, med en pH mellom 4 og 6, lett og med god drenering, siden den ikke motstår flom. Men den tilpasser seg godt jord med nøytral eller svakt alkalisk pH.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning må være moderat. Yuzu er et frukttre som tåler korte tørkeperioder, men det er mye bedre å gi det vannet det trenger for å holde det sunt og vakkert.

Men hvor ofte å vanne? Svaret kommer til å avhenge mye av været: jo varmere og tørrere, jo oftere må du gjøre det. Hvis du har den i en gryte, må du også være veldig forsiktig, siden jorden tørker raskere.

Med dette i bakhodet vil du generelt trenge i gjennomsnitt 3-4 ukentlige vanninger i løpet av sommeren, og i gjennomsnitt 1-2 i uken resten av året. I regntiden må jorden få tørke før den vannes igjen.

Abonnent

Hvis du vil at han skal ha en god vekstrate og misunnelsesverdig helse, gjødsle din yuzu med organisk gjødsel som guano eller kompost gjennom hele sesongen, det vil si fra begynnelsen av våren (eller midt, hvis det registreres senfrost i ditt område) til slutten av sommeren / begynnelsen av høsten.

For å forhindre jernklorose, som er en lidelse forårsaket av mangel på jern som er veldig vanlig i acidofile planter dyrket i alkalisk jord og / eller vannet med vann også med mye kalk, anbefaler vi gjødsling fra tid til annen (en gang i måneden eller annenhver måned) med gjødsel for denne typen planter (til salgs) i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken.

Multiplikasjon

Yuzu multipliseres med stiklinger på sensommeren ved å følge disse trinnene:

 1. Først kappes en halvtre gren på ca. 25 cm.
 2. Deretter fjernes alle bladene unntatt et par.
 3. Basen tilføres deretter rotende hormoner (til salgs Ingen produkter funnet.).
 4. Etterpå blir den plantet (IKKE spikret) i en gryte med et underlag som drenerer godt, for eksempel vermikulitt eller til og med akadama.
 5. Til slutt blir den vannet og plassert ute, i halvskygge.

For å unngå uttørking, bør alt dekkes med en gjennomsiktig plastpose og fjernes hver 3. dag en stund, slik at luften blir fornyet.

Plager og sykdommer

Den er veldig motstandsdyktig, men i fuktige omgivelser kan den påvirkes av sopp.

Rustikk

Motstår opp til -9 ° C.

Hva er yuzu til?

Med yuzu lages det eddik

Den har flere bruksområder:

 • Pynt: som vi har sett, er det en veldig vakker plante, lett å ta vare på. Den dyrkes både i potter og i hager, og til og med på balkonger og terrasser.
 • Kulinarisk: smaken ligner på grapefrukt, så den konsumeres som fersk frukt, men også, og fremfor alt, for å lage eddik, syltetøy, alkoholholdige drikker eller sauser.

Hva syntes du om dette frukttreet?